Κυριακή, 1 Σεπτ.
30oC Αθήνα

«Τραπέζωσε» και τον Σολτς ο Πούτιν

«Τραπέζωσε» και τον Σολτς ο Πούτιν

Στο ίδιο, τεράστιο, τραπέζι που κάθισε πριν από μερικές μέρες ο Εμανουέλ Μακρόν, πολλά μέτρα μακριά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κάθισε σήμερα (15.02.2022) και ο Όλαφ Σολτς.

Το τραπέζι… «παγοδρόμιο» στήθηκε ξανά στο Κρεμλίνο, από τη μια πλευρά έκατσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και από την άλλη ο Όλαφ Σολτς, στην πρώτη του επίσκεψη ως καγκελάριος στη Ρωσία.

Και γιατί η εικόνα επαναλαμβάνεται και το τραπέζι των έξι μέτρων εμφανίστηκε ξανά; Γιατί ο Σολτς αρνήθηκε (όπως και ο Μακρόν) να υποβληθεί σε ρωσικό PCR τεστ και παρόλο που έκανε τεστ αλλά από τον γιατρό της γερμανικής πρεσβείας μέσα στο αεροπλάνο πριν αποβιβαστεί, ο Πούτιν τον έβαλε να κάτσει πολλά μέτρα μακριά του για να συζητήσουν για την Ουκρανία και όλα τα άλλα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ρωσίας και Γερμανίας.

Το τραπέζι των έξι μέτρων είναι το υγειονομικό μέτρο κατά της Covid που λαμβάνει το Κρεμλίνο έναντι των ξένων επισκεπτών του Πούτιν που έχουν αρνηθεί να συμμορφωθούν προς ένα ρωσικό πρωτόκολλο, Γι’ αυτό ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η κοινωνική απόσταση ανάμεσα στους ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας πρέπει να είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι συνήθως.

«Όμως αυτό δεν θα επηρεάσει το χαρακτήρα της συνάντησης, το περιεχόμενο ή τη διάρκειά της», δήλωσε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε πως οι συνομιλίες θα είναι «εκτεταμένες».

Τα πρώτα λόγια Πούτιν – Σολτς

Η συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον Γερμανό καγκελάριο άρχισε λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

«Θα αφιερώσουμε δυστυχώς μεγάλο μέρος του χρόνου μας σήμερα στο ζήτημα που συνδέεται με την κατάσταση στην Ευρώπη, στην ασφάλεια και στις συνομιλίες που διεξάγονται για το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα σχετικά με την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια ρωσική τηλεόραση.

«Ασφαλώς είναι σαφές ότι οφείλουμε τώρα να μιλήσουμε για τη δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο Σολτς, προσθέτοντας πως είναι «κατευχαριστημένος» που μπορεί να διεξαγάγει αυτές τις συνομιλίες.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να εργαστούμε αναφορικά με τις σχέσεις μας μέσω καλών συζητήσεων του ενός με τον άλλο», πρόσθεσε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε επίσης απευθυνόμενος στον Γερμανό καγκελάριο πριν από την έναρξη των συνομιλιών ότι η ρωσογερμανική ενεργειακή συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα για τη Μόσχα, η οποία θεωρεί το Βερολίνο έναν από τους κύριους εταίρους της.

Ο Πούτιν υπογράμμισε πως η εξαγωγός αερίου Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις