Τρίτη, 26 Νοε.
14oC Αθήνα

Κορονοϊός: Γιατί αποφασίστηκε η χαλάρωση των μέτρων – Σε τεντωμένο σχοινί έως το Πάσχα

Κορονοϊός: Γιατί αποφασίστηκε η χαλάρωση των μέτρων – Σε τεντωμένο σχοινί έως το Πάσχα

Η 19η Φεβρουαρίου 2022 θα γίνει, άλλη μια, μέρα που θα συνδεθεί με χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού. Ποια δεδομένα έκαμψαν τις αμφιβολίες των ειδικών.

Ύστερα από σκληρή στάση και πολλά… όχι, η επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε τελικά να χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, με «επιστροφή» των ορθίων στα νυχτερινά κέντρα, του κόσμου στα γήπεδα και των σχολικών εκδρομών, μεταξύ άλλων.

Ύστερα από πολλά «όχι» και αφού πλέον όλοι οι πανδημικοί δείκτες βρίσκονται σε σαφή αποφόρτιση, στη χθεσινή (16.02.2022) συνεδρίαση οι ειδικοί εισηγήθηκαν τελικά την κατάργηση, ή μερική χαλάρωση περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν μέχρι σήμερα σε χώρους ψυχαγωγίας, γήπεδα, σχολεία, αλλά και την εργασία.

«Η επιδημία δείχνει μια τάση υποχώρησης και αποκλιμάκωσης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και πολλά πράγματα, με την έννοια ότι έχουμε ξαναδεί αποκλιμάκωση πολλές φορές», αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος και εξηγεί: «Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την Ελλάδα έτσι κι αλλιώς».

Οι περιορισμοί έχουν κλείσει τον κύκλο τους

Σχολιάζοντας το επιστημονικό σκεπτικό πίσω από την απόφαση να χαλαρώσουν τα μέτρα στην Ελλάδα, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο καθηγητής λέει πως παρά το αναμενόμενο ρίσκο αναζωπύρωσης που παραμένει, τα μέτρα δεν θα μπορούσαν να παραταθούν άλλο, γιατί πλέον δεν τηρούνταν και ως εκ τούτου ήταν αναποτελεσματικά.

Συγκεκριμένα, τονίζει ο ίδιος: «Η αναστολή και κατάργηση των περιοριστικών μέτρων οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι έχει φανεί τον τελευταίο καιρό ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στην εφαρμογή τους και πολύ μεγάλη αντίδραση της κοινωνίας. Και πολιτικά και κοινωνικά, αλλά και πολύ μεγάλη πίεση στην οικονομία. Δηλαδή αν δει κάποιος την ευρύτερη εικόνα -κάτι που φυσικά ισχύει και για άλλα ευρωπαϊκά κράτη- βλέπει κανείς, πως μια στρατηγική που στηρίζεται κυρίως στους περιορισμούς ουσιαστικά έχει κλείσει τον κύκλο της», λέει ο ίδιος.

Η προσπάθεια για τον περιορισμό της πανδημίας θα επικεντρωθεί πλέον στους εμβολιασμούς και το testing, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο: «Οπότε γίνεται μια προσπάθεια να αλλάξει λίγο το μείγμα των μέτρων και να είναι κυρίως οι εμβολιασμοί, τα rapid test, τα μέτρα ατομικής προστασίας και αυτά τα πράγματα. Με αυτή τη λογική γίνεται το άνοιγμα».

Και φυσικά η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει, όπως υπογραμμίζει, πως η πορεία προς το Πάσχα από τώρα και στο εξής, θα είναι ομαλή. «Είναι λίγο τεντωμένο σκοινί. Γίνεται μια προσπάθεια άρσης των μέτρων. Τώρα τι θα γίνει και πως θα συμπεριφερθεί ο κόσμος και ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα; Αυτό ελπίζουμε να είναι ευνοϊκό. Υπάρχει, όμως, και μια αβεβαιότητα», σημειώνει συγκεκριμένα.

Διευκρινίσεις για τους όρθιους στα νυχτερινά κέντρα

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η κυβέρνηση προχώρησε σε επικύρωση των μέτρων που αποφάσισαν οι ειδικοί. Συγκεκριμένα:

  • στην άρση του μέτρου της απαγόρευσης των όρθιων θαμώνων στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας (μόνο για εμβολιασμένους),
  • στην αύξηση από το 10%, στο 50% της χωρητικότητας στα γήπεδα (μόνο για εμβολιασμένους),
  • στην επανέναρξη των σχολικών εκδρομών,
  • στην επανέναρξη των συνεδρίων στο 100% της χωρητικότητας (μόνο για εμβολιασμένους)
  • στη μείωση του ποσοστού τηλεργασίας στο 20%.

Τα νέα μέτρα που αφορούν στα γήπεδα και τους χώρους διασκέδασης θα αρχίσουν να ισχύουν από το ερχόμενο Σάββατο.

Στα νυχτερινά κέντρα, μάλιστα, αναμένεται πλέον να μεταφερθούν τα αποκριάτικα γλέντια, που έχουν απαγορευθεί φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στους δρόμους και τις πλατείες. Οι ειδικοί έκριναν πως στους περιορισμένους χώρους ψυχαγωγίας (μπαρ, νυχτερινά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα) που λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους πολίτες, θα είναι ευκολότερο να περιοριστεί η διασπορά, ειδικά με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον.

Ένας άλλος λόγος που συνέτεινε στο να συναινέσουν οι επιστήμονες, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί επαρκώς, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, είναι πως το μέτρο του περιορισμού του αριθμού των θαμώνων στα κέντρα ψυχαγωγίας και εστίασης δεν καταργείται αλλά θα εξακολουθήσει να ισχύει.

«Κάτι που δεν έχει γίνει μάλλον πολύ κατανοητό είναι πως όταν λέμε επιτρέπεται χορός στα κέντρα, εννοούμε στον αριθμό των ανθρώπων που επιτρέπεται να μπουν στο κέντρο. Αν ένα κέντρο δηλαδή είχε άδεια πριν από τον κορονοϊό για 500 ανθρώπους και μετά τον Covid-19 και την αραίωση των τραπεζιών έγιναν 300 τα άτομα, παραμένει αυτός ο περιορισμός. Απλώς αυτοί οι 300 θα μπορούν και να χορέψουν. Δεν ξέρω πόσο κατανοητό έχει γίνει αυτό. Δηλαδή, παραμένει ο περιορισμένος αριθμός θαμώνων. Απλώς θα μπορούν να ρίξουν και μια … ζεμπεκιά», λέει χαριτολογώντας ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Έτσι, το «βάρος» πέφτει πλέον για μία ακόμη φορά στους καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων. Θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι για την τήρηση των μέτρων, ώστε να μην προκληθεί μεγάλη διασπορά και αναγκαστούν να κλείσουν ξανά, όπως έγινε πριν από τα Χριστούγεννα.

Διευκρινίσεις για τις σχολικές εκδρομές

Ως προς τις μονοήμερες σχολικές εκδρομές, αυτές θα εφαρμοστούν άμεσα, ενώ οι πολυήμερες από την 1η Μαρτίου.

Όπως διευκρινίστηκε μάλιστα από το υπουργείο Παιδείας για τις πενθήμερες εκδρομές, οι μαθητές -εμβολιασμένοι και μη- θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid test) 48 ώρες πριν από την αναχώρηση, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self ή rapid αναλόγως την περίπτωση), όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Άρση μέτρων… επόμενο βήμα

Εντωμεταξύ, οι επιστήμονες σχεδιάζουν νέες άρσεις μέτρων το επόμενο διάστημα, αλλά και χαλάρωση σε βασικούς κανόνες που μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν αδιαπραγμάτευτοι, όπως παραδείγματος χάριν, την κατάργηση της μάσκας στους ανοιχτούς χώρους.

Και όλα αυτά, υπό τον φόβο της εμφάνισης μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, πιθανότητα που δεν έχει απομακρυνθεί ακόμα. «Δεν έχουν ανησυχητικές ενδείξεις για την Όμικρον 2 στη χώρα μας, γιατί τα νούμερα είναι ακόμη πολύ μικρά. Μας ανησυχεί, όμως, η πιθανή εμφάνιση μιας άλλης μετάλλαξης και η πιθανότητα να υπάρξει μια τόσο μεγάλη διασπορά, που έτσι κι αλλιώς θα έχουμε βαριά περιστατικά», κατέληξε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις