Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ακυρώθηκαν χιλιάδες βαπτίσεις γιατί ιερέας χρησιμοποίησε μια λάθος λέξη

ΗΠΑ: Ακυρώθηκαν χιλιάδες βαπτίσεις γιατί ιερέας χρησιμοποίησε μια λάθος λέξη
Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Αρχείου)

Μια απίστευτη γκάφα έκανε ένας ιερέας στην Αριζόνα των ΗΠΑ, αφού μετά από λάθος που έκανε στην απαγγελία του καθολικού τυπικού για τις βαπτίσεις χρειάστηκε να ακυρωθούν χιλιάδες στην περιοχή του Φοίνιξ. 

Ο καθολικός ιερέας Andres Arango, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, χρησιμοποιούσε πρώτο πληθυντικό αντί για πρώτο ενικό κατά τη διάρκεια των βαπτίσεων. Ανέφερε, δηλαδή «Σε βαπτίζουμε στο όνομα του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος», αντί για το ορθό «Σε βαπτίζω». Στα αγγλικά το λάθος είναι στις λέξεις «We» αντί για «I». 

Αυτό λοιπόν δημιούργησε μια σύγχυση όσον αφορά το μυστήριο αφού οι Καθολικοί πιστεύουν ότι μόνο ο Ιησούς Χριστός έχει τη δύναμη να βαφτίζει, και όχι η ευρύτερη κοινότητα ή η Εκκλησία. Γεγονός που, σύμφωνα με τους New York Times, οδήγησε και τον ιερέα Andres Arango να ζητήσει συγγνώμη από το ποίμνιό του και στη συνέχεια να παραιτηθεί. 

Ο αιδεσιμότατος απήγγειλε λανθασμένα τις λέξεις που χρησιμοποιούνται στο καθολικό τυπικό για τις βαπτίσεις μέχρι τις 17 Ιουνίου 2021, με την Καθολική Επισκοπή του Φοίνιξ να προχωρά στην ακύρωση όλων των βαπτίσεων μέχρι και εκείνη την ημερομηνία. 

Εκκλησιαστικά αρχεία αναφέρουν ότι ο Andres Arango έφτασε στην περιοχή του Φοίνιξ ως πάστορας τον Φεβρουάριο του 2013, αλλά δεν είναι σαφές πόσες βαπτίσεις θεωρούνται άκυρες. Τοπικά ΜΜΕ πάντως κάνουν λόγο για χιλιάδες άκυρες βαπτίσεις και εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι ζητούν να εμφανιστούν άτομα που βαπτίστηκαν από τον Andres Arango ή είχαν βαφτίσει τα παιδιά τους. 

Η βάπτιση -όπως τα τελετουργικά και οι δραστηριότητες σε όλες τις θρησκείες- αποτελούν βασικό μέρος της θρησκευτικής ταυτότητας. Η Καθολική Εκκλησία πιστεύει ότι το βάπτισμα είναι προϋπόθεση για τη Σωτηρία. 

Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ, εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τον Andres Arango εξέφρασαν τη συμπάθειά τους για το λάθος τους αναφέροντας πως δεν θεωρούν πως είναι κάτι που έγινε επίτηδες. 

Με πληρoφορίες από New York Times

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις