Στις 22 Φεβρουαρίου Ελλάδα και Τουρκία κάθονται ξανά γύρω από το τραπέζι των διερευνητικών επαφών, στην Αθήνα.
Ο 64ος γύρος γίνεται σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, κατά την οποία η Τουρκία, συντονισμένα, κλιμακώνει την προκλητικότητα της, αμφισβητώντας τώρα την κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου.
Αιτιάσεις που απορρίπτει κατηγορηματικά η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες, έχοντας στο πλευρό της τη διεθνή κοινότητα.
«Όλα αξιολογούνται»
«Η Κυβέρνησή μας πάντοτε πιστεύει στην αναγκαιότητα επικοινωνίας και επαφών με την άλλη πλευρά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν παρατηρούμε την εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, τον παραλογισμό, θα έλεγα, της Άγκυρας. Όλα αξιολογούνται» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Η Ελλάδα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να είναι αυτή η οποία θα κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με την Τουρκία, και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι δύο πλευρές θα ξανακαθίσουν στο τραπέζι την ερχόμενη Τρίτη. Εκτός και αν η συνάντηση «τορπιλιστεί» με υπαιτιότητα της Άγκυρας.
Από τη μία πλευρά του τραπεζιού θα καθίσει η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, και από την άλλη η τουρκική, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.
Χαμηλά ο «πήχυς» των προσδοκιών
Οι προσδοκίες είναι εξαιρετικά χαμηλές και δεν αναμένεται καμία πρόοδος, παρά μόνο ανταλλαγή των θέσεων των δύο πλευρών, με την Αθήνα να επιμένει στη θέση της ότι η μόνη διαφορά με την ‘Άγκυρα είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών.
«Εκστρατεία» ενημέρωσης για τις Τουρκικές προκλήσεις
Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών σε πλήρη συντονισμό, κάνουν «εκστρατεία ενημέρωσης» για την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε όλα τα φόρα και σε όλες τις επαφές του με ομολόγους του ενημερώνει για όλο το φάσμα των προκλήσεων του Ερντογάν, με τελευταία την αμφισβήτηση των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων, κι έτσι της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.
Διπλωματικός “μαραθώνιος” ενημέρωσης και από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις Πρεσβείες μας στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.
Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των Οργανισμών αυτών.
Το διάβημα στην Άγκυρα.
Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών προέβη και σε διάβημα στην Άγκυρα, με φόντο και την προκλητική παρέμβαση του Τούρκου Πρέσβη στο Όσλο, όταν ενώπιον του Νίκου Δένδια έθεσε θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, υπερασπίστηκε το casus Belli και απαίτησε λύση εκτός Διεθνούς Δικαίου.
«Σε νευρικότητα η Τουρκία»
Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία το εμπρηστικό κρεσέντο Ερντογάν, εκτιμώντας ότι “αντανακλά και τη νευρικότητά της”, εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Τουρκία, λόγω της οικονομικής κατάστασης στο εσωτερικό της, αλλά και λόγω της ενίσχυσης του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού αποτυπώματος της Ελλάδας, με τις αμυντικές και άλλες σημαντικές συμφωνίες που έχει υπογράψει με ισχυρούς παίχτες της διεθνούς σκακιέρας.