Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Μητσοτάκης στην DW για την Ουκρανία: Σε περίπτωση κλιμάκωσης θα υπάρχουν μόνο ηττημένοι

Μητσοτάκης στην DW για την Ουκρανία: Σε περίπτωση κλιμάκωσης θα υπάρχουν μόνο ηττημένοι

Συνέντευξη στην Deutsche Welle για την κατάσταση στην Ουκρανία, παραχώρησε από το Μόναχο όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην Διάσκεψη Ασφαλείας ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κληθείς να δώσει την εικόνα που έχει ο ίδιος καθώς έφτασε στο Μόναχο από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι αρκετά συγκεχυμένη και δεν νομίζω ότι μπορούμε να βγάλουμε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σημαντική κινητοποίηση ρωσικών στρατευμάτων. Δεν έχουμε ακόμη κάποιες απτές ενδείξεις ότι έχουμε κινήσεις αποκλιμάκωσης. Είχαμε την ευκαιρία χθες στις Βρυξέλλες να επαναλάβουμε την ενότητα της ΕΕ, την απόλυτη συμπόρευση και συστράτευσή  μας  με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους μας. Νομίζω ότι το πλαίσιο έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια. Θα υπάρξουν σοβαρότατες κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει το δρόμο της εισβολής και της αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας. Ελπίζουμε και θέλουμε να κρατήσουμε τους διαύλους της επικοινωνίας και της διπλωματίας ανοιχτούς με τη Ρωσία».

Για την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Μόσχα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Βρέθηκε στη Ρωσία σε συζήτηση με τον ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ. Δεν έχω ακόμη ενημέρωση, όμως μετέφερε αυτό που νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται. Ότι σε πιθανή κλιμάκωση της κρίσης δεν θα υπάρχουν νικητές, θα υπάρχουν μόνο ηττημένοι. Κατά συνέπεια προσβλέπουμε σε απτές κινήσεις και ενδείξεις αποκλιμάκωσης, διατηρούμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά, είτε μιλάμε για διμερείς επικοινωνίες χωρών-μελών της ΕΕ, είτε μιλάμε για το σχήμα της Νορμανδίας με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, είτε μιλάμε για τον ΟΑΣΕ, και ελπίζουμε για το καλύτερο, να πρυτανεύσει η λογική».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη διπλωματία σημείωσε: «Πάντα υπάρχει χώρος για τη διπλωματία, πόσο μάλλον όταν όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι επιπτώσεις από μια περαιτέρω κλιμάκωση θα είναι δραματικές.

Είπε ακόμα ότι η Ρωσία πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Ευρώπης και κληθείς να εκτιμήσει ποιο είναι το μήνυμα από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου υπογραμμίζει: «Η Διάσκεψη του Μονάχου είναι πάντα μια ευκαιρία συνάντησης  και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Νομίζω ότι το επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και με τις ΗΠΑ, που προφανώς έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, είναι τουλάχιστον σε σχέση με το παρελθόν το καλύτερο δυνατόν».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις