Τετάρτη, 17 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ερντογάν «χαϊδεύει» τον Πούτιν και κρατάει ανοιχτό τον Βόσπορο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ερντογάν «χαϊδεύει» τον Πούτιν και κρατάει ανοιχτό τον Βόσπορο
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Τουρκία, αν και καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας κάνει λόγο για στρατιωτική «επιχείρηση» και όχι εισβολή, ενώ τονίζει ότι δεν την αποδέχεται και την θεωρεί απαράδεκτη και επισημαίνει πως είναι εναντίον της αλλαγής συνόρων.

«Θεωρούμε απαράδεκτη τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και την απορρίπτουμε. Αυτή η επίθεση, πέρα από την καταστροφή των συμφωνιών του Μινσκ, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής μας και του κόσμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Η Τουρκία, η οποία πιστεύει ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά, είναι κατά της αλλαγής των συνόρων με όπλα. Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει αυτήν την άδικη και παράνομη πράξη το συντομότερο δυνατό. Η υποστήριξή μας για την πολιτική ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα συνεχιστεί», προστίθεται ακόμα στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ και τον Μανώλη Κωστίδη, σχετικά με το αίτημα του Κιέβου προς την Άγκυρα να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου για τα πολεμικά ρωσικά πλοία, αποτελεί μια πάρα πού δύσκολη απόφαση για την Τουρκία και πως πηγές ανέφεραν ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας πρέπει να διατηρηθεί.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Ζελένσκι

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ δεν αποκλείεται αργότερα να κάνει και δηλώσεις.

«Αρνούμαστε την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, είναι απαράδεκτη. Η επιχείρηση είναι εναντίον του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι ένα χτύπημα στη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας για το θέμα της Ουκρανίας, όπως αναφέρει η τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Άγκυρα περιμένει αλληλεγγύη

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα δήλωσε σήμερα Πέμπτη (24.2.2022) πως η χώρα του αναμένει αλληλεγγύη από την Τουρκία, η οποία είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, και πως η Άγκυρα δεν θα πρέπει να παραμείνει αμερόληπτη μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της χώρας του.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο πρεσβευτής Βσζίλ Μποντνάρ είπε πως η Τουρκία θα αξιολογήσει το αίτημα της Ουκρανίας να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για τα ρωσικά πλοία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και ΣΚΑΪ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις