Τετάρτη, 17 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο θα καταληφθεί σε 96 ώρες, εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Ουκρανία
Φωτογραφία Reuters

Το Κίεβο θα καταληφθεί εντός – μόλις – 96 ωρών από τη Ρωσία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ηγεσία της Ουκρανίας σε περίπου μία εβδομάδα, δηλώνουν ανώνυμα τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι, στο Newsweek, τονίζοντας ότι η αντίσταση της χώρας θα εξουδετερωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Αφού τελειώσουν οι αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας και ξεκινήσει ο χερσαίος πόλεμος, νομίζω ότι το Κίεβο θα πέσει μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο πρώην ανώτερος αξιωματικός των ΗΠΑ. «Ο στρατός της Ουκρανίας μπορεί να αντέξει λίγο περισσότερο», πρόσθεσε «αλλά αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ», επισήμανε χαρακτηριστικά για το ρωσικό σχέδιο να περικυκλώσει τον ουκρανικό στρατό.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πηγή προσκείμενη σε αυτή δηλώνει στο Newsweek ότι δεν πιστεύουν ότι θα κατέρρεε αλλά συμφωνεί με την εκτίμηση των Αμερικανών αξιωματούχων για την περικύκλωση του Κιέβου μέσα σε 96 ώρες.

«Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε… Λένε ότι η Ουκρανία αντέχει καλύτερα από ό,τι περίμεναν», δήλωσε η πηγή, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ήταν σίγουρη ότι θα μπορούσε να αντισταθεί και να σπάσει μια πιθανή ρωσική περικύκλωση.

Με την εκτίμηση των Αμερικανών αξιωματούχων συμφωνεί και διπλωματικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος δήλωσε με τη σειρά του, επίσης ανώνυμα, ότι «η προσωπική μου γνώμη: δυστυχώς, ακούγεται μάλλον πιστευτή. Ωστόσο, νομίζω ότι τώρα οι πρώτες 24 ώρες είναι οι πιο κρίσιμες».

Άλλωστε, εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP, τόνισαν ότι η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας είχε ως στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για να εμπλακούν και οι χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, ώστε να περικυκλώσουν τον ουκρανικό στρατό στα ανατολικά. «Πρόκειται για μια επίθεση που στοχεύει όλο το ουκρανικό έδαφος», σχολίασε μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις