Παρασκευή, 6 Σεπτ.
33oC Αθήνα

Εισβολή στην Ουκρανία: «Άγνωστο το μέγεθος των δυνάμεων του Πούτιν»

Εισβολή στην Ουκρανία: «Άγνωστο το μέγεθος των δυνάμεων του Πούτιν»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ανησυχία επικρατεί σε αξιωματούχους και αναλυτές για τα «κρυφά χαρτιά» του Βλαντιμίρ Πούτιν σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας, ειδικά μετά την εντολή, που ανακοίνωσε ο ίδιος πως έδωσε, να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα Κυριακή (27.2.2022), ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει τα δύο τρίτα της συνολικής μαχητικής δύναμης της Ρωσίας «που έχει συγκεντρώσει για την εισβολή στην Ουκρανία».

Αυτό «σημαίνει ακόμα ότι έχει 1/3 εκτός Ουκρανίας, ποσοστό που δεν είναι ασήμαντο», τόνισε ο αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως ήδη εκτιμάται ότι «από σήμερα το πρωί» οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν εκτοξεύσει περισσότερους από 320 πυραύλους, η πλειοψηφία των οποίων είναι «βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς».

«Ήταν άχρηστη η κίνηση του Πούτιν»

Η διαταγή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις στη διάρκεια της εισβολής που πραγματοποιεί στην Ουκρανία συνιστά κλιμάκωση και θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα «πολύ, πολύ πιο επικίνδυνα», δήλωσε σήμερα Κυριακή ακόμη ένας ανώτερος Αμερικανός αμυντικός αξιωματούχος.

«Βάζει ξεκάθαρα στο παιχνίδι δυνάμεις που, αν υπάρξει ένας λάθος υπολογισμός, θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα πολύ, πολύ πιο επικίνδυνα», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτή την κίνηση του Πούτιν «άχρηστη», καθώς η Ρωσία «ουδέποτε βρισκόταν υπό κάποια απειλή από τη Δύση».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, δεν θέλησε να πει αν οι ΗΠΑ πρόκειται να δώσουν μια απάντηση που να περιλαμβάνει κάποια αλλαγή θέσης αναφορικά με τις δικές τους πυρηνικές δυνάμεις.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να αμυνθούμε και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους και εταίρους μας. Και αυτό περιλαμβάνει τον τομέα της στρατηγικής αποτροπής», σχολίασε μόνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις