Πέμπτη, 28 Νοε.
15oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεκάδες άμαχοι νεκροί – Σε σκληρή πολιορκία Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεκάδες άμαχοι νεκροί – Σε σκληρή πολιορκία Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για όγδοη ημέρα με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας να προελαύνουν στη χώρα. Το τελευταίο 24ωρο μόνο στο Χάρκοβο τουλάχιστον 34 άμαχοι έχουν χάσει την ζωή τους από βομβαρδισμούς και επιθέσεις. 

Την ίδια ώρα, η εισαγγελία της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει έρευνες για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. «Η έρευνα άρχισε σε σχέση με τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία», αναφέρεται σε δήλωση. Στο πλαίσιό της θα ερευνηθούν «στρατιωτικές επιθέσεις σε αμάχους, γιατρούς, καταστροφή κατοικιών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών θεσμών και άλλων πολιτικών εγκαταστάσεων, που οδήγησαν σε θανάτους ενηλίκων και παιδιών», προστίθεται στη δήλωση της λιθουανικής εισαγγελίας.

Ρωσικοί πύραυλοι ισοπεδώνουν τα πάντα

Οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές των Ρώσων είναι τεράστιες. Προβλήματα καταγράφονται στο λιμάνι της Μαριούπολης, στην πόλη Μπαλακλίγια, ενώ χτυπήθηκε και πύργος τηλεόρασης στο Κίεβο. 

Ο κυβερνήτης της ελεγχόμενης από την Ουκρανία ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι στο λιμάνι της Μαριούπολης, έναν από τους πρώτους στόχους της ρωσικής εισβολής, έχει πλέον διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο και κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στη Χαρκίβ, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον του επικοινωνιακού πολέμου της Ουκρανίας.

«Κρατάει» η αντίσταση των Ουκρανών

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική πρωτεύουσα έχει σημειώσει λίγη πρόοδο τις τελευταίες τρεις ημέρες και οι πόλεις Χαρκίβ (Χάρκοβο), Τσερνιχίβ και Μαριούπολη παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

«Το κύριο σώμα της μεγάλης οχηματαπομπής που προελαύνει προς το Κίεβο παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης καθώς καθυστερεί λόγω της σταθερής ουκρανικής αντίστασης, μηχανικής βλάβης και κυκλοφοριακής συμφόρησης», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Η οχηματαπομπή σημείωσε μικρή ευδιάκριτη πρόοδο σε τρεις ημέρες», σημείωσε. «Παρά τον βαρύ ρωσικό βομβαρδισμό, οι πόλεις Χαρκίβ, Τσερνιχίβ και Μαριούπολη παραμένουν στα χέρια των Ουκρανών. Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Χερσώνα, αλλά η στρατιωτική κατάσταση παραμένει ασαφής», προσθέτει.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη σκοτωθεί και 1.597 τραυματιστεί στον πόλεμο του Πούτιν. Ο πραγματικός αριθμός αυτών που έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί θα είναι σχεδόν βέβαια σημαντικά υψηλότερος και θα συνεχίσει να αυξάνεται», καταλήγει.

Στέλνει αντιαρματικά η Γερμανία

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ενέκρινε τον εφοδιασμό του στρατού της Ουκρανίας με 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσαν πηγές προσκείμενες σε αυτό στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για πυραύλους τύπου Strela, σοβιετικής κατασκευής, που είχαν στα αποθέματά τους οι ένοπλες δυνάμεις της πάλαι ποτέ ΛΔΓ, εξήγησαν οι πηγές.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε πλέον να αντιστρέψει την πολιτική περιορισμού των εξαγωγών όπλων που εφάρμοζε για χρόνια το Βερολίνο, να επιτρέψει την απευθείας παράδοση όπλων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού.

Το dpa πληροφορείται πως το γερμανικό υπουργείο Άμυνας μελετά τις τελευταίες ημέρες με τι είδους άλλο οπλισμό θα μπορούσε να εφοδιάσει το Κίεβο το προσεχές διάστημα.

Για χρόνια η γερμανική κυβέρνηση αρνείτο να εγκρίνει εξαγωγές όπλων σε εμπόλεμες ζώνες ή να επιτρέπει σε τρίτα μέρη να στέλνουν όπλα γερμανικής κατασκευής σε αυτές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις