Τετάρτη, 24 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνάντηση Μπλίνκεν – Κουλέμπα στα σύνορα – «Απογοητευτική η στάση του ΝΑΤΟ»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνάντηση Μπλίνκεν – Κουλέμπα στα σύνορα – «Απογοητευτική η στάση του ΝΑΤΟ»

Στα σύνορα με την Πολωνία κατάφερε να φτάσει ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα της Ουκρανίας προκειμένου να συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Ο Κουλέμπα επανέλαβε στον Μπλίνκερν ότι η χώρα του χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντοαεροπορικής άμυνας. 

«Δεν είναι μυστικό ότι το σημαντικότερο αίτημά μας αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», είπε ο Κουλέμπα της Ουκρανίας στον Μπλίνκεν, στη συνάντηση που είχαν στο μεθοριακό φυλάκιο Κορτσόβα-Κράκοβετς της Πολωνίας.

Ο Κουλέμπα χαρακτήρισε «ένδειξη αδυναμίας» την άρνηση του ΝΑΤΟ να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει στον θάνατο αμάχων.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη χώρα του επειδή η Ρωσία παραβιάζει τις συμφωνίες.

Ο Κουλέμπα είπε ότι ελπίζει τα αποτελέσματα των συζητήσεων που είχε με τον Μπλίνκεν να υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, εξηγώντας ότι μεταξύ άλλων ζήτησε να επιβληθούν και περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία.

«Το ρωσικό πετρέλαιο μυρίζει ουκρανικό αίμα»

Αργότερα ο Ντμίτρο Κουλέμπα σε διάγγελμά του ανέφερε πως η Ουκρανία ζητά πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που θα «περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση της ρωσικής τράπεζας Sberbank από το σύστημα SWIFT, το κλείσιμο των ευρωπαϊκών λιμανιών για τα ρωσικά πλοία, το κλείσιμο της πρόσβασης της Ρωσίας σε κρυπτονομίσματα και τη διακοπή των αγορών ρωσικού πετρελαίου».

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως το ρωσικό πετρέλαιο «μυρίζει σήμερα ουκρανικό αίμα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «η αγορά του χρηματοδοτεί τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου».

Συνέχισε λέγοντας: «Το μήνυμα του ηρωικού ουκρανικού λαού είναι απλό: Ρώσοι, πηγαίνετε στα σπίτια σας. Βρίσκεστε σε ξένη Γη όπου κανείς δεν σας χρειάζεται. Και κανείς δεν σας καλωσορίζει με λουλούδια. Πούτιν, αφήστε την Ουκρανία ήσυχη. Δεν θα κερδίσετε αυτόν τον πόλεμο». 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις