Σάββατο, 23 Νοε.
19oC Αθήνα

Πρόταση Μητσοτάκη για το φυσικό αέριο: Κοινές προμήθειες στην ΕΕ για καλύτερες τιμές

Πρόταση Μητσοτάκη για το φυσικό αέριο: Κοινές προμήθειες στην ΕΕ για καλύτερες τιμές

Για ευρωπαϊκή λύση στο πανευρωπαϊκό τσουνάμι της ενεργειακής ακρίβειας πιέζει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αποστείλει ήδη επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την πρόταση του για παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις τιμές του φυσικού αερίου. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για την ανάγκη η ΕΕ να λειτουργήσει με το «μοντέλο της πανδημίας»… Με κοινές προμήθειες στο φυσικό αέριο, ώστε να πετύχει καλύτερες τιμές για τα κράτη – μέλη, όπως αντίστοιχα έκανε με τα εμβόλια.

Στην ΕΕ προωθείται η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για κοινή παραγγελία φυσικού αερίου και η αποθήκευση αποθεμάτων σε σταθμούς που διαθέτουν τα κράτη – μέλη (σε ποσοστό μίνιμουμ 80%). Επίσης προωθείται η εντατικοποίηση των επαφών με τους προμηθευτές LNG (υγροποιημένου αερίου) ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερα αποθέματα LNG στην Ευρώπη. 

Με άλλα λόγια η Ευρώπη ξεκινά να θέτει σε εφαρμογή την στρατηγική απεξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο στόχος είναι τους επόμενους 9 μήνες, δηλαδή ως τα τέλη του 2022 να έχει περιορίσει στα 2/3 την εξάρτηση της από την Μόσχα.

Το ευρωομόλογο «υπερόπλο» στη μάχη των κρατών – μελών της ΕΕ

 Το «υπερόπλο» όμως το οποίο περιμένουν και οι «27» είναι -όπως αποκάλυψε το Bloomberg- το «ευρωομόλογο», οι πόροι του οποίου θα δημιουργήσουν ένα Ταμείο Βοήθειας και θα διοχετευτούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ με την μορφή δανείων και επιδοτήσεων για τη χρηματοδότηση τόσο του κόστους ενέργειας – που εκτοξεύθηκε στα ύψη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – όσο και των αμυντικών δαπανών της ΕΕ που πλέον κρίνεται ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη άτυπη Σύνοδο Κορυφής, αύριο και μεθαύριο, 10 και 11 Μαρτίου, στο Παρίσι.

Η κοινή έκδοση ομολόγων θα έρθει μόλις ένα έτος αφού η ΕΕ δρομολόγησε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης 1,8 τρις ευρώ, που επίσης βασίστηκε στην έκδοση κοινών ομολόγων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

«Ευρωπαϊκή λύση» 

Η ελληνική κυβέρνηση προσμένει ότι οι «27» θα συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής χαλάρωσης για το 2023, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η εξαίρεση σειράς δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Οι εθνικοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν να αντέξουν να σηκώσουν αυτό το τεράστιο δημοσιονομικό βάρος» σημειώνει στο newsit.gr κυβερνητικός παράγοντας, εκτιμώντας ότι θα βγει «λευκός καπνός»…  Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. «Τουλάχιστον ως το καλοκαίρι» προσθέτει η ίδια πηγή.

Σημαντικά εργαλεία για την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών κρίνει η κυβέρνηση ότι είναι και τα έκτακτα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν, και τα οποία προβλέπουν:

  • Δυνατότητα ρύθμισης των τιμών σε εξαιρετικές περιστάσεις.
  • Τα κράτη-μέλη να μπορούν να αναδιανέμουν στους καταναλωτές τα έσοδα από τα υψηλά κέρδη του ενεργειακού τομέα και την εμπορία εκπομπών.
  • Υπό διαβούλευση νέο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων σε εταιρίες που έχουν πληγεί (κυρίως ενεργοβόρες).
  • Για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, η Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές, μεταξύ άλλων, έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της μεταδοτικής επίδρασης των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προσωρινά όρια τιμών (δηλαδή πλαφόν).

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις