Νέα τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 75 λεπτών είχαν νωρίτερα σήμερα Σάββατο (12.3.2022) ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα του πολέμου της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελιζέ, η τηλεφωνική επικοινωνία ξεκίνησε γύρω στις 12.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε πριν από τις 14.00 τοπική ώρα, προσθέτοντας πως ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία προηγουμένως με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ωστόσο, παρά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν και την περασμένη Πέμπτη οι τρεις ηγέτες, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να αξιώνουν από τη Ρωσία «να εφαρμόσει μια άμεση κατάπαυση του πυρός», ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν φαίνεται να βάζει μυαλό καθώς τους απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κατά τον Ρώσο πρόεδρο, οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί να κάνει πίσω είναι γιατί οι Ουκρανοί αναπτύσσουν όπλα σε κατοικημένες περιοχές κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία, προχωρούν σε εξωδικαστικές εκτελέσεις αντιπάλων ενώ παράλληλα παραβιάζουν κατάφορα το ανθρωπιστικό δίκαιο επειδή κρατούν ομήρους πολλούς αμάχους. Όλα αυτά, η γαλλική προεδρία τα χαρακτήρισε ως «ψέματα», αντιδρώντας στις κατηγορίες του Ρώσου προέδρου.
Από τη μεριά τους, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν ξανά υπέρ της άμεσης εφαρμογής μιας κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.
«Η συνομιλία εντάσσεται στις συνεχιζόμενες διεθνείς προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε σε μια ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Ο Σολτς είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την κατάσταση, συμπλήρωσε ο Γερμανός αξιωματούχος. Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάσταχτη», επισήμανε η γαλλική προεδρία.
Από τη συνάντησή τους στις 7 Φεβρουαρίου στο Κρεμλίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει συμμετάσχει σε εννέα τηλεφωνικές συνομιλίες, περιλαμβανομένης εκείνης της Πέμπτης, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την καταμέτρηση της γαλλικής προεδρίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ