Δεν πέρασε πολύ ώρα από τις δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ για πιθανό συμβιβασμό και ο διαπραγματευτής της Ρωσίας έκανε γνωστό ότι η Ουκρανία εμφανίστηκε στις συνομιλίες διατεθειμένη να υιοθετήσει το μοντέλο Αυστρίας ή Σουηδίας. Να γίνει δηλαδή ένα αποστρατικοποιημένο κράτος, αλλά με δικό του στρατό. Δεν το δέχεται η Ουκρανία.
Η Ρωσία λοιπόν, διαρρέει ότι η Ουκρανία συζητά την ουδετερότητα. Το είχε πει νωρίτερα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που είχε δείξει το… δρόμο του συμβιβασμού. Και λίγο μετά ήρθε το Κρεμλίνο να διαμηνύσει ότι αν το Κίεβο δεχτεί το μοντέλο Αυστρίας ή Σουηδίας, τότε αυτό θα μπορούσε να φέρει το τέλος του πολέμου, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ιδέα να δημιουργηθεί μια αποστρατικοποιημένη Ουκρανία όπως η Αυστρία θα μπορούσε να είναι ένας συμβιβασμός που θα έφερνε το τέλος του πολέμου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
“Είναι μια περίπτωση που συζητείται και η οποία θα μπορούσε πραγματικά να είναι ένας συμβιβασμός” είπε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ria.
Η δήλωση από το Κρεμλίνο ήρθε αφού ο κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τη Ρωσία είναι “πολύ δύσκολες” αλλά υπάρχει σίγουρα “χώρος για συμβιβασμό”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι όροι της αποστρατικοποίησης που θα περίμενε η Ρωσία, δεν είναι σαφείς αλλά φαίνεται να προτείνεται η Ουκρανία να διατηρήσει ένα ουδέτερο καθεστώς, αλλά να συνεχίσει να έχει τις δικές της ένοπλες δυνάμεις.
Λέει “όχι” η Ουκρανία
Η Ουκρανία απέρριψε την πρόταση του Κρεμλίνου για μοντέλο Αυστρίας ή Σουηδίας για ουδετερότητα, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, απαιτώντας “πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας”.
Το Κίεβο τονίζει ιδιαίτερα πως οι εγγυήσεις ασφαλείας πρέπει να είναι το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. “Η Ουκρανία είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία. Συνεπώς, το μοντέλο μπορεί να είναι μόνο ουκρανικό και μόνο με νομικά πιστοποιημένες εγγυήσεις ασφαλείας” τόνισε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών, Μιχάιλο Ποντόλιαν σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Διευκρινίζει δε ότι απαιτούνται “πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας” απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι (εγγυήτριες δυνάμεις) θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης. Ζητά δηλαδή επί της ουσίας ένα καθεστώς ΝΑΤΟ χωρίς… ένταξη στο ΝΑΤΟ.
https://twitter.com/Worldsource24/status/1504051403261628418?s=20&t=9MAA34MKC2X8MhDuiYXiPQ
https://twitter.com/Podolyak_M/status/1504045102196572165?s=20&t=9bkaeLiw_NjE5NJ1jnsbUw
Το μοντέλο της Αυστρίας
Η Αυστρία έχει το δικό της στρατό αλλά είναι δεσμευμένη σε ουδετερότητα από τη Συνθήκη του 1955 και το Σύνταγμά της, το οποίο της απαγορεύει να ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες (όπως το ΝΑΤΟ) και να έχει στο έδαφός της στρατιωτικές βάσεις άλλων χωρών.
Υπ’ αυτό το καθεστώς, η Ουκρανία δεν θα ενταθεί στο ΝΑΤΟ, όπως έχει ήδη “ομολογήσει” ο Ζελένσκι και δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Το ΝΑΤΟ, από το 2008, είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία την ένταξη της στη Συμμαχία, μελλοντικά. Αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ και ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε η Ρωσία για την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.