Σάββατο, 30 Νοε.
16oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο της ΕΕ για την Ουκρανία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο της ΕΕ για την Ουκρανία
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη μαραθώνια Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε συμφωνία για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου για αποθήκευση στους ταμιευτήρες των κρατών – μελών, ώστε να υπάρξει αποθεματικό σε ποσοστό 90%, εν όψει του χειμώνα, συμφώνησαν οι “27” ηγέτες της Ε.Ε..

Η Σύνοδος Κορυφής διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα εξαιτίας της άρνησης του Βορρά να δεχτεί την πρόταση των χωρών του Νότου για πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου, κάτι που θα επιτρέψει τις κυβερνήσεις να συμπιέσουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόταση που επανέφερε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ύστερα από ένα σκληρό μπρα ντε φερ Βορρά και Νότου, με τον Πρωθυπουργό μάλιστα της Ισπανίας Σάντσεθ να αποχωρεί εκνευρισμένος από την αίθουσα, οι χώρες του Νότου κατάφεραν να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων σαφής αναφορά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το θέμα και να παρουσιάσει εξειδικευμένες προτάσεις για την απεμπλοκή της τιμής ηλεκτρισμού από τις τιμές του φυσικού αερίου στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, την έκτακτη που προγραμματίζεται εκτάκτως για τον Μάιο.

Οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αυτό ήταν εφικτό επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει ρητή αναφορά για τα πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου, και αποκάλυψε πως ο ίδιος προσφέρθηκε σε συνεννόηση με άλλες χώρες να οργανωθεί μία ανθρωπιστική αποστολή για τη Μαριούπολη.

«Στα της ενέργειας είχαμε μία δύσκολη συζήτηση. Δεν είχαμε πριν από το Συμβούλιο Κορυφής καταφέρει να βρούμε κοινό τόπο. Επιτύχαμε να υπάρξει ρητή αναφορά στο πλαφόν της τιμής του φυσικού αερίου” δήλωσε ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη τύπου, μετά το πέρας της Συνόδου. Έχουμε ζητήσει η Πρόεδρος της Κομισιόν να μιλήσει με όλους τους βασικούς παίκτες, προκειμένου να προτείνει λύσεις, μεταξύ των οποίων και το πλαφόν. Παραμένει ανοιχτό επίσης το ζήτημα του τρόπου που η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Κομισιόν έχει συμφωνήσει να υποβάλλει προτάσεις εντός του Μαΐου» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόταση της Κομισιόν να προβαίνει σε διαβουλεύσεις και κεντρικά η Ε.Ε. να μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τις μεγάλες χώρες παραγωγούς του καυσίμου. “Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που καταγράφηκαν στη συζήτηση, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, που είναι θετικά ώστε η ΕΕ να παρέμβει και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της για να σπάσει το παιχνίδι των κερδοσκόπων και να μην χρηματοδοτούμε τελικώς τον πόλεμο της Ρωσίας. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να επωμιστεί μόνη της το βάρος των υπέρογκων τιμών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης μελλοντικά και ενημέρωσε ότι έχει συγκαλέσει για την ερχόμενη Δευτέρα (28.03.2022) σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “δεν αφορά την χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια κρίση”.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

“Εκφράσαμε τη δυσφορία μας για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη Δύση για τις κυρώσεις και έτσι μειώνουν την αποτελεσματικότητα τους. Μίλησα σήμερα με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Τον προσκάλεσα να απευθυνθεί στη Βουλή, πιστεύω ότι θα το οργανώσουμε τις επόμενες ημέρες. Προσφέρθηκα σε συνεννόηση με άλλες χώρες να οργανώσουμε μία ανθρωπιστική αποστολή για τη Μαριούπολη, όπου η Ρωσία δυστυχώς βάλλει χωρίς διάκριση μεταξύ στρατιωτών και αμάχων. Μακάρι η Ρωσία να αντιληφθεί πως αυτή η πρακτική την απομονώνει”, είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός.  

Και συνέχισε: “Για τα ζητήματα της ενέργειας είχαμε μια δύσκολη συζήτηση. Καταφέραμε να υπάρχει ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου… Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για προτάσεις για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις ανακοινώσεις ότι η ΕΕ θα μπορεί κεντρικά να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τις μεγάλες χώρες παραγωγούς του καυσίμου. Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που καταγράφηκαν στη συζήτηση, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, που είναι θετικά ώστε η ΕΕ να παρέμβει και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της για να σπάσει το παιχνίδι των κερδοσκόπων και να μην χρηματοδοτούμε τελικώς τον πόλεμο της Ρωσίας. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να επωμιστεί μόνη της το βάρος των υπέρογκων τιμών.

Όλες οι ερυωπαϊκές χώρες έχουν κάνει παρεμβάσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές. Οι τιμές που βλέπουμε σήμερα έχουν ως αποκλειστικό υπαίτιο τον πρόεδρο Πούτιν και την παράλογη, παράνομη εισβολή που επέλεξε να κάνει στην Ουκρανία”. 

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι “ένα θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, έχω συγκαλέσει μία τέτοια σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προσεχή Δευτέρα. Δεν αφορά την χώρα μας αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια κρίση”.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ενέργειας και με τους λογαριασμούς που πληρώνουν οι καταναλωτές;

“Τα βήματα που κάνουμε μπορεί να μην έχουν άμεσο αποτέλεσμα, αλλά έχουν αποτέλεσμα στις αγορές. Όμως, εμείς δεν περιμένουμε την Ευρώπη. Το πακέτο μέτρων χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στους καταναλωτές. Και αυτό θα το κάνουμε κάθε μήνα. Εξακολουθούμε να εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο προϋπολογισμός”.

Για τη συμφωνία Μπάιντεν με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το φυσικό αέριο:

“Η ελληνική αγορά είναι απολύτως καλυμμένη ως προς την ανάγκη φυσικού αερίου. Τις θετικές επιπτώσεις θα τις δούμε στο μέλλον γιατί αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει σε μία εβδομάδα ή σε ένα μήνα. Άμεσα αυτό που θα δουν οι Έλληνες πολίτες είναι τα 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τις επιδοτήσεις… Όλα αυτά θα τα δουν μέσα στον Απρίλιο. Όλα αυτά είναι μέτρα ανακούφισης”. 

Για τις κυρώσεις στη Ρωσία και την Τουρκία που δεν τις εφαρμόζει:

“Υπάρχει αναφορά στα συμπεράσματα. Η Τουρκία είναι δικιά της επιλογή και είναι δικιά μας επιλογή να τη στηλιτεύομε”. 

Για κοιτάσματα σε Κρήτη και Ιόνιο:

“Ανακοινώσεις θα γίνουν λογικά τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Δεν ξέρουμε ακόμα αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου”. 

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις