Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η ώρα της απολογίας – Η υπερασπιστική γραμμή

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η ώρα της απολογίας – Η υπερασπιστική γραμμή

Η ώρα της πρώτης κρίσης για τη Ρούλα Πισπιρίγκου έφτασε. Η 33χρονη κατηγορούμενη για την ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας, στις 29 Ιανουαρίου 2022, θα οδηγηθεί σήμερα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων προκειμένου στις 12 το μεσημέρι να βρεθεί στο γραφείο της 18ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών και να απολογηθεί.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας της, ανακρίτρια και εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική της μεταχείριση της Ρούλας Πισπιρίγκου, εάν δηλαδή θα κριθεί προσωρινά κρατούμενη ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Το χρονικό των ερευνών και η θανατηφόρα δηλητηρίαση

Παρά τη σθεναρή άρνηση της κατηγορίας από την κατηγορούμενη, τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για το θάνατο του 9χρονου κοριτσιού μέχρι στιγμής έχουν κριθεί επαρκή για την άσκηση της ποινικής δίωξης, την έκδοση εντάλματος σύλληψης και την παραπομπή της κατηγορούμενης ενώπιον της ανακρίτριας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η 33χρονη κατηγορούμενη ήταν εκείνη που χορήγησε την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα λίγα λεπτά πριν φύγει από τη ζωή.

Η 9χρονη  Τζωρτζίνα η οποία είχε ήδη υποστεί μία ανακοπή στις 11 Απριλίου 2021 στο νοσοκομείο Καραμανδάνειο με αποτέλεσμα να υποστεί υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια, κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριάκος» στις 15.50 της 29ης Ιανουαρίου 2022, από αιφνίδια ανακοπή.

Δέκα ημέρες πριν, στις 19 Ιανουαρίου 2022, είχε μεταφερθεί στο Π.Γ.Ν. Πατρών λόγω εμετών, αναφερόμενης υπνηλίας και πιθανού επεισοδίου σπασμών. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της, παρουσίασε 9 αιφνίδια επεισόδια που περιελάμβαναν : περιστοματική κυάνωση με συνοδό πτώση κορεσμού οξυγόνου, χωρίς τονικοκλονικές κινήσεις και σε μερικά από αυτά βραδυκαρδία που εξελισσόταν με ταχυκαρδία. 

Λόγω αυτών των επεισοδίων αποφασίστηκε η μεταφορά της στην Αθήνα, στο νοσοκομείο Παίδων, όπου και απεβίωσε.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά της Ζωής, ζητήθηκαν οι ιατρικοί φάκελοι και από τα τέσσερα νοσοκομεία όπου είχε νοσηλευτεί το κοριτσάκι και εξετάστηκαν ιατροί τόσο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου οι οποίοι στις 10 Μαΐου 2021 είχαν τοποθετήσει απινιδωτή-βηματοδότη στο παιδάκι όσο και του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού».

Επιπλέον, κατάθεση έδωσε και ο ιατροδικαστής, Σωτήρης Μπουζιάνης ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή στη Τζωρτζίνα και κατέληξε ότι ο θάνατος της προήλθε από δηλητηρίαση από φαρμακευτική ουσία και συγκεκριμένα από την κεταμίνη η οποία εντοπίστηκε στο μεταθανάτιο αίμα της 9χρονης σε τεράστια ποσότητα (6, 5 m.g).

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών η έλευση του θανάτου μετά τη χορήγηση της κεταμίνης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από την οδό χορήγησης και μπορεί να επέλθει μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα έως 20 λεπτά.

Η τελευταία φορά που κάποιος από τους γιατρούς ή το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν στο θάλαμο της 9χρονης ήταν μία ώρα πριν από την εκδήλωση του επεισοδίου που οδήγησε στο θάνατο της ενώ από τις καταθέσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τον ιατρικό φάκελο προκύπτει ότι δεν της χορηγήθηκε σε καμία ποσότητα κεταμίνη.

Μάλιστα σύμφωνα με ιατρικές πηγές στην κλινική που νοσηλεύτηκε η Τζωρτζίνα δεν υπήρχε κεταμίνη.

Στο κρίσιμο διάστημα όπως προέκυψε μαζί με την Τζωρτζίνα βρισκόταν στο θάλαμο μόνο η μητέρα της. Στοιχείο που οδήγησε στην  άσκηση σε βάρος της ποινικής δίωξης και στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης της.

Η υπερασπιστική γραμμή

H 33χρονη κατηγορούμενη από  τη στιγμή της σύλληψης της και μέχρι και σήμερα που θα βρεθεί ενώπιον της ανακρίτριας αρνείται την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και φέρεται να ρίχνει το…«μπαλάκι» στους γιατρούς. Όπως ανέφεραν χθες οι δικηγόροι της κατηγορούμενης η ουσία κεταμίνη ήταν στη διάθεση των ιατρών και των νοσηλευτών του νοσοκομείου που νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα.  «Είναι μία ουσία που δεν υπάρχει στο εμπόριο, δεν βρίσκεται εύκολα. Η πληροφορία που διασταυρώσαμε με ειδικούς, σε κάποια πράγματα συμφωνούν όλοι, ένα από αυτά είναι ότι δε μπορεί να την προμηθευτεί κάποιος αυτή την ουσία, διακινείται με αυστηρό και ελεγχόμενο τρόπο. Αυτό μπορεί να είναι καλό για να βρούμε τη διαδρομή της.Δεν είναι απαραίτητο να έχει χρησιμοποιηθεί με δόλο, ίσως να υπάρχουν και άλλες ανατροπές» ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο δικηγόρος της κατηγορούμενης, Όθωνας Παπαδόπουλος.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου μάλιστα φέρεται να είναι διατεθειμένη να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης ψεύδους καθώς υποστηρίζει ότι είναι αθώα. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία προβλέπεται ωστόσο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τις δικαστικές αρχές. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις