Η σιδηροπενική αναιμία είναι ένας κοινός τύπος αναιμίας, μιας κατάστασης κατά την οποία το αίμα δεν διαθέτει επαρκή υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματος. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η σιδηροπενική αναιμία οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου στο αίμα.
Χωρίς αρκετό σίδηρο, το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ποσότητα από μια ουσία στα ερυθρά αιμοσφαίρια (αιμοσφαιρίνη), η οποία τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο. Ως αποτέλεσμα, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να σας προκαλέσει κόπωση και δύσπνοια.
Μπορείτε συνήθως να διορθώσετε την αναιμία από έλλειψη σιδήρου με κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου. Μερικές φορές απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις, ή θεραπείες για την αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου, ειδικά εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε εσωτερική αιμορραγία.
Πώς ο σίδηρος συνδέεται με την υγεία της καρδιάς
Η μακροζωία συνδέεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς. Όσο καλύτερα την φροντίζετε, τόσο πιο πιθανό είναι να ζήσετε περισσότερο.
Και ενώ το να φροντίζετε να κάνετε άφθονη άσκηση και να αποφεύγετε ορισμένες τροφές μπορεί να βοηθήσει πολύ, είναι απαραίτητο να εστιάσετε και στην σωστή διατροφή.
Διότι, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μια πολύ κοινή ανεπάρκεια σε ένα συγκεκριμένο μέταλλο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Heart Failure της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ομάδα επιστημόνων προσπάθησε να διερευνήσει την σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας σιδήρου και των καρδιακών παθήσεων στον γενικό πληθυσμό. Για τη συλλογή δεδομένων, οι ερευνητές συγκέντρωσαν από όλη την Ευρώπη 12.164 συμμετέχοντες με διάμεση ηλικία τα 59 έτη και τους κατέταξαν είτε ως άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου, είτε όχι. Ωστόσο, σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, η ομάδα στη συνέχεια χώρισε τα άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου σε δύο υποομάδες: άτομα με απόλυτη ανεπάρκεια σιδήρου και άτομα με λειτουργική ανεπάρκειας σιδήρου.
“Η απόλυτη ανεπάρκεια σιδήρου είναι ο παραδοσιακός τρόπος αξιολόγησης της κατάστασης του σιδήρου, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη τον κυκλοφορούντα σίδηρο”, δήλωσε ο δρ. Benedikt Schrage, συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Καρδιάς και Αγγείων του Αμβούργου. “Η λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου είναι πιο ακριβές κριτήριο, καθώς περιλαμβάνει και τις δύο μετρήσεις και εντοπίζει εκείνα τα άτομα με επαρκή αποθέματα σιδήρου μεν, αλλά όχι αρκετό σίδηρο στην κυκλοφορία του αίματος, ώστε να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός”, πρόσθεσε ο ίδιος.
24% αυξημένος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο, 26% για θάνατο από καρδιακή νόσο και 12% για θάνατο από κάθε αιτία
Αφότου διαπίστωσαν ότι το 60% των συμμετεχόντων είχε απόλυτη ανεπάρκεια σιδήρου και το 64% είχε λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου, η ομάδα τους παρακολούθησε για ένα μέσο διάστημα 13,3 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το 8,5% των συμμετεχόντων διαγνώστηκε με καρδιαγγειακή νόσο και το 4,7% πέθανε ως αποτέλεσμα αυτής. Στη συνέχεια έγιναν προσαρμογές για παράγοντες κινδύνου, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και τα επίπεδα χοληστερόλης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου συσχετίστηκε με:
- 24% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
- 26% αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου
- 12% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες
Η ανεπάρκεια σιδήρου κατά την μέση ηλικία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Οι ερευνητές μπόρεσαν στη συνέχεια να εκτιμήσουν πόσο διαφορετικά αποτελέσματα θα είχαν εμφανιστεί στην υγεία εάν κανένας συμμετέχων δεν είχε διαγνωστεί με έλλειψη σιδήρου στην αρχή της μελέτης. “Αυτή η ανάλυση υποδηλώνει ότι αν απουσίαζε η έλλειψη σιδήρου στην αρχή, περίπου το 5% των θανάτων, το 12% των καρδιαγγειακών θανάτων και το 11% των νέων διαγνώσεων στεφανιαίας νόσου δεν θα είχαν συμβεί την επόμενη δεκαετία”, είπε ο δρ. Schrage.
“Η μελέτη έδειξε ότι η έλλειψη σιδήρου ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη σε αυτόν τον πληθυσμό μεσήλικων ατόμων, με σχεδόν τα δύο τρίτα να έχουν λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου. Αυτά τα άτομα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο και ήταν επίσης πιο πιθανό να πεθάνουν τα επόμενα 13 χρόνια”, πρόσθεσε.
Τα κοινά συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου και τι να τρώτε
Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα από τα πιο κοινά διατροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρύ κοινό. Η ανεπάρκεια σε αυτό το ζωτικής σημασίας μέταλλο μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Αυτή είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, για να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς του σώματος.
Τελικά, αυτό κάνει την καρδιά να εργάζεται πολύ πιο σκληρά ώστε να αντλήσει περισσότερο αίμα και να αντισταθμίσει την ανεπάρκεια σιδήρου που φτάνει στα όργανα. Αυτό με την σειρά του μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο μακροπρόθεσμα.
Τα πιο κοινά συμπτώματα έλλειψης σιδήρου είναι:
- ασυνήθιστη κόπωση ή αδυναμία
- χλωμό δέρμα
- δύσπνοια
- πόνοι στο στήθος
- γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός
- πονοκέφαλος
- ζάλη
- κρύα χέρια ή πόδια
Οι γυναίκες με έμμηνο ρύση διατρέχουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο λόγω απώλειας αίματος, ειδικά εκείνες με βαριές περιόδους.
Μπορείτε να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε άφθονο σίδηρο στη διατροφή σας τρώγοντας άφθονες τις σωστές τροφές. Εκτός από το κρέας και τα θαλασσινά, υπάρχουν πολλά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε σίδηρο, όπως:
- φασόλια
- φακές
- τόφου
- καρύδια Βραζιλίας
- κάσιους
- σκούρα φυλλώδη λαχανικά
- αποξηραμένα φρούτα
- μανιτάρια
- αρακάς
Συνιστάται επίσης να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C (η οποία βοηθάει τον οργανισμό να απορροφάει τον σίδηρο) με φρούτα και λαχανικά όπως:
- μπρόκολο
- γκρέιπφρουτ
- ακτινίδιο
- φυλλώδη πράσινα λαχανικά
- πεπόνι
- πορτοκάλι
- πιπεριές
- ντομάτες
Mετάφραση: iatropedia.gr / Πηγές: escardio.org, mayoclinic.org , healthline.com