Η υπόθεση της Πάτρας και του χαμού τριών παιδιών με πρωταγωνίστρια την μητέρα τους την 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου, και με πολλές πτυχές της υπόθεσης να είναι ακόμα στο σκοτάδι, κυριαρχεί εδώ και εβδομάδες στην επικαιρότητα.
Ρωτήσαμε τον ψυχοθεραπευτή, Νίκο Νικολακάκη, γιατί ο κόσμος έδειξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτή την υπόθεση. Γιατί «ρούφηξε» και την τελευταία λεπτομέρεια.
Τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι μια ιστορία η οποία ξεφεύγει κατά πολύ από τον μέσο όρο της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μιλάμε είπε για μια εγκληματική προσωπικότητα και πως υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι θα προσεγγίσουν την υπόθεση με τον σωστό και ανάλογο τρόπο.
Εξήγησε ότι το γεγονός ότι εξελίχθηκε σε μια μικρή κοινωνία, όπως αυτή της Πάτρας οδηγεί στην σκέψη ότι δεν μπορεί κανείς να μην γνώριζε από το ευρύτερο ή το στενό περιβάλλον ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Να μην είχαν δει συμπεριφορές που ήταν αυτό που λέμε τραβηγμένες. Επεσήμανε την μη αντίδραση των κοινωνικών υπηρεσιών ή την υποτίμηση της υπόθεσης.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι άνθρωποι οι οποίοι νοσούν από κάποια ψυχική νόσο δεν σημαίνει και ότι θα φτάσουν σε μια ακραία πράξη όπως το έγκλημα. Εδώ, έχουμε να κάνουμε με μια εγκληματική προσωπικότητα, επανέλαβε.
Αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουμε δει περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και το περιβάλλον κωφεύει ή φοβάται να αντιδράσει.
Ο κ. Νικολακάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στις εικόνες που είδαμε τις πρώτες ώρες μετά την σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου και στον κόσμο που συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι της και διερωτήθηκε: «ποιος είναι όλος αυτός ο κόσμο που βρέθηκε εκεί και αποφάσισε να πάρει το νόμο στα χέρια του; Να επιτεθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ακόμα και να τους λιντσάρει; Μιλάμε για ανθρώπους που ήταν γείτονές τους μέχρι χθες. Και μπορεί κάποιοι από αυτούς να έχουν και οι ίδιοι κακοποιητική συμπεριφορά στα σπίτι του».