Τα υψηλά ποσοστά που πέτυχε η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρί Λε Πεν – η οποία δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Εμανουέλ Μακρόν στις 24 Απριλίου για το Προεδρικό αξίωμα – κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όλες τις χώρες της ΕΕ που έχουν μπροστά τους εκλογές.
Η ΝΔ, όπως έκανε σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επικεντρώσει τη στρατηγική της σε δύο άξονες: τη σταθερότητα και τον ρόλο του εγγυητή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Όσα συμβαίνουν στη Γαλλία έχουν ενδιαφέρουσες ομοιότητες με τη χώρα μας… Η μάχη ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λε Πεν δεν είναι ιδεολογική αλλά μία διαφορά στην αντίληψη περί προόδου και συντήρησης» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα.
Στο δρόμο προς τις κάλπες το διακύβευμα θα είναι αυτό ακριβώς: «πρόοδος ή συντήρηση» και όχι… «δεξιά ή αριστερά».
Η στρατηγική της ΝΔ αναμένεται να αναδεικνύει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που ταυτίζεται με τον λαϊκισμό, και να εστιάζει τόσο τα αρνητικά πεπραγμένα της διακυβέρνησης του, όσο και τις φιλορωσικές αποχρώσεις στις θέσεις του για τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του Πούτιν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στον αντίποδα θα αναδεικνύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον Πρόεδρο του κόμματος που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας .
«Φλερτ» με ΚΙΝΑΛ;
Δεν πέρασε απαρατήρητο στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προσυνεδριακή εκδήλωση της ΝΔ, προ διημέρου, η χρήση των λέξεων “πρόοδος” και “προοδευτικός”. Όροι που εσχάτως έχουν συνδεθεί με τον πολιτικό λόγο του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλά για.. προοδευτική διακυβέρνηση και για συνεργασία των… προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, “φωτογραφίζοντας” το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ..
Φίλοι και πολιτικοί αντίπαλοι βλέπουν άνοιγμα της ΝΔ προς τη Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμώντας ότι συν το χρόνω θα γίνεται ακόμη πιο… εμφανές. Άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δείξει προς την κατεύθυνση κυβέρνησης συνεργασίας, αν και εφόσον στις δεύτερες εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.
Εισηγήσεις για εκλογές το φθινόπωρο
Μεταξύ “γαλάζιων στελεχών” δεν πέρασε επίσης απαρατήρητη η προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη να βρίσκονται σε… “δυναμική αναμονή”.
Μπορεί ο Πρωθυπουργός να επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν πως θα πρέπει να υπάρξει δεύτερη σκέψη για κάλπες το φθινόπωρο, πριν δηλαδή τον “βαρύ” χειμώνα, όπου και πάλι η ενεργειακή ακρίβεια θα δοκιμάσει τις δημοσιονομικές αντοχές για στήριξη της κοινωνίας.
Το μήνυμα Μητσοτάκη στην ΕΕ
Ο κίνδυνος για την ενίσχυση του λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη – η οποία αποτυπώθηκε με το υψηλό ποσοστό που πήρε η Μαρί Λε Πεν στη Γαλλία – γίνεται το βασικό πρόταγμα αυτή τη στιγμή στη στρατηγική του Μαξίμου, το οποίο επιμένει ότι πρέπει η ΕΕ να σκύψει πάνω από τους πολίτες και να προσφέρει λύσεις για την ενεργειακή ακρίβεια.
«Αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, θα είναι μια ευρωπαϊκή αποτυχία. Διότι αυτή τη στιγμή, σε εκλογές στην Ευρώπη, ορισμένες δυνάμεις του λαϊκισμού ενισχύονται από τη δυσαρέσκεια των πολιτών όσον αφορά το κόστος ζωής. Και αυτές είναι πραγματικές και εύλογες ανησυχίες. Είναι η στιγμή η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως κάναμε με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και να προχωρήσει σε κάποια λύση» δήλωσε με έμφαση ο Πρωθυπουργός, στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην πρόταση για αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από αυτών της ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα και να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στήριξη”πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, και δεσμεύτηκε για άλλη μία φορά ότι εάν αυτό δεν συμβεί, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων με εθνικούς πόρους.