Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Σεισμός στη Θήβα: Ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί πόσο πιθανό είναι να εκδηλωθεί σεισμός κοντά στα 6 Ρίχτερ

Σεισμός στη Θήβα: Ο Ευθύμιος Λέκκας  εξηγεί πόσο πιθανό είναι να εκδηλωθεί  σεισμός κοντά στα 6 Ρίχτερ

Η γη στη Θήβα σείεται και οι συζητήσεις συνεχίζονται με αφορμή τις τοποθετήσεις σεισμολόγων. Όλοι δέχονται την ίδια ερώτηση: πόσο πιθανό είναι να εκδηλωθεί ένας ισχυρός σεισμός πάνω από τα 6 Ρίχτερ…

Ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο Mega για τους σεισμούς που σημειώνονται τον τελευταίο καρό στη Θήβα και έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους. «Εδώ και 15 μήνες έχουμε εκδήλωση 3.000 σεισμών. Τις τελευταίες 5 μέρες έχουμε αναζωπύρωση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή. Πρόσφατα, ειχαμε και νέα στοιχεία μία ομάδα συναδέλφων προσδιόρισε το εξής. Το 1914 εχουμε την εκδήλωση ενός σεισμού 6 Ρίχτερ. Συνεπώς το ιστορικό δείχνει ότι μπορεί να έχουμε έναν τέτοιο σεισμό. Οι πιθανότητες είναι μικρές ωστόσο υπάρχουν», ανέφερε αρχικά.

«Εμείς έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε έναν τέτοιο σεισμό. Αναλάβαμε κάποιες σημαντικές δράσεις έτσι ώστε εάν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο να μειώσουμε τις συνέπειες. Την Αθήνα δεν θα την επηρεάσει εάν γίνει σεισμός στη Θήβα. Ούτε στη Θήβα θα υπάρχουν επιπτώσεις, και τα σενάρια που λέμε είναι υποθετικά, γιατί οι πιθανότητες είναι μικρές να συμβεί», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Εχουμε οργανώσει την περιοχή και παρακολουθούμε τί γίνεται. Δεύτερον «ξεσκονίζουμε» τα σχέδια της περιοχής, και τρίτον, ενημερώνουμε σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα», επεσήμανε στο τέλος ο κ. Λέκκας.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε προχθές και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. «Στη Θήβα έχουμε μια περίεργη κατάσταση. Έχουμε μια σεισμικότητα εδώ και ένα χρόνο ή και περισσότερο, σε ένα ρήγμα που είναι πολύ κοντά στην πόλη. Φαίνεται ότι τα ρήγματα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά, αλλά το κακό είναι ότι η σεισμικότητα είναι πολύ κοντά στην πόλη.
 
Όταν έχουμε μία ακολουθία τέτοια που έχει μια μικρή πιθανότητα να δώσει και ισχυρότερο σεισμό, ο κόσμος είναι ανήσυχος. Έχουμε ιστορικό στην περιοχή. Το 1894 είχαμε παρόμοια ακολουθία, κράτησε 17 μήνες και έδωσε ένα σεισμό 6,2 Ρίχτερ μετά», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος. «Τέτοιες ακολουθίες έχουμε συχνά, χωρίς να έχουμε κύριο σεισμό. Απλά, επειδή η ακολουθία στην περίπτωση της Θήβας είναι κοντά στην πόλη, η τοπική κοινωνία πρέπει να κινηθεί με προληπτικό τρόπο. Το 1853 είχαμε ένα σεισμό πιο δυτικά που είχε καταστρέψει τη Θήβα τελείως.

Το πιο πιθανό είναι η ακολουθία να σβήσει μέσα στους επόμενους μήνες σταδιακά. Οι κάτοικοι χωρίς να ανησυχούν θα πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και να θωρακίσουν τα σπίτια τους, να μιλήσουν στα παιδιά τους, να δει η τοπική κοινωνία αν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σεισμό, ώστε να προστατευτεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις