Υγεία

Νέο τηλερομποτικό σύστημα του ΜΙΤ βοηθά τους νευροχειρουργούς να αντιμετωπίσουν τα εγκεφαλικά εξ αποστάσεως

Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα τηλερομποτικό σύστημα, το οποίο βοηθά τους νευροχειρουργούς να θεραπεύουν εξ αποστάσεως ασθενείς που έχουν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο ή ανεύρυσμα.

Το σύστημα, ο χειρισμός του οποίου γίνεται με ειδικό χειριστήριο (joystick), επιτρέπει την έγκαιρη ενδοαγγειακή αντιμετώπιση περιστατικών στη διάρκεια του κρίσιμου χρονικού «παραθύρου» μετά από ένα εγκεφαλικό. Οι χειρουργοί ενός νοσοκομείου μπορούν να ελέγχουν τον ρομποτικό βραχίονα που βρίσκεται σε χειρουργείο σε άλλο νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο.

Το ρομπότ, η κίνηση του οποίου ελέγχεται μέσω μαγνητών, επιτρέπει να εκτελούνται εξ αποστάσεως χειρουργικές επεμβάσεις σε επείγουσες καταστάσεις, όταν έχει προκληθεί εγκεφαλικό λόγω θρόμβου αίματος. Τέτοιες επεμβάσεις κανονικά απαιτούν χειρουργό, όμως συχνά δεν είναι διαθέσιμοι νευροαγγειακοί χειρουργοί σε όλα τα νοσοκομεία, ιδίως στα μικρότερα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, με συνέπεια να μην είναι δυνατό οι γιατροί να αξιοποιήσουν το κρίσιμο χρονικό διάστημα μετά το εγκεφαλικό, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη στον εγκέφαλο.

Το νέο ρομποτικό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε τέτοιες ανεπαρκώς επανδρωμένες νοσοκομειακές μονάδες και να ελέγχεται εξ αποστάσεως από χειρουργούς μεγάλων νοσοκομείων. Οι δοκιμές έδειξαν ότι με μόνο μία ώρα εκπαίδευσης ένας νευροχειρουργός είναι σε θέση να χειρίζεται το σύστημα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σουανχέ Ζάο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρομποτικής «Science Robotics».

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα