Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

Σανγκάη: Στους 10 οι νεκροί από κορονοϊό – 1.000 με 3.000 θύματα περιμένει ο Νίκος Τζανάκης

Σανγκάη: Στους 10 οι νεκροί από κορονοϊό – 1.000 με 3.000 θύματα περιμένει ο Νίκος Τζανάκης

Παγκόσμιο συναγερμό και ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί η κατάσταση στη Σανγκάη. Η πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» που ακολουθεί η Κίνα έχουν φέρει το απάνθρωπο lockdown στην πόλη. Χθες (18.04.2022) καταγράφηκαν οι 3 πρώτοι θάνατοι αλλά ο Νίκος Τζανάκης περιμένει πως θα είναι πολλοί περισσότεροι.

Και περιμένει 1.000 με 3.000 νεκρούς στη Σανγκάη γιατί στην Κίνα ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό, τόνισε ο Νίκος Τζανάκης. Μέχρι στιγμής, πάντως, επισήμως, στην πόλη έχουν πεθάνει 10 άνθρωποι, αφού σήμερα οι αρχές ανακοίνωσαν άλλους επτά θανάτους σε 24 ώρες. Τα νέα θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 60 και 101 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα social media, είχαν ήδη διαπιστωθεί θάνατοι αποδιδόμενοι στην COVID-19 στη Σαγκάη τις προηγούμενες εβδομάδες, όμως οι πληροφορίες αυτές λογοκρίθηκαν πολύ γρήγορα από τις κινεζικές αρχές.

Οι τρεις λόγοι ανησυχίας στη Σανγκάη – Πόσο κινδυνεύουμε από έναν νέο ιό

Τις προηγούμενες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν 17.332 ασυμπτωματικά κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ οι συμπτωματικές περιπτώσεις αυξήθηκαν στις 3.084, από 2.417 την προηγουμένη.

Πάνω από 1.000 οι νεκροί στη Σανγκάη

«Δεν είναι δυνατόν να έχεις 300.000 κρούσματα σε ένα πληθυσμό όπου οι άνω των 65 είναι 30% και 40% ανεμβολίαστοι και μάλιστα με εμβόλιο ανίσχυρο στην Όμικρον 2, πολύ πιο ανίσχυρο από τα δικά μας, και να έχεις τρεις νεκρούς» υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην εκπομπή Σήμερα, το ΣΚΑΙ.  

Προειδοποίησε ότι το κινεζικό δόγμα «μηδενικής ανοχής» λειτούργησε ως και τη μετάλλαξη Δέλτα. «Πολύ φοβάμαι ότι είναι τελείως ανίσχυρο σχετικά με την Όμικρον και την Όμικρον 2… Μιλάμε για πολύ διεισδυτική μεταδοτικότητα, η οποία μπορεί να κατασταλεί πρόσκαιρα, αλλά πολύ γρήγορα φουντώνει. Μακάρι να το πετύχουν έστω με αυτά τα  μέτρα, τα ανεφάρμοστα για δυτικές κοινωνίες». 

  

«Η Κίνα μας έχει συνηθίσει σε αδιαφάνεια» σημείωσε ο καθηγητής. «Μιλάμε για μια χώρα χωρίς ωράρια εργαζόμενων, μια χώρα που δεν υπάρχουν εργάσιμες μέρες, που η κοινωνική οικονομική και πολιτιστική ζωή είναι εντός συγκεκριμένων πλαισίων και μιλάμε για μια έκταση που είναι λίγο μικρότερη από την Κρήτη με 26 εκατ. κατοίκους. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το συνονθύλευμα των κοινωνικών οικιστικών και άλλων παραμέτρων προϋποθέτει πολύ προηγμένο σύστημα δημόσιας υγείας για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια έξαρσης» υπογράμμισε. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις