Σάββατο, 23 Νοε.
14oC Αθήνα

Βουβωνοκήλη & Ομφαλοκήλη: Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στην υπηρεσία των ασθενών

Βουβωνοκήλη & Ομφαλοκήλη: Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στην υπηρεσία των ασθενών

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, μας μιλά τις συχνότερες μορφές της πάθησης της κήλης, ποιους αφορούν, ποιοι είναι οι τρόποι μόνιμης αντιμετώπισή τους και ποιο ρόλο έχει παίξει η εξέλιξη της τεχνολογίας, σε όλα τα παραπάνω.

Τι ονομάζουμε Βουβονοκήλη;

Η Bουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης και πρακτικά, αναφερόμαστε στην πρόπτωση μέρους ενός ενδοκοιλιακού «σπλάχνου» (συνήθως του λεπτού εντέρου), η οποία εμφανίζεται ανάμεσα στο μηρό και το υπογάστριο.

Βουβονοκήλη: Τα αίτια εμφάνισης, τα συμπτώματα, αλλά και η ασφαλής και έγκυρη διάγνωση;

Πολλές φορές, οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους, ενώ τις περισσότερες φορές, σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες, όπως η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή), την απότομη, ξαφνική ή συνεχή άρση μεγάλου βάρους, χρόνιος βήχας, κυρίως λόγω της συνήθειας του καπνίσματος, εγκυμοσύνη, έλλειψη σωματικής άσκησης, χειρουργικές τομές, χρόνια δυσκοιλιότητα και παχυσαρκία». Η διάγνωση της βουβωνοκήλης αποτελεί εύκολη υπόθεση επειδή τα τυπικά συμπτώματά της εντοπίζονται εύκολα και γίνεται με κλινική εξέταση του ασθενούς.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ασθενούς: Ενδοσκοπική Χειρουργική

Η αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης γίνεται μόνο με χειρουργική θεραπεία. Κατά τη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται αποκατάσταση των κοιλιακών τοιχωμάτων, κατά τέτοιο τρόπο ώστε η κήλη να διορθωθεί, αλλά και να μην ξαναεμφανιστεί. Δυστυχώς, όλες οι τεχνικές με τη χρήση μόνο ραμμάτων παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό υποτροπής (η κήλη ξαναεμφανίζεται), γι’ αυτό έχουν εγκαταλειφθεί. Πλέον, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις βουβωνοκήλες είναι η Ενδοσκοπική Χειρουργική αποκατάσταση, TEP (Totally ExaPeritoneal Procedure), με χρήση «βιοσυμβατού» πλέγματος. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά αλλά εξωπεριτοναϊκά και θεωρείται η πιο ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Η επέμβαση απαιτεί μικρές τομές (μικροτομές), οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 3 – 5 χιλιοστά. Με την εισαγωγή του λαπαροσκοπίου, το οποίο συνδέεται με μία οθόνη υψηλής ευκρίνειας, ο χειρουργός ανατάσσει την κήλη και τοποθετεί το βιοσυμβατό πλέγμα, μεταξύ των μυών του κοιλιακού τοιχώματος και του περιτοναίου. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιευμένες μελέτες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, η συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία, καθώς συνδέεται με μείωση του κινδύνου υποτροπής κατά 30-50%.

Τι ονομάζουμε Ομφαλοκήλη;

Με τον όρο ομφαλοκήλη εννοούμε την πρόπτωση του ενδοκοιλιακού σπλάχνου, η οποία λαμβάνει χώρα είτε στην περιοχή του ομφαλού (γνήσιες ομφαλοκήλες), είτε λίγο παρακάτω από αυτόν (παρομφαλική κήλη).

Ομφαλοκήλη: Τα αίτια εμφάνισης, τα συμπτώματα, αλλά και η ασφαλής και έγκυρη διάγνωση;

Στο γυναικείο φύλο, εμφανίζεται, συνήθως μετά τον τοκετό, ενώ στους άνδρες, μετά από άρση βάρους, επίμονο βήχα ή φτάρνισμα ή και βαριά χειρωνακτική εργασία. Η ομφαλοκήλη είναι εύκολο να διαγνωστεί από εξειδικευμένο χειρουργό, διότι είναι συνήθως εμφανής, προβάλλει στον ομφαλό και αλλοιώνει το σχήμα του.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ασθενούς: Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Η αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης γίνεται μόνο με χειρουργική θεραπεία. Πλέον, η ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης της ομφαλοκήλης, σε περιπτώσεις μεγάλου μεγέθους κήλης, είναι η λαπαροσκοπική.Διενεργείται μικρή τομή σε πλάγιο μέρος της κοιλίας (5-10 χιλιοστά), όπου εισάγεται κάμερα (λαπαροσκόπιο) υψηλής ευκρίνειας και γίνεται επόπτευση όλης της ενδοκοιλιακής χώρας. Τοποθετείται ειδικό πλέγμα και καθηλώνεται με εδικά clips με στόχο την καθήλωση και την σταθεροποίηση του.  Η συγκεκριμένη τεχνική επιτρέποντας στον ασθενή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να επιστρέψει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς πόνο.

Εμπειρία, Εξειδίκευση και Οργανωμένες νοσοκομειακές δομές:

Αυτό που πρέπει να τονιστεί και να αναδειχθεί είναι η αρχή της εξατομικευμένης αντιμετώπισης από τον έμπειρο χειρουργό, για τον κάθε πάσχοντα, ξεχωριστά. Μία αρχή η οποία βασίζεται στην κατανόηση της ιδιαιτερότητας του κάθε ασθενούς με μοναδικό κριτήριο τη φυσιολογία, την ιδιαιτερότητα και την κλινική του κατάσταση.Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, η επιλογή για τον θεράποντα ιατρό, θα πρέπει να βασίζεται σε  παραμέτρους, όπως στην εμπειρία και στην εξειδίκευση του χειρουργού, στο ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, στις οργανωμένες δομές και κυρίως, στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση προς τον ασθενή, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στα νοσοκομεία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι.

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και  Διευθυντής Χειρουργικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.axiarchos.gr/

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις