Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Φυσικό αέριο: Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις πληρωμές στον Πούτιν και το plan b’ εάν κλείσει τις στρόφιγγες

Φυσικό αέριο: Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις πληρωμές στον Πούτιν και το plan b’ εάν κλείσει τις στρόφιγγες

Σε ένα τοπίο που γίνεται όλο και δύσκολο, με τη Ρωσία να κλείνει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες, την Πρόεδρο της Κομισιόν να διαμηνύει ότι η πληρωμή της Μόσχας σε ρούβλια αντίκειται στις κυρώσεις που της έχει επιβάλλει η Δύση και τα πρώτα ρήγματα να κάνουν την εμφάνιση τους στο ευρωπαϊκό μέτωπο, η Αθήνα αναζητά τη “χρυσή” ισορροπία.

Από τη μία να μη διακινδυνεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την επάρκεια σε φυσικό αέριο και από την άλλη να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των “27” έναντι της Ρωσίας.

Στην Αθήνα σήμανε συναγερμός με το κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας του φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία.

Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, καθώς στις 20 Μαίου η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει την οφειλή της στη Ρωσική Gazprom.

Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι η Ελλάδα θα παραμένει ενεργειακά ασφαλής και δεν θα διακινδυνεύσει να υπάρξει καμία διαταραχή στην προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο.

Η λύση του… διπλού λογαριασμού

“Η Ελλάδα σε ευρώ πλήρωνε και σε ευρώ θα πληρώνει” δηλώνει στο newsit.gr κυβερνητικός παράγοντας, παραπέμποντας στον μηχανισμό του διπλού λογαριασμού που ήδη έχουν χρησιμοποιήσει κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για να μη διακοπεί “βίαια” η τροφοδοσία τους με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Πως λειτουργεί ο διπλός λογαριασμός;

Μία χώρα πληρώνει την οφειλή της σε ευρώ σε λογαριασμό στην Gazprombank, η τράπεζα κάνει τη μετατροπή του νομίσματος και μεταφέρει το ποσό σε δεύτερο λογαριασμό, στη Gazprom, σε ρούβλια.

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως γι’ αυτή το θέμα είναι τεχνικό και ότι με υπαιτιότητα της δεν θα διαταραχτεί η προμήθεια της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν με νόημα ότι η συμφωνία των “27” είναι η απεξάρτηση από τη Μόσχα να γίνει σταδιακά, προκειμένου τα κράτη – μέλη να έχουν τις λιγότερες δυνατές συνέπειες σε ενεργειακό επίπεδο και κατ΄επέκταση και σε οικονομικό.

Έτσι οι εγχώριοι προμηθευτές ρωσικού αερίου δηλαδή η ΔΕΠΑ, η Μυτιληναίος και η Προμηθέας Gas έχουν στη διάθεση τους περίπου 3 εβδομάδες για να λύσουν το “γόρδιο δεσμό”.

Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διεργασίες σε επίπεδο Ε.Ε. έτσι ώστε να υπάρξει κοινή λύση που να μην υπονομεύει την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια των κρατών μελών.

Για την Ελλάδα τυχόν διαταραχή στις προμήθειες φυσικού αερίου θα αποτελούσε το πιο εφιαλτικό σενάριο, ειδικά σε αυτό το timing που έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας στηρίζεται στο φυσικό αέριο, τυχόν διακοπή της ροής από τη Μόσχα θα είχε τεράστιες οικονομικές και άλλες συνέπειες για την Ελλάδα.

Το Plan b’ για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Ωστόσο, στην περίπτωση που η Ρωσία κατεβάσει τους διακόπτες και σταματήσει η ροή προς την Ευρώπη, έτσι και στη χώρα μας, η Κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί Plan b’.

Το εναλλακτικό σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας προβλέπει:

-Επίσπευση των διαδικασιών για νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα. Η νέα δεξαμενή αναμένεται το αργότερο ως τον Ιούλιο, κι έτσι η δυναμικότητα του τερματικού σταθμού θα αυξηθεί από 225.000 m3 σήμερα, σε περισσότερα από 380.000 m3.

-Ετοιμες να τεθούν ξανά σε λειτουργία είναι λιγνιτικές μονάδες και να αντικαταστήσουν τις μονάδες φυσικού αερίου για την παραγωγή ρεύματος.

-Πέντες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο είναι έτοιμες να λειτουργήσουν, εφόσον χρειαστεί, με diesel.

-Η ΔΕΗ έχει εκπονήσει ετήσιο σχέδιο για αυξημένη εξόρυξη λιγνίτη κατά την επόμενη διετία κατά 50% και τη διαθεσιμότητά του στα εργοστάσια.

-Εξετάζεται αύξηση των ροών ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP.

-Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο.

-Προωθείται η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και η υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα.

-Επιταχύνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, “καθώς η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας θα θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενες κρίσεις”, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

-Στο σχέδιο της χώρας μας εντάσσεται η ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριο αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις