Ελλάδα

Ένα παιχνίδι και μια πλατφόρμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το ΕΚΠΑ

Ένα παιχνίδι και μια πλατφόρμα από την υπηρεσία ένταξης της οργάνωσης HumanRights360 μας βοηθά να γνωρίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εκπαιδευτούμε σε αυτά. 

Σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος ένταξης του δήμου Αθηναίων, η οργάνωση δημιούργησε την πλατφόρμα και το παιχνίδι «360 Greek City» με στόχο την εκπαίδευση των ανθρώπων στα δικαιώματά τους -αλλά και στις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από αυτά, καλύπτοντας δέκα τομείς της καθημερινής ζωής.

«Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκε αυτή η πλατφόρμα ώστε να ενημερώνει όλες κι όλους που διαβιούν στην Ελλάδα με καθημερινά παραδείγματα και πρακτικές λύσεις. Για να ενισχύσουμε την πρόσβαση στην πληροφορία, αποφασίσαμε με την ομάδα του Curing the Limbo η πλατφόρμα να είναι μεταφρασμένη σε διαφορετικές γλώσσες, δηλαδή στα αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, φαρσί» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θοδωρής Μπογέας, υπεύθυνος της υπηρεσίας ένταξης της οργάνωσης HumanRights360.

«Δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης, θρησκείας και έκφρασης», «δικαίωμα στην εργασία και την άδεια», «δικαίωμα στην εκπαίδευση» καθώς και άλλες ενότητες που απαντούν σε απλές ερωτήσεις πραγματικών καταστάσεων που μπορεί να βιώσει ένας Έλληνας, ένας μετανάστης ή ένας πρόσφυγας, εξίσου, ακριβώς διότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν ισότιμα όλους, χωρίς καμία εξαίρεση. «Βάση του εγχειρήματος αποτελεί η Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και το Ελληνικό Σύνταγμα και οι νόμοι που αφορούν στην άσκηση των συγκεκριμένων δικαιωμάτων στη χώρα μας» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Όλγα Ελευθερίου, που αναλαμβάνει υποθέσεις μεταναστών και προσφύγων στο πλαίσιο της δράσης της HumanRights360.

Όμως η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη και στα ελληνικά διότι, όπως διαπιστώνει ο ψυχολόγος της οργάνωσης Πάνος Δούρος, «πολλές φορές και Έλληνες πολίτες δυστυχώς δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος. Έτσι είναι ιδιαίτερα βοηθητικό ότι η πλατφόρμα είναι και στα Ελληνικά ώστε να μπορέσει να λάβει τη σχετική ενημέρωση και Ελληνόφωνος πληθυσμός».

Ένα παιχνίδι αντί για φυλλάδιο

Μετά το αρχικό βήμα της υλοποίησης της πλατφόρμας, η οργάνωση προχώρησε στην δημιουργία και ενός ψηφιακού παιχνιδιού για νέους, που στοχεύει να υποστηρίξει με διαφορετικό τρόπο την προσαρμογή και την ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.

«Το παιχνίδι 360 Greek City δεν αφορά τα δικαιώματα αποκλειστικά, αλλά την ενημέρωση σε βασικά ζητήματα ένταξης, όπως είναι η εύρεση σπιτιού, η αναζήτηση εργασίας ή πως να ανταποκριθούμε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης» σημειώνει ο κ. Μπογέας, προσθέτοντας ότι «πολύ συχνά, η παροχή πληροφοριών που έχουν να κάνουν με διαδικασίες, όπως η αναζήτηση σπιτιού, είτε δεν είναι κατανοητή, είτε δεν είναι ενδεδειγμένη – κοινώς θεωρείται βαρετή! Ειδικά για τα νέα άτομα, η ενημέρωση με παραδοσιακές μορφές, όπως είναι τα φυλλάδια, θεωρείται παρωχημένη. Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το 360 Greek City και να υιοθετήσουμε τις αρχές των gamification applications (παιγνιώδεις εκπαιδευτικές εφαρμογές) για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ωφελουμένων μας». Δηλαδή, η πληροφόρηση και η εκπαίδευση για σημαντικές περιστάσεις της καθημερινότητας γίνονται παιχνίδι ώστε να διευκολυνθούν οι αποδέκτες του μηνύματος. «Επιπλέον, μέσα από την εφαρμογή, μπορούμε πλέον να απευθυνθούμε σε μεγαλύτερο κοινό, στη γλώσσα τους, οπουδήποτε κι αν διαμένουν στην Ελλάδα. Το παιχνίδι, παρέχει προσφέρει τόσο βασικές πληροφορίες επί των διαδικασιών, αλλά και την κουλτούρα που υπάρχει πίσω από τις καθημερινές μας δραστηριότητες στην Ελλάδα» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος ένταξης της οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της εφαρμογής, η HumanRights360 εξασφάλισε, όσο το δυνατό, δικαιότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση με απαλοιφή της χρήσης σεξιστικού λόγου και χρήση προσαρμοσμένου κατά φύλο λόγου, καθώς και χρήση ηρώων διαφορετικού φύλου, απλοποιημένα γραφικά, ώστε η εφαρμογή να λειτουργεί και σε κινητά χαμηλής τεχνολογίας, ενώ απαιτείται η χρήση διαδικτύου μόνο για την εγκατάσταση της εφαρμογής και το παιχνίδι παίζεται από το κινητό τηλέφωνο offline. Υπογραμμίζεται ότι δεν γίνεται «καμία καταγραφή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων των χρηστών».

«Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στη θέση να πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο όχι μόνο πολιτικών που αφορούν την φύλαξη και τον έλεγχο των συνόρων αλλά και πολιτικών που θα συνδέσουν την μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική με την ένταξη, για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, επιφέροντας με τον τρόπο αυτό την κοινωνική συνοχή» υπογραμμίζει η κ. Ελευθερίου.

«Παρά τη μακρόχρονη εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα φαίνεται ότι η χώρα δεν έχει, αλλά χρειάζεται έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και μια συνολική πολιτική προσέγγιση του φαινομένου, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εφαρμόζει κάποια ενιαία εθνική ενταξιακή πολιτική στην πράξη» επισημαίνει η ίδια που με την εμπειρία της προτάσσει κάποιες πρακτικές εφαρμογές που προωθούν την συμπερίληψη όπως «κοινό στεγαστικό πρόγραμμα, πχ μεταξύ φοιτητών και νέων με προσφυγικό ή μεταναστευτικό προφίλ, κοινές δραστηριότητες πολιτισμικού περιεχομένου, πχ, φαγητό, μουσική, αθλητικές δραστηριότητες, διευκόλυνση για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, εκπαίδευση για τα οφέλη της διαπολιτισμικότητας σε διάφορους φορείς, όπως επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες».

«Από την εμπειρία μου στο προσφυγικό θεωρώ ότι η γλώσσα είναι σημαντικό εφόδιο για την ενσωμάτωση αυτού του πληθυσμού στη χώρα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δούρος, προσθέτοντας ότι «η γενικότερη ψυχοκοινωνική προσαρμογή στη χώρα υποδοχής αλλά και σε μεγάλο βαθμό η προσωπικότητα θεωρώ παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για τη επιτυχή ενσωμάτωση στη χώρα».

«Ζητήματα όπως επαρκής κοινωνικοποίηση αλλά και ένα υποστηρικτικό δίκτυο είναι αντίστοιχα εξέχουσας σημασίας προκειμένου να γίνουν σημαντικά βήματα προς την ενσωμάτωση» λέει ο ίδιος, καθώς τόσο η πλατφόρμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και το παιχνίδι 360 Greek City είναι εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πλατφόρμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο:

Πλατφόρμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Το παιχνίδι 360 Greek City είναι διαθέσιμο μέσω του Play Store: 360 Greek City – Apps on Google Play και για υπολογιστή στον σύνδεσμο:

https://humanrights360.org/wp-content/uploads/games/360GreekCityPCVer.zip

(Οδηγίες: Κάνετε download το αρχείο και extract all files στον υπολογιστή. Για να τρέξει το παιχνίδι, θα πρέπει να κάνετε διπλό κλικ στο αρχείο 360GreekCity.exe)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα