Πέμπτη, 18 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Αντώνης Σύκαρης: Νέα επιχείρηση ανάσυρσης της σορού του κορυφαίου ορειβάτη από τα Ιμαλάια

Αντώνης Σύκαρης: Νέα επιχείρηση ανάσυρσης της σορού του κορυφαίου ορειβάτη από τα Ιμαλάια

Η σορός του Αντώνη Σύκαρη εδώ και περίπου ένα μήνα βρίσκεται στα Ιμαλάια, με τις ελπίδες της οικογένειας του για τον επαναπατρισμό της σιγά-σιγά να εξανεμίζονται. Η επιχείρηση ανάσυρσή της έχει εξελιχθεί σε θρίλερ καθώς οι ομάδες ορειβατών που έχουν συγκροτηθεί αδυνατούν να προσεγγίσουν το σημείο, στα 7.400 μέτρα.

Οι προσπάθειες για να ανασυρθεί η σορός του Αντώνη Σύκαρη έχουν ξεκινήσει από τις 12 Απριλίου, την ημέρα που έγινε γνωστό το τραγικό τέλος του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη στα Ιμαλάια. Μέχρι σήμερα όμως καμία αποστολή δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει στο σημείο του όρους Νταουλάγκιρι όπου βρίσκεται το σώμα του.

Παράλληλα, ο χρόνος μετρά αντίστροφα καθώς σε λίγες ώρες τελειώνει το παράθυρο καιρού και θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η προσέγγιση στο σημείο από τους ορειβάτες. Γεγονός που εντείνει την αγωνία των κοντινών ανθρώπων του Έλληνα ορειβάτη για τον επαναπατρισμό της σορού του. 

Τις επόμενες ώρες μια νέα αποστολή ορειβατών – sherpas θα επιχειρήσει εκ νέου να προσεγγίσει το σημείο, όπως ανακοινώθηκε σε σχετική ανακοίνωση στα social media. «Η αποστολή των 5 Sherpas εγκατέλειψε την προσπάθεια, χωρίς να καταφέρει να προσεγγίσει το σημείο όπου βρίσκεται το σώμα του Αντώνη.

Οι 5 ορειβάτες έφτασαν μέχρι το Camp II του Dhaulagiri, όπου κρίθηκε ότι λόγω της υπερβολικά μεγάλης ποσότητας συσσωρευμένου χιονιού η αποστολή τους πρέπει να διακοπεί.

Αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου προσπάθεια προσέγγισης του σημείου μέσα στο επόμενο 48ωρο» αναφέρεται στην σχετική ανάρτηση στο Facebook.

Δείτε την ανάρτηση:

«Φοβάμαι ότι θα μείνει εκεί» λέει στο newsit.gr o γιος του

«Δυστυχώς δεν έχουμε κανένα απολύτως νέο, η επικοινωνία με τους ορειβάτες είναι εξαιρετικά δύσκολη. Έχω ξαναστείλει μήνυμα, και φοβάμαι ότι θα μείνει εκεί» αναφέρει στο newsit.gr ο γιος του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη, Γιάννης Σύκαρης.

«Στην πραγματικότητα δεν ξέρω τι τελικά θέλουμε, οπότε η ζωή να αποφασίσει τι θα γίνει. Είναι επίπονη διαδικασία να τον δούμε, είναι δύσκολο. Αλλά από την άλλη εκείνος θα ήθελε είναι στο βουνό. Είναι σαν ένας καπετάνιος να πάθει κάτι πάνω στο πλοίο του. Θα τον αφήναμε εκεί γιατί είναι πάνω στον βράχο, καθισμένος, αναλλοίωτος και θα βλέπει την ίδια θέα για πάντα. Σε όλους τους πολιτισμούς υπάρχει η τελετή του να έρχεται το σώμα για έναν τελευταίο αποχαιρετισμό και το θέλω κι εγώ», σημειώνει. 

Και μη μπορώντας να κρύψει τα συναισθήματά του προσθέτει ότι «ταυτόχρονα, όταν σκέφτομαι και προβάρω στο μυαλό μου αυτή την διαδικασία έχω δεύτερες σκέψεις. Από την μία θέλω τον μπαμπά μου, από την άλλη…». 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σύκαρης έχασε τη ζωή του, καθώς κατέβαινε από το σημείο κορυφής του Νταουλαγκίρι (8.167 μέτρα) στα Ιμαλάια. Ο 60χρονος κορυφαίος ορειβάτης, άφησε την τελευταία του πνοή, ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη οξυγόνου.

Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ορειβάτες, έχοντας κατακτήσει έξι από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων στον κόσμο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις