Ήθελε να γίνει πάστορας, ωστόσο έγινε εισαγγελέας και ύστερα από χρόνια κατάφερε να γίνει πρόεδρος της Νότιας Κορέας.
Ο ίδιος κάποτε ονειρευόταν να γίνει πάστορας, απέκτησε το παρατσούκλι “κόκορας για κοκορομαχίες” λόγω της αποφασιστικότητάς του από την θέση του γενικού εισαγγελέα και πλέον, μετά την ορκωμοσία του και την ανάληψη των καθηκόντων του για μια πενταετή θητεία, ο Γιουν Σοκ-γελ είναι ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο 61χρονος συντηρητικός πολιτικός, ο οποίος εξελέγη τον Μάρτιο, εισήλθε επισήμως στην νοτιοκορεατική πολιτική σκηνή όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία τον περασμένο Ιούνιο.
Το Γαλλικό Πρακτορείο τον χαρακτηρίζει “αρχάριο στην πολιτική που έγινε γνωστός για τις ασυμβίβαστες έρευνές του ως εισαγγελέας σε κάποια από τα πιο πολύκροτα σκάνδαλα διαφθοράς στη χώρα”.
Ο Γιουν ετοιμάζεται να οδηγήσει την δέκατη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε μια διαφορετική κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική αφού έχει δεσμευτεί να εγκαταλείψει χρόνια ήπιας διπλωματίας και να σκληρύνει την στάση του απέναντι στη Βόρεια Κορέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το προεκλογικό του πρόγραμμα είχε επίσης ως σημαία του την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εξισορρόπηση των ανισοτήτων στην οικονομία.
Κέρδισε στις εκλογές με την μικρότερη διαφορά που έχει ποτέ καταγραφεί και έχει ήδη οπισθοχωρήσει απέναντι στις πιο αμφιλεγόμενες προεκλογικές του δεσμεύσεις –περιλαμβανομένης της κατάργησης του υπουργείου Ισότητας των Φύλων.
Το AFP εκτιμά ότι η έλλειψη νομοθετικής εμπειρίας μπορεί να του στοιχίσει καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια Εθνοσυνέλευση που ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα και πιθανόν να ελέγχει εξονυχιστικά τις πολιτικές του.
Οπως περιγράφει στο AFP ο Τζι-Γουκ Σιν, ένας καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Στάνφορντ, ο Γιουν έγινε “ίνδαλμα” των συντηρητικών γιατί “θεωρήθηκε το ικανότερο πρόσωπο για να κερδίσει τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος παρά την έλλειψή του στην πολιτική ηγεσία”.
“Αυτό δεν λειτουργεί καλά για την κορεατική Δημοκρατία καθώς θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω πόλωση”, πρόσθεσε.
Οι συνάδελφοί του, πάντως, τον περιγράφουν ως μαχητικό και ταυτόχρονα φιλικό.
Ο διορισμός του το 2019 στη θέση του γενικού εισαγγελέα ήρθε αφού είχε περάσει πάνω από δύο δεκαετίες στην νομική υπηρεσία έχοντας στείλει πολύ κόσμο στη φυλακή για διαφθορά από όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος.
Γεννημένος το 1960 στη Σεούλ, ο Γιουν αποφοίτησε από θρησκευτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπου όπως ο ίδιος έχει πει, καλλιέργησε τις φιλοδοξίες να γίνει πάστορας προτού αποφασίσει να σπουδάσει νομικά έπειτα από παρότρυνση του πατέρα του, ενός εγνωσμένης φήμης καθηγητή Οικονομικών.
Ωστόσο, ο Γιουν άργησε να εισέλθει στην εισαγγελεία αφού πέρασε τις εξετάσεις με την έννατη απόπειρα, το 1991.
Του αρέσει ο κόσμος και να βγαίνει έξω με παρέα για ποτό και διατηρεί ακόμη σχέσεις με φίλους, που σήμερα κατέχουν θέσεις κλειδιά στην κυβέρνηση και σε επιχειρήσεις, όπως είπαν στο Reuters σύμβουλοί του.
Εκτιμά την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη του προσωπικού του και απέσυρε ένα σχέδιο για την αποστολή μιας ομάδας απεσταλμένων στην Ουάσινγκτον έπειτα από διαρροή στα μέσα ενημέρωσης επαναφέροντάς το μόνο αφότου η Βόρεια Κορέα έσπασε το μορατόριουμ για δοκιμές πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς τον Μάρτιο, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που βρίσκονταν στην ομάδα του.
Ανακαλώντας στην μνήμη του τον δρόμο προς την προεδρία, ο Γιουν είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του: “Δεν είχα πολύ άγχος και κοιμόμουν καλά στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά μετά τις εκλογές πασχίζω να κοιμηθώ. Φαντάζομαι ότι ο ρόλος του προέδρου έχει μοναξιά…”.
Ο αδέκαστος χαρακτήρας του και η τήρηση των κανόνων τον βοήθησαν να ανέλθει στην ιεραρχία της εισαγγελίας σε κάποιες περιπτώσεις.
Ωστόσο, υπήρξαν και περιπτώσεις που υποβιβάστηκε εξαιτίας της τάσης του να έρχεται σε αντιπαράθεση με ισχυρούς ανθρώπους, στιγμές που όπως ο ίδιος έχει αστειευτεί, του εξασφάλισαν ελεύθερο χρόνο για να εξασκήσει το ταλέντο του στην μαγειρική.
Χαρακτηριστική είναι η φράση του το 2013, που άφησε ιστορία στην Σεούλ, όταν ο Γιουν είπε στους βουλευτές: “Δεν είμαι πιστός σε κανένα πρόσωπο”, κάτι που υπογραμμίζει την υπακοή του στους νόμους και όχι σε όσους έχουν εξουσία.
Ωστόσο, η νοτιοκορεατική πολιτική είναι γνωστή για τον πολωτικό της χαρακτήρα, εξηγούν αναλυτές, όπου οι πρόεδροι εκτίουν μόνο μια πενταετή θητεία.
Κάθε πρώην ηγέτης που βρίσκεται στη ζωή έχει φυλακιστεί για διαφθορά μετά την λήξη της θητείας του.
Ακόμη και η ίδια η σύζυγος του Γιουν ισχυρίστηκε ότι οι επικριτές του θα διώκονταν αν κέρδιζε ο σύζυγός της γιατί αυτή είναι “η φύση της εξουσίας”.
Αυτό υποδηλώνει ότι “ο ίδιος και η σύζυγός του προτίθενται να εμπλακούν σε δικαστικές έρευνες ως αντίποινα στους πολιτικούς τους αντιπάλους”, λέει στο ΑFP η Κέουνγκ Γιουν Μπάε, μια καθηγήτρια Κορεατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.
Όσο για τα πολιτικά πρότυπα του Γιουν, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο νέος πρόεδρος εμπνέεται ιδιαιτέρως από τον βρετανό πρωθυπουργό κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Ουΐνστον Τσόρτσιλ.