Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα για ηθελημένη σκιαμαχία σχετικά με τους διαξιφισμούς που αντάλλαξαν στη συζήτηση για την επικύρωση της νέας Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας, Ελλάδας – ΗΠΑ , στη Βουλή.
Ο κ. Κατρίνης επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη ότι εμφανίστηκε αμήχανος να πείσει για τη σημασία της συμφωνίας, πως προσχώρησε στη ρητορική του κ. Βελόπουλου αμφισβητώντας το διαχρονικό πατριωτισμό του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για μένος του πρωθυπουργού κατά του ΠΑΣΟΚ. «Το πολιτικό μέγεθος του κ. Μητσοτάκη δεν φτάνει το μέγεθος και τη συνεισφορά του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ταυτόχρονα καταφέρθηκε εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως υιοθετεί τον αντιαμερικανισμό για να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής για την εκλογή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον επέκρινε ακόμη έντονα για την κριτική προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να θυμηθεί τι έκανε η παράταξή του το 1990 στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν είναι πατριωτικό α λα καρτ ούτε χρησιμοποίησε τη χώρα σε κρίσιμες στιγμές πρός όφελός του.
«Θα ψηφίσουμε τη συμφωνία παρά τις σοβαρές ενστάσεις και ελλείψεις για τη διαπραγμάτευσή της και τη χρονική της διάρκεια γιατί σ΄αυτή τη κρίσιμη συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια απώλειας σημαντικών συμμάχων», ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ζήτησε επιπλέον διευκρινίσεις από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, γιατί δεν περιλαμβάνεται ρητά στη συμφωνία αναφορά στο άρθρο 51 του Κατασταστικού Χάρτη του ΟΗΕ περί νόμιμης άμυνας των κρατών όταν απειλείται η κυριαρχία τους.
Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε πώς «δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση» την οποία κάλεσε να ζητήσει επισήμως από τις ΗΠΑ εξηγήσεις για το ενδεχόμενο να δοθούν F-16 στη Τουρκία, όπως έγινε γνωστό. «Οι σχέσεις των συμμάχων πρέπει να είναι ισότιμες», υπογράμμισε ο κ . Κατρίνης. Σημείωσε δε ότι η αναθεωρητική πολιτική του κ. Ερντογάν είναι ίδια με την αναθεωρητική πολιτική της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Επεσήμανε ακόμη ότι είναι ευνοϊκή η συγκυρία να προβληθούν οι πάγιες θέσεις της Ελλάδας που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.