Με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ ψηφισμένη από την Ελληνική Βουλή, στις αποσκευές του, αναχωρεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την Ουάσιγκτον τη Δευτέρα 16 Μαΐου. Η ψήφισή της έγινε στη σκιά δημοσιευμάτων για προώθηση της πώλησης αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία, τα οποία προκάλεσαν προβληματισμό και στη “γαλάζια” πτέρυγα.
Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η πρόταση, όπως παρουσιάζεται στη Wall Street Journal αναφέρεται σε τεχνική αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων F-16 στην Τουρκία και όχι σε αγορά νέων από τις ΗΠΑ, ενώ προέβλεψε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να εγκριθεί από το Κογκρέσο η απαίτηση για αγορά και νέων μαχητικών.
Ανάλογο δημοσίευμα υπήρξε χθες αργά το απόγευμα και από το Bloomberg, το οποία μιλά για… “ένδειξη” του ότι λιώνει ο πάγος στις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ καθώς ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.
Τον προβληματισμό επέτεινε και η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος δήλωσε ότι «συνιστά πρόβλημα για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της, η έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης για αναβάθμιση των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών F-16 και αυτή την καθαρή άποψη θα διατυπώσουμε και στην Ουάσιγκτον στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».
Στην κυβέρνηση εστιάζουν και στο timing που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτές οι διαρροές, λίγες μόνο μέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και λίγες ώρες πριν η Ελληνική Βουλή δώσει την έγκριση της στην Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Κάποιοι, στους κυβερνητικούς κόλπους εκτιμούν ότι πρόκειται για μία “κίνηση τακτικής” της Ουάσιγκτον προκειμένου να καθησυχάσει την Άγκυρα, εν όψει της επισκέψεως του κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο. Και πάντως είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι το Κογκρέσο, το οποίο πολλές φορές έχει βάλει εμπόδια σε τουρκικές επιδιώξεις, θα “φρενάρει” την πώληση νέων αμερικανικών F-16 στην Άγκυρα.