Τρίτη, 26 Νοε.
15oC Αθήνα

Η Τουρκία παζαρεύει επαναπατρισμό 33 «τρομοκρατών» για να συμφωνήσει σε ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία παζαρεύει επαναπατρισμό 33 «τρομοκρατών» για να συμφωνήσει σε ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Reuters

Τον επαναπατρισμό 33 ανθρώπων στην Τουρκία, επιδιώκει η Άγκυρα για να άρει τις αντιρρήσεις της στην εισδοχή Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία σε γενικές γραμμές, συμφωνεί», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Ντι Μάιο.

Σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, η Τουρκία εναντιώνεται σε μία ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, επειδή η Σουηδία και η Φινλανδία δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους για τον επαναπατρισμό 33 ανθρώπων στην Άγκυρα, σύμφωνα με την οποία συνδέονται με οργανώσεις που θεωρεί τρομοκρατικές.

Η Τουρκία λέει, συγκεκριμένα, πως οι άνθρωποι αυτοί είχαν διασυνδέσεις με μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ή με τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η Σουηδία και η Φινλανδία απέρριψαν 19 αιτήματα και έχουν αφήσει αναπάντητα πέντε, μετέδωσε η τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση TRT Haber, επικαλούμενη το υπουργείο Δικαιοσύνης και πρόσθεσε πως εννέα αιτήματα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της αξιολόγησης.

Ιταλία – ΝΑΤΟ: Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν δικαίωμα να μπουν στην Ατλαντική συμμαχία

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera, τόνισε ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν δικαίωμα να μπουν στο ΝΑΤΟ» και ότι «πιστεύει πως η όλη διαδικασία θα επιταχυνθεί τις ερχόμενες εβδομάδες».

Παράλληλα, μιλώντας στη Rai, o αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει ζητήσει ορισμένες εγγυήσεις και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, αλλά «σε γενικές γραμμές συμφωνεί με την ένταξη των δυο συγκεκριμένων χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία».

«Η συναίνεση των μελών του ΝΑΤΟ είναι ευρύτατη. Και η Τουρκία συμφωνεί με την αρχή των ανοικτών θυρών, παρά το ότι προσπαθεί να διαπραγματευθεί κάποια διμερή θέματα με την Σουηδία και την Φινλανδία», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Αναφερόμενος, τέλος, στην προσπάθεια επίτευξης ειρηνευτικής λύσης για την Ουκρανία, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται μια διπλωματική αντεπίθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, με την βοήθεια διεθνών οργανισμών και χωρών που μπορούν να ασκήσουν μια σχετική επιρροή, ώστε να προσέλθει ο Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις