Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Χαμόγελο του Παιδιού: SOS από Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο για λουκέτα στα σπίτια ημερήσιας φροντίδας

Χαμόγελο του Παιδιού: SOS  από Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο για λουκέτα στα σπίτια ημερήσιας φροντίδας

Με λουκέτα απειλούνται τα σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας που διαχειρίζεται το Χαμόγελο του Παιδιού προειδοποιεί ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. Μάλιστα, ο πρόεδρος του συλλόγου εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Χαμόγελου του Παιδιού, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος κατηγόρησε ευθέως την υφυπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου για προσπάθεια «διάλυσης μίας οικογένειας».

Εμφανώς φορτισμένος ο κ. Γιαννόπουλος σε συνέντευξη Τύπου – σημειώνει το thesstoday.gr – επαναλάμβανε διαρκώς τη φράση «είναι πολύ δύσκολο για εμένα να το διαχειριστώ», αναφερόμενος στον νόμο με τους Όρους Λειτουργίας φορέων Κοινωνικής Προστασίας και σχετικές κυρώσεις, που προβλέπουν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης παύση Δ.Σ., τεράστια πρόστιμα ακόμη και ποινή φυλάκισης.

«Είναι δύσκολο να διαχειριστώ ότι μπορεί να υπάρξει άνθρωπος που να θέλει να κάνει κακό σε αυτόν τον φορέα και μάλιστα κάποιος που είναι ειδικός σε αυτές τις καταστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση κοίταξε να βάλει λουκέτα σε ιδιωτικά κτήρια και να αφήσει στο απυρόβλητο τα δημόσια και τα εκκλησιαστικά.

«Προσπαθήσαμε να πείσουμε με προτάσεις την κυβέρνηση για τα κτηριακά και τη λειτουργία και μάλιστα είχε ανακοινωθεί από την ίδια την υφυπουργό ότι τα σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας – που θα πρέπει να αδειοδοτηθούν – είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει για παιδιά που η οικογένειά τους είναι σε κρίση», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας ο κ. Γιαννόπουλος έκανε λόγο ότι αύριο μπορεί κάποιος υφιστάμενος της κ. υφυπουργού μαζί με αστυνομικούς να περάσει και να προχωρήσει στη σύλληψη του ίδιου, γιατί, απλά, όπως τόνισε: «Τα σπίτια ημερήσιας φροντίδας δεν έχουν άδεια!».

Χαμόγελο του Παιδιού – Γιαννόπουλος: «Εμφανίζεται σαν θεά της παιδικής προστασίας η Μιχαηλίδου»

Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού με καυστικό επεσήμανε ότι η Δόμνα Μιχαηλίδου εμφανίζεται «σαν θεά της παιδικής προστασίας» και την ίδια ώρα «για μια οικοδομική παρατυπία κλείνει μια τεράστια οικογένεια με 500 εργαζόμενους και 4.000 εθελοντές».

«Μιλήσαμε με την κ. Μιχαηλίδου και η ίδια ανακοίνωσε ότι θα θεσμοθετήσουμε τα σπίτια ημερήσιας φροντίδας. Τώρα ο καινούριος νόμος λέει – σε άλλη διάταξη άλλου υπουργείου – ότι συλλαμβάνεσαι, πληρώνεις 100.000 ευρώ πρόστιμο, ξανά άλλα τόσα λεφτά και στη συνέχεια έχει δικαίωμα η υφυπουργός και όχι η δικαιοσύνη να καθαιρέσει το διοικητικό συμβούλιο. Και όλα αυτά για μια οικοδομική παρατυπία ή οτιδήποτε άλλο κρίνει ένα άτομο που εμφανίζεται σαν θεά της παιδικής προστασίας και μπορεί να κλείσει όλο το χαμόγελο του παιδιού», ανέφερε.

Ο κ. Γιαννόπουλος διερωτήθηκε σε έντονο ύφος «αν τη δική σας οικογένεια πάει κάποιος να τη διαλύσει, τι θα κάνετε; θα σηκώσετε τα χέρια;» και συνέχισε ότι άλλες δύο φορές στο παρελθόν επιχείρησαν να βλάψουν το Χαμόγελο του Παιδιού.

«Δεχόμαστε 250.000 κλήσεις τον χρόνο και το 54% συμβουλευτικής είναι πλέον από παιδιά», επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και στην αυτοκτονία του 12χρονου στα Κάτω Πατήσια, υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου που παράγει ο Φορέας. «Πρόσφατα αυτοκτόνησε ένα 12χρονο παιδί. Δεχόμασταν κάθε μέρα μια κλήση για αυτοκτονικό ιδεασμό εφήβου. Με αυτά πρέπει να ασχολούνται οι πάντες και αντί για αυτό ασχολούμαστε με το πώς θα κλείσουμε το Χαμόγελο, γιατί ενοχλούμε. Τι κάναμε; Ούτε πάμε αντίθετα στο κράτος. Η περιουσία μας είναι τα παιδιά», δήλωσε.

«Θετική εξέλιξη για το Χαμόγελο του Παιδιού ο νομικός αγώνας – Καρεκλοκένταυροι κάποιου υπουργείου»

Ο Βασίλειος Μακρής, Επίτιμος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και Επίτιμο Μέλος ΔΣ του Χαμόγελου του Παιδιού τόνισε ότι ο νομικός αγώνας για το νομοσχέδιο θα έχει θετική εξέλιξη για τον Οργανισμό, καλώντας «να συνεχίσετε την προσφορά σας – που έχει αναγνωριστεί από την ελληνική κοινωνία – και όχι από κάποιους καρεκλοκένταυρους κάποιου υπουργείου».

«Είμαι 100% βέβαιος ότι δεν υπάρχει δικαστήριο οποιασδήποτε βαθμίδος που μπορεί να δεχθεί τη συνταγματικότητα αυτή, δηλαδή το να αλλάξει κάποιος τη διοίκηση ενός σωματείου και να καθορίσει τα καθήκοντα. Δηλαδή το υπουργείο θα διοικεί τα ιδιωτικά σωματεία;», διερωτήθηκε ο κ. Μακρής και συνέχισε: «Ως προς αυτόν τον τομέα μην ανησυχείτε, είναι σωστό και το αντιλαμβάνομαι το να στεναχωριέται κανείς όταν βλέπει ότι ένα έργο αναγνωρίζεται από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας να αντιμετωπίζεται με ένα τέτοιο επιπόλαιο τρόπο».

Ο Επίτιμος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε παράλληλα ότι ο νομικός αγώνας θα έχει θετική κατάληξη για τον Οργανισμό. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει νομικός αγώνας αν επιχειρηθεί να υλοποιηθεί ο νόμος και θα έχει θετική εξέλιξη για το Χαμόγελο του Παιδιού. Γι’ αυτό σας καλώ, ψηλά το ανάστημα άνθρωποι του Χαμόγελου, συνεχίστε την προσφορά σας που έχει αναγνωριστεί από την ελληνική κοινωνία και όχι από κάποιους καρεκλοκένταυρους κάποιου υπουργείου», τόνισε.

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την οικογένειά μας»

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν κακοποιημένα παιδιά που βρήκαν στήριξη στο Χαμόγελο του Παιδιού και αφηγήθηκαν βιωματικές ιστορίες από τα κρίσιμα χρόνια μετά την ένταξη στα σπίτια του Οργανισμού, τα οποία χαρακτήρισαν ως «κατοικίες» και όχι ως «ιδρύματα».

Η Αντριάνα Θεοχάρη είναι ένα από αυτά τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει στο σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού και τόνισε ότι «όταν θες να αλλάξεις κάτι πρέπει να ακούσεις τη βιωμένη εμπειρία. Προσωπικά να πω η λέξη ιδρυματοποίηση μας προσβάλει σαν οντότητες καθ’ ότι είμαστε υπέρ της αποϊδρυματοποίησης και των υιοθεσιών, αλλά αυτή η λέξη δεν ταιριάζει στη λέξη του Χαμόγελου. Μας προσβάλει ιδιαίτερα», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Η κα υφυπουργός θα έπρεπε να μελετήσει τα σπίτια του Οργανισμού, είναι ένα key study και θα έπρεπε να δει πώς τα σπίτια και η δομή τους, είναι άμεσα συνυφασμένα με την τοπική κοινωνία. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την οικογένειά μας».

«Τόσα χρόνια ξέρουν μόνο να κλείνουν τα αυτιά τους και τα μάτια τους στα κακοποιημένα παιδιά»

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Μπαλαμπάν, ο οποίος από τα 13 του χρόνια βρίσκεται στο Χαμόγελο του Παιδιού, δήλωσε ότι θεωρεί τον Οργανισμό ως «οικογένεια» και όχι «ως ίδρυμα» και τόνισε ότι ο Οργανισμός ενοχλεί επειδή δίνει όνειρα στα παιδιά, σε αντίθεση με κάποιους που τόσα χρόνια κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά στις περιπτώσεις κακοποιήσεις.

«Κάθε φορά που κάνω κουβέντα με φίλους δεν αναφέρομαι ποτέ στο Χαμόγελο ως ίδρυμα αλλά ως σπίτι φιλοξενίας και οικογένεια. Την αισθάνεσαι καθώς μεγαλώνεις με αυτούς τους ανθρώπους. Δυστυχώς θα πω ότι γίνεται όντως μια επίθεση στο Χαμόγελο, για εμάς ευτυχώς που υπάρχει όμως, γιατί αν δεν ήταν το Χαμόγελο εγώ δεν θα σπούδαζα και δεν θα ήμουν σήμερα εδώ, δίνει όνειρα στα παιδιά. Στα παιδιά που κάποιοι τόσο καιρό και τόσα χρόνια ξέρουν μόνο να κλείνουν τα αυτιά τους και τα μάτια τους, είτε είναι γείτονες, είτε είναι υφυπουργοί. Είναι πάρα πολλοί και δυστυχώς τους ενοχλεί και δεν θα το επιτρέψουμε -όσο μπορούμε- ώστε να μην περάσει αυτός ο άδικος νόμος. Έχουμε μεγαλώσει μαζί, κάποιοι ήρθαν στο χαμόγελο με τα αδέλφια τους, ήταν η μοναδική τους οικογένεια όταν πήγαν σε ένα νέο μέρος, με τον νέο νόμο θα πρέπει να τα αποχωριστούν και αυτά», δήλωσε.

«Μιλάω σαν πρώην κακοποιημένο παιδί»

Από την άλλη πλευρά η Μαριλένα Χουσενί, 34 ετών που εντάχθηκε στο χαμόγελο του παιδιού το 2000, τόνισε ότι χάρη στον Οργανισμό και τη φροντίδα των αρμόδιων έχει πλέον δύο υπέροχα «πτυχία»: «Την Κωνσταντίνα και τη Μαρκέλλα».

«Μιλάω σαν πρώην κακοποιημένο παιδί, έχω μεγαλώσει στο Χαμόγελο στο σπίτι στην Κέρκυρα. Όταν ήρθα δεν υπήρχε τότε ίδρυμα στην Ελλάδα που να δέχεται και αγόρια και κορίτσια και σκέφτηκα πώς θα μας χωρίσετε με τον αδελφό μου; Ο κ. Γιαννόπουλος ελέγχοντας την κατάσταση άνοιξε την αγκαλιά του και μας δέχθηκε στο σπίτι χωρίς να έχουμε πρόβλημα».

Ο Αλέξανδρος Νάκο τόνισε από την πλευρά του ότι δύο φορές στη ζωή του έπιασε το λαχείο, και αυτό ήταν όταν απομακρύνθηκε αντίστοιχες φορές από την οικογένειά του και βρήκε χώρο. «Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, πάντα ένιωθα άτυχος και αδικημένος, όμως στη ζωή μου έπιασα δύο φορές το λαχείο: Όταν χρειάστηκε να απομακρυνθώ δύο φορές από την οικογένειά μου και τις δυο φορές βρήκα χώρο», ανέφερε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις