Οικονομία

Νέο sell off στην Νέα Υόρκη με απώλειες 1.164 μονάδες για τον Dow Jones

Μία ακόμη εξαιρετικά δύσκολη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στα Χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν ισχυρές απώλειες, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Αιτία στην κακή αυτή εικόνα, ήταν η προειδοποίηση μεγάλων αλυσίδων λιανικού εμπορίου ότι αρχίζει να επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά την πορεία τους η εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού.
Οι επενδυτές πλέον φοβούνται ότι το φάντασμα της ύφεσης επιστρέφει και δεν αποκλείεται να το δούμε ξανά στις οικονομίες του δυτικού κόσμου. Εκτός από τα χρηματιστήρια ισχυρές ήταν οι πιέσεις και στα εμπορεύματα (πετρέλαιο, χαλκός, σιτάρι κ.λπ.) υπό τον φόβο της ενδεχομένης μειωμένης ζήτησης παγκοσμίως.
Υπό το νέο αυτό σκηνικό ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1.164,02 μονάδες ή 3,57% και έκλεισε στις 31.490,07 μονάδες, ο S&P έχασε 161,37 μονάδες ή 3,95% στις 3.927,48, ενώ ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον Nasdaq που έχασε 566,37 μονάδες ή 4,73%, στις 11.418,15 μονάδες.
Είχαν προηγηθεί τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών λιανικού εμπορίου Τarget και Walmart, που ενίσχυσαν τους φόβους των επενδυτών για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην πραγματική οικονομία, μια μόλις ημέρα μετά τις δηλώσεις Πάουελ.
Να σημειωθεί ότι την Τρίτη ο πρόεδρος της Fed είχε δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει κανένας δισταγμός» σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο.

Η Target ανακοίνωσε κέρδη πρώτου τριμήνου που ήταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι εκτιμούσε η Wall Street, λόγω του υψηλότερου κόστους για καύσιμα και μισθούς. Η αμερικανική εταιρεία σημείωσε επίσης χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις για συσκευές όπως οι τηλεοράσεις.
Η μετοχή της Target βουτάει 24%. Σημειώνεται ότι την Τρίτη η Walmart ανακοίνωσε κέρδη που ήταν κατώτερα των προσδοκιών, επίσης λόγω υψηλότερου κόστους για καύσιμα και μισθούς. Η μετοχή της Walmart έκλεισε την Τρίτη με πτώση 11%.
«Οποιαδήποτε εταιρεία βασίζεται σε νοικοκυριά και αγορές μη αναγκαίων αγαθών πιθανότατα θα υποφέρει αυτό το τρίμηνο, επειδή μεγάλο μέρος του εισοδήματος έχει δαπανηθεί για τρόφιμα και ενέργεια», δήλωσε αναλυτής στο CNBC.
«Ο καταναλωτής δυσκολεύεται. Αρχίσαμε να βλέπουμε στο τέλος του έτους ότι οι καταναλωτές στρέφονταν στις πιστωτικές κάρτες για να πληρώσουν την άνοδο στις τιμές των τροφίμων, την άνοδο στις τιμές της ενέργειας και αυτό έχει γίνει πολύ χειρότερο. Αυτό θα πλήξει τους κολοσσούς του λιανικού εμπορίου και η Walmart είναι ένας από αυτούς» ανέφερε η CIO της Verdence Capital Advisors.

Απώλειες και μάλιστα σημαντικές κατέγραψαν και τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Με πτώση έκλεισαν οι ευρωαγορές, ενώ σχετικά μικρές ήταν οι απώλειες 0,12% για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που μάλλον δεν πρόλαβε τα άσχημα νέα.
Το Brent υποχώρησε κατά 2,29% στα 109,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ πτωτικά έστω και οριακά και για τον χρυσό. Κάμψη 1,26% στα 92,9 ευρώ η μεγαβατώρα και για το φυσικό αέριο.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε 9 μονάδες βάσης στο 2,9%, ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Σε στάση αναμονής ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου λόγω των αμερικανικών δασμών
Αν δεν υπήρχαν οι δασμοί, η φετινή χρονιά θα εξελισσόταν σε χρονιά - ρεκόρ, αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς
Extra virgin olive oils on the shelf
Scope Ratings για δασμούς Τραμπ: Το μεγαλύτερο σοκ στο εμπόριο εδώ και πάνω από 100 χρόνια – Τα 3 σενάρια και ο κίνδυνος των capital controls
Βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ με σοβαρές χρηματοπιστωτικές συνέπειες για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο προβλέπει ο οίκος Scope για την επιθετική δασμολογική πολιτική του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ 2