Κόσμος

SIPRI: Έρχονται μεγάλες ταυτόχρονες κρίσεις που βάζουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη

Μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ειρήνη από το επικίνδυνο μείγμα κρίσεων, περιβαλλοντικών και ασφάλειας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Σε έκθεσή του αναφέρει πως αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις δεν έχουν προετοιμαστεί για αυτή τη «νέα εποχή κινδύνων».

Κλιματική αλλαγή, έλλειψη πόρων και εξάλειψη ειδών

Το κείμενο σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα για την μελλοντική κατάσταση ασφαλείας σε διεθνή κλίμακα, προειδοποιεί ότι οι κρίσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον –η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη πόρων, η εξάλειψη ειδών– αλληλεπιδρούν με κρίσεις ασφαλείας και άλλες απειλές, όπως για παράδειγμα την πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Το μείγμα είναι τοξικό, βαθύ και ζημιογόνο, και οι θεσμοί με την ισχύ να βρουν λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, αφυπνίζονται πάρα πολύ αργά», τονίζει στα προλεγόμενα της έκθεσης η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, η Μάργκοτ Βάλστρεμ.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ως παράδειγμα την κατάσταση στη Σομαλία, όπου η μακρά ξηρασία και άλλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με τη φτώχεια και την αδύναμη κεντρική κυβέρνηση, οδηγούν κόσμο στις αγκάλες της τζιχαντιστικής ένοπλης οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ.

Ενώ στην κεντρική Αμερική, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στη συγκομιδή των γεωργικών προϊόντων, η βία και η διαφθορά αυξάνουν τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ.

Τόσο ως προς την ασφάλεια, όσο και ως προς την περιβαλλοντική προστασία, «ο κόσμος έχει πάρει λάθος κατεύθυνση, προς ζημία κάθε χώρας και του κοινού καλού. Είναι αμοιβαία επιζήμια κατάσταση στην οποία πρέπει να δοθεί αμοιβαία επωφελής λύση», κρίνει η κυρία Βάλστρεμ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα