«Έχω πίστη στη γενιά σας ότι δεν θα επαναλάβετε τα λάθη του παρελθόντος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην 146η τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα φέτος και στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη του τιμή να μιλάει από αυτό το βήμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέσα σε μία εβδομάδα πέταξε δύο φορές για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς στις 16 Μαΐου συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την επόμενη ημέρα μίλησε στο Κογκρέσο. «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ μαζί σας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για την Δημοκρατία και την απειλή του λαϊκισμού. «Η γενιά μου σκέφτηκε πως θα ήταν εύκολη η Δημοκρατία αγνοώντας ότι θέλει συνεχή προσπάθεια», υπογράμμισε, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «οι δημοκρατίες απειλούνται από σειρήνες του λαϊκισμού που προσφέρουν εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα».
Επιπλέον μίλησε για τα social media και την επιρροή τους στις μέρες μας, ενώ είπε ότι ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο προκαλεί πόνο και απειλεί με παγκόσμια ύφεση, ενώ μίλησε και για την κλιματική αλλαγή.
«Είμαστε αντιμέτωποι», είπε με τον αδιανόητο έναν πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο που προκαλεί μεγάλο πόνο και απειλεί με παγκόσμια ύφεση και να μην πω για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, την κλιματική αλλαγή».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απευθυνόμενος στους αποφοίτους του πανεπιστημίου είπε πως είναι δικό τους καθήκον η επανεφεύρεση της δημοκρατίας και τους ζήτησε να μη χάσουν την πίστη τους ότι μπορούν να αλλάξουν το μέλλον.
Έκανε μάλιστα αναφορά σε στίχους από τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που λένε ότι «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα» αλλά και στην «Ιθάκη» του Καβάφη που λέει ότι «σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι».
«Να θυμάστε ένα μάθημα από την Αρχαία Αθήνα όπου άνθισε η Δημοκρατία για πρώτη φορά. Για να θριαμβεύσει η δημοκρατία πρέπει όλοι οι πολίτες να εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τα κοινά. Αν η πόλη θριαμβεύει, έλεγαν ο Θουκιδίδης και ο Περικλής θα είμαστε όλοι καλύτερα. Στον Επιτάφιο, ο Περικλής είπε: το συμφέρον ενός πολίτη υπηρετείται καλύτερα όταν η πολιτεία στο όλον της είναι επιτυχημένη αν υπάρχει ατομική ευημερία αλλά συλλογική αποτυχία. Ένας πολίτης μπορεί να είναι πετυχημένος σε προσωπικό επίπεδο αλλά αν η χώρα του είναι κατεστραμμένη τότε είναι μέρος των ερειπίων της. Η ιδιωτική αποτυχία αντιμετωπίζεται καλύτερα σε μια χώρα που είναι στον δρόμο της καλοτυχίας. Η δημοκρατία αυτή η άπιαστη έννοια του λαού από τον λαό για τον λαό είναι το πιο μεγάλο άλμα στην ιστορία της ανθρωπότητας».
«Να κάνετε καλύτερο τον κόσμο, να χαίρεστε τη ζωή και να αναζητάτε την ευτυχία», συνέχισε και αφού ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία, υπογράμμισε ότι τίποτα δεν θα τους φέρει πιο κοντά στην ευτυχία από τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, υπενθυμίζοντας τραγούδι των Beatles που λέει ότι «στο τέλος η αγάπη που λαμβάνεις είναι αυτή που δίνεις».