Αίσθηση έχει προκαλέσει η εισαγγελική πρόταση σχετικά με την απαλλαγή του 27χρονου κατηγορούμενου Βασίλη για βιασμό της Γεωργίας Μπίκα, τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου, στη Θεσσαλονίκη.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κυριακή Κλιάμπα, έκρινε τη συγκεκριμένη καταγγελία ως αβάσιμη και ως προϊόν μυθοπλασίας ενώ χαρακτήρισε την επίδικη ερωτική συνεύρεση ως συναινετική.
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, η Γεωργία Μπίκα παραχώρησε νέα συνέντευξη στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της για την αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης προς το πρόσωπό της. Ακολούθησε σειρά επικριτικών δημοσιευμάτων κυρίως από την ιστοσελίδα zougla.gr, αναφορικά με την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση.
Κάποια δημοσιεύματα αφορούσαν και την παύση του εισαγγελέα Εφετών Βασίλη Φλωρίδη από τη αρμοδιότητα για θέματα Διαφάνειας που του είχε αναθέσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Άγγελος Καμηλάρης.
Πως φτάσαμε στην παύση
Σύμφωνα με το grtimes.gr, αφορμή αποτέλεσε η έγγραφη αναφορά που κατέθεσε ο δικηγόρος της 24χρονης Αθανάσιος Ζιώγας στη γραμματεία της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, με παραλήπτη τον εισαγγελέα Διαφάνειας.
Στο έγγραφο περιγράφονται πράξεις και παραλείψεις των αστυνομικών και των ιατροδικαστών (σχετικά με τη λήψη αίματος, ούρων κ.α), στο στάδιο της προανάκρισης. «Παρέπεμπαν στα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας» ανέφεραν δικαστικές πηγές επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τίτλος εισαγγελέα Διαφάνειας.
Στο νόμο που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας ( στα άρθρα 97 και 98) αναγράφονται τα εξής: Αν ανακύψουν ποινικές ευθύνες για συγκεκριμένα αδικήματα, από την έρευνα των ελεγκτών – επιθεωρητών της Αρχής, τότε ο (κατά τόπους) εποπτεύων εισαγγελέας Εφετών μπορεί να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Η αναφορά του κ. Ζιώγα απευθυνόταν στον «εισαγγελέα Διαφάνειας». Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Άγγελος Καμηλάρης την παρέλαβε και έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να ανατεθεί στον εισαγγελέα Βασίλη Φλωρίδη, καθώς οι πράξεις που περιγράφονται δεν μνημονεύουν κανένα από τα αδικήματα που προβλέπονται στο νόμο της Αρχής Διαφάνειας. Έτσι, τη διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τα περαιτέρω.
Όπως αναφέρει το grtimes.gr, δύο μέρες μετά, ο κ. Φλωρίδης διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν παρέλαβε τη συγκεκριμένη αναφορά και τότε ανακλήθηκε η άσκηση των ορισμένων αρμοδιοτήτων που του είχαν ανατεθεί από τον κ. Καμηλάρη.
Στη συνέχεια, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για στοχοποίηση εισαγγελικών λειτουργών, μέσω δημοσιευμάτων και στηλιτεύοντας τον τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης της υπόθεσης έπειτα από την δημοσιοποίηση της εισαγγελικής πρότασης.
«Ανακρίβειες με δόλο»
Προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, η εισαγγελέας πρότεινε να παύσει η ποινική δίωξη, να αρθούν οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στον κατηγορούμενο, μετά την απολογία του, ενώ ζήτησε να επιβληθούν τα δικαστικά έξοδα σε βάρος της 24χρονης καταγγέλλουσας. Κατά την εισαγγελέα, «προέκυψε ότι η έγκληση αυτής ήταν εντελώς ψευδής και έγινε με δόλο» ενώ σε «ανακρίβειες και αβάσιμους ισχυρισμούς» επιδόθηκαν και ο εργοδότης της 24χρονης, Χρήστος Καραθανάσης, και ο φίλος του που κλήθηκαν τη βοηθήσουν.
Από τις τοξικολογικές εξετάσεις δεν προέκυψε η χορήγηση ναρκωτικών ουσιών και η κατανάλωση αλκοόλ μετρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, παρά τους ισχυρισμούς της Γεωργίας ότι ήταν ζαλισμένη και έχασε τη μνήμη της και για αυτό δεν θυμάται τα χαρακτηριστικά και των τριών φερόμενων βιαστών της. Ομαδικός βιασμός, όμως, δεν διαπιστώθηκε από την κύρια ανάκριση και η δικογραφία διαβιβάστηκε στην εισαγγελέα με έναν και μοναδικό κατηγορούμενο – τον γόνο της εύπορης οικογένειας.
Σε προγενέστερο χρόνο, η πολιτική αγωγή υπέβαλε μήνυση εναντίον 6 μαρτύρων, προσκεκλημένων και υπαλλήλων του ξενοδοχείου, για «ψευδή κατάθεση» καθώς κατέθεσαν ενώπιον της ανακρίτριας ότι είδαν την 24χρονη να επιστρέφει στο πάρτι μετά την πρώτη αποχώρηση της και, στη συνέχεια, να απομακρύνεται οικειοθελώς με τον κατηγορούμενο. Οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι αποχώρησαν γύρω στις 6.30- 7.00 αλλά δεν φαίνονται από τις κάμερες που κατέγραφαν εκείνη την ώρα τον χώρο των ανελκυστήρων, στο ισόγειο του ξενοδοχείου. Πριν την επιστροφή της Γεωργίας, γύρω στις 4.00 τα ξημερώματα, από την εξωτερική κάμερα, καταγράφεται η αποχώρηση 12 ατόμων μέσα στα οποία η πολιτική αγωγή εκτιμά ότι βρίσκονται και οι μάρτυρες που κατέθεσαν ψευδώς. Επιπλέον, υπάρχει ένα δίωρο κενό (από 3.44 έως 5.47) στην καταγραφή των εσωτερικών καμερών και αυτό αποτελεί ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο -για τους δικηγόρους της Γεωργίας.