Σημαντικές εξελίξεις για όλες τις μεγάλες αστικές αναπλάσεις στην Αθήνα ανακοινώθηκαν στην ειδική συνεδρία για τις Αστικές Αναπλάσεις και τις Smart Cities (Έξυπνες Πόλεις”) στο 5ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών ITC 2022, που διοργανώνεται από τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr.
Η Β’ φάση της μεγάλης ανάπλασης στον Φαληρικό Όρμο θα ξεκινήσει σύντομα, με την ολοκλήρωση των έργων της Α’ φάσης, ενώ δόθηκε το τέλος του 2025 ως ορίζοντας ολοκλήρωσης για τις αστικές αναπλάσεις στο κέντρο και τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων, συμπεριλαμβανομένου και του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επίσης, ανακοινώθηκαν εξελίξεις για πολλά σημαντικά θέματα αναπλάσεων στην Αθήνα, όπως η ανάπλαση της Βασιλίσσης Όλγας, το νέο πρόγραμμα ανακαίνισης των προσόψεων ιδιωτικών κτιρίων “ΠΡΟΣΟΨΗ”, και τα σχέδια για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων και την αξιοποίηση των διατηρητέων της πόλης.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες για τις “Έξυπνες Πόλεις (Smart Cities) που θα δημιουργηθούν στο Ελληνικό από τη LAMDA Development και στη Βοιωτία από την MYTILINEOS.
Γ. Πατούλης: Έργα άνω των 500 εκατ. ευρώ στην Αττική, ξεκινά σύντομα η Β’ Φάση για την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου
“Στην Περιφέρεια Αττικής αυτή την περίοδο υλοποιούμε έργα συνολικής αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ”. Αυτό έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα κατά την 2η ημέρα του ITC 2022.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδικότερα, όπως είπε «Ξεχωρίζει ανάμεσα τους η Α’ φάση, τα ειδικά έργα για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου έργα που καλύπτει σχεδόν το 30% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων που εκτελούνται».
Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης «Έχει ήδη ολοκληρωθεί το 97% του φυσικού αντικειμένου δηλαδή σχεδόν όλες οι υποδομές οι οποίες είναι απαραίτητες για την έναρξη της Β’ Φάσης».
Πιο συγκεκριμένα έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα, τα συγκοινωνιακά έργα που εξασφαλίζουν την πρόσβαση στο χώρο και παράλληλα διευκολύνουν την κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά και νέα παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, η είσοδος στο χώρο ανάπλασης από τη Λ. Ποσειδώνος καθώς και δίκτυο τοπικών οδών μέσα στο χώρο ανάπλασης.
Β.Φ. Αξιώτης: Τον Δεκέμβριο του 2025 πρέπει να είναι έτοιμες οι αστικές αναπλάσεις στην Αθήνα και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό
«Τον Δεκέμβριο του 2025 πρέπει να είναι έτοιμο το γήπεδο του ΠΑΟ και οι αστικές αναπλάσεις». Αυτό δήλωσε ο κ. Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης, Αντιδήμαρχος Αστικών & Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων, προσθέτοντας ότι «Δεν έχουμε πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μία ημέρα».
Επιπλέον, ο κος Αξιώτης ανέφερε ότι ήδη έχουν προϋπολογιστεί περί τα 110 εκατομμύρια ευρώ για τις απαιτούμενες αναπλάσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τον κ. Αξιώτη «Για τις αστικές αναπλάσεις χάνεται πολύς χρόνος σε δύσκολες και γραφειοκρατικές διαδικασίες», ενώ όπως είπε: «Το 2022 φθάσαμε να κάνουμε τα αυτονόητα πράξη, όπως για παράδειγμα υποδομές προσβασιμότητας σε περισσότερα από 200 σχολεία στην Αθήνα».
Συμπλήρωσε ότι «Για την υλοποίηση ενός έργου, από την σύλληψή του μέχρι την ολοκλήρωσή του περνούν συνήθως 3,5-4 χρόνια».
Β. Μπουζάλη: Αρχές Ιουλίου παρουσιάζεται το έργο για την “Έξυπνη Πόλη” στη Βοιωτία
«Αρχές Ιουλίου θα παρουσιάσουμε το έργο της ανάπλασης στα ‘Ασπρα Σπίτια και θα δείξουμε πόσο εύκολο είναι στην πράξη να περάσουμε στη νέα πραγματικότητα». Αυτό ανέφερε η κα Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing MYTILINEOS, προαναγγέλλοντας την παρουσίαση της αναβάθμισης των κατοικιών των εργαζομένων της εταιρείας με βάση και τη φιλοσοφία της πολιτείας – πρότυπο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη.
Όπως τόνισε «Οι Smart cities είναι ένας σύντομος τρόπος να δημιουργήσουμε πόλεις και σπίτια που θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Είναι ένας τρόπος να δούμε το εγώ και το εμείς μέσα από την πόλη του μέλλοντος».
Η κα Μπουζάλη έκανε λόγο για την ανάγκη χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, την έξυπνη διαχείριση ενέργειας, υδάτων, απορριμμάτων, με στόχο την υψηλή λειτουργικότητα στον δημόσιο χώρο, προκειμένου άμεσα να επιλύονται τα ζητήματα.
Όσον αφορά τις κατοικίες, αναγκαίες είναι οι εγκαταστάσεις έξυπνων συσκευών, έτσι ώστε να ελέγχουμε όλη την πληροφορία ακόμα και από το κινητό μας. «Είναι ανεξάντλητες οι δυνατότητες των smart cities», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «Εξοικονόμηση πόρων σημαίνει εξοικονόμηση κόστους».
Θ. Γαβριηλίδης: Θέλουμε το Ελληνικό να γίνει παγκόσμιο παράδειγμα έξυπνης πόλης
Ο Chief Investment Officer της LAMDA Development. Θεόδωρος Γαβριηλίδης μίλησε για τις έξυπνες υποδομές που προωθούνται στο Ελληνικό. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε “Θέλουμε το Ελληνικό να γίνει παγκόσμιο παράδειγμα έξυπνης πόλης. Οι υποδομές και τα software που θα αναπτύξουμε εκεί θέλουμε να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Έχουμε την τύχη όλα τα δίκτυα που είναι εκεί να ξεκινούν από το μηδέν, άρα έχουμε την τύχη να τα κάνουμε όλα σωστά από την αρχή”.
Με τους κατάλληλους αισθητήρες, ανέφερε, θα μπορούμε να στέλνουμε τα κατάλληλα μηνύματα σε ένα κεντρικό σύστημα κι έτσι θα μειώσουμε τις περιττές μετακινήσεις και την κατανάλωση ενέργειας.
“Έχουμε μεγάλη φιλοδοξία και με τις κατάλληλες ενέργειες και την συνεργασία της πολιτείας και ιδιωτικών φορέων ελπίζουμε να πετύχουμε όσα σχεδιάζουμε”.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι έξυπνες εφαρμογές στις κατασκευές του Ελληνικού είναι έργα που σχεδιάζονται μέσα στην πρώτη πενταετία.
Χ. Ακριτίδης: τα 3 μεγάλα και φιλόδοξα έργα αναπλάσεων στην Αθήνα
Σε τρία μεγάλα και φιλόδοξα έργα αναφέρθηκε ο Χρόνης Ακριτίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑ ΑΕ:
– το έργο της Βασιλίσσης Όλγας, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ και με κατασκευαστικό χρόνο 10 μήνες. «Σήμερα πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο τα τεύχη δημοπράτησης για ένα έργο που “ταλαιπωρείται” 17 χρόνια» ανέφερε ο κος Ακριτίδης.
– το έργο ανακαίνισης των προσόψεων ιδιωτικών κτιρίων “ΠΡΟΣΟΨΗ”, προϋπολογισμού 1,5-2 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο. «Είναι ένα “έξυπνο” πρόγραμμα γιατί η πολιτεία επιδοτεί την ανακαίνιση μιας πολυκατοικίας, δίνουμε κίνητρα και επιδοτούμε την παραγωγικότητα. Και αυτή η επιδότηση φέρνει δουλειές σε πολλούς ιδιώτες, φέρνει έσοδα στο δημόσιο και αποκαθιστά την όψη της πόλης και οι πολίτες επωφελούνται».
– το σχεδιαζόμενο έργο για την εισαγωγή έξυπνων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια της Αθήνας, προκειμένου να στηριχθούν κυρίως τα χαμηλότερα σε εισοδήματα νοικοκυριά. «Διαμορφώνουμε το νόμο – πλαίσιο για να ενταχθούν τα ιδιωτικά κτίρια σε αυτό το πρόγραμμα, είναι έργο σε εξέλιξη» ανέφερε ο κος Ακριτίδης.
Αναφερόμενος στα διατηρητέα κτίρια της Αθήνας, ο Χρ Ακριτίδης δήλωσε ότι αυτά αποτελούν έναν «τεράστιο οικιστικό απόθεμα, που θέλουμε να αξιοποιήσουμε, είτε με κοινωνική κατοικία, είτε με επιχειρηματική κατοικία, είτε με τουριστική κατοικία».
Όπως διευκρίνισε ο κ Ακριτίδης παλαιότερα προγράμματα για τα διατηρητέα κτίρια δεν είχαν επιτυχία για αυτό αναζητούνται τρόποι να ξεπεραστούν προβλήματα του παρελθόντος. «Είμαστε πολύ κοντά στο να σώσουμε το κτιριακό απόθεμα» είπε χαρακτηριστικά.
Για τη γραμμή 4 του Μετρό, τόνισε ότι υπάρχει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Υποδομών για τις αναπλάσεις πέντε πλατειών, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η φύτευση 2.000 δέντρων.
Σ. Πελτέκης: Πώς μια πόλη θα μετατραπεί σε Smart City
“Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε ώσπου να μετατρέψουμε μια πόλη σε “έξυπνη πόλη” (smart city)” διαπίστωσε ο Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD).
Όπως είπε, «πρέπει να φτιάξουμε τις υποδομές μας και να θεσπίσουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να βοηθήσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. «Προς αυτή την κατεύθυνση», συνέχισε, “θα εξυπηρετούσε η διόρθωση των ενεργειακών μας καταναλώσεων και η αναβάθμιση των κτιρίων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας”.
Τόνισε ότι είναι βασικό να καταλάβουμε όλοι γιατί πρέπει να φροντίσουμε τις πόλεις μας, καθώς «η συσσώρευση πληθυσμού στις πόλεις προξενεί κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά και ατμοσφαιρικά προβλήματα».