Κόσμος

Πύργος Γκρένφελ: Πέντε χρόνια μετά τη φωτιά με 72 νεκρούς, δεν έχει αποδοθεί ακόμα δικαιοσύνη

Πέντε χρόνια μετά τη πολύνεκρη φωτιά στον πύργο Γκρένφελ στο Λονδίνο, και οι συγγενείς των 72 νεκρών αναζητούν ακόμη δικαιοσύνη για τους δικούς τους.

Τα ονόματα των 72 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη τεράστια φωτιά στον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου, το 2017, αναγνώστηκαν την Τρίτη (14.06.2022) στη διάρκεια μιας θρησκευτικής τελετής παρουσία επιζώντων και οικογενειών των θυμάτων, που εξακολουθούν ακόμη να ζητούν δικαιοσύνη και αλλαγές προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα τραγωδία.

Στις 14 Ιουνίου 2017 ο πύργος των 24 ορόφων αναφλέγηκε σαν πυρσός στο δυτικό Λονδίνο, με τη φωτιά να ξεκινά από έναν ελαττωματικό καταψύκτη και να επεκτείνεται με μεγάλη ταχύτητα λόγω της εύφλεκτης επικάλυψης της πρόσοψης. Η πυρκαγιά προκάλεσε 72 θανάτους μεταξύ των οποίων ενός μωρού που γεννήθηκε νεκρό.

Πύργος Γκρένφελ: Θρησκευτική τελετή στο Αβαείο του Ουέστμινστερ

Πέντε χρόνια μετά, τέσσερις υπουργοί Στέγασης και μια ατέρμονη και πολυδάπανη δημόσια έρευνα στη συνέχεια, τρεις οικογένειες που απομακρύνθηκαν περιμένουν ακόμη μια μόνιμη λύση επανεγκατάστασης, ενώ αλλαγές στον τομέα της ασφάλειας δεν έχουν εφαρμοστεί.

Επιζώντες και οικογένειες θυμάτων συμμετείχαν σήμερα το πρωί σε μια θρησκευτική τελετή στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, στο κέντρο του Λονδίνου, παρουσία της πρωθυπουργού της εποχής Τερέζα Μέι, του δημάρχου του Λονδίνου Σαντίκ Χαν και του υπουργού Στέγασης Μάικλ Γκόουβ. Αναγνώστηκαν τα ονόματα των 72 θυμάτων.

Μια σιωπηλή πορεία οργανώθηκε επίσης στη βάση του πύργου, στη λονδρέζικη συνοικία Νορθ Κένσινγκτον όπου πράσινες καρδιές που έχουν γίνει το σύμβολο του Γκρένφελ τοιχοκολλήθηκαν στους δρόμους.

Ο Τιάγκο Άλβες, 25 ετών, θα πάει εκεί. Ο ίδιος, οι γονείς του και η αδελφή του διέφυγαν τον θάνατο στις 14 Ιουνίου 2017 και θέλουν να συνεχίσουν να «παίρνουν τον λόγο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι κάτι σαν αυτό δεν θα συμβεί ποτέ πια».

«Ο μόνος τρόπος για να αποδοθεί δικαιοσύνη (στα θύματα) είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, να συνεχίσουμε την εκστρατεία μας – είτε μέσω της δικαιοσύνης, μέσω της δημόσιας έρευνας είτε με νομοθετικές αλλαγές», λέει, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PA.

Φοβάται μήπως αυτό που ήταν η χειρότερη πυρκαγιά ενός κτιρίου κατοικιών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνέχεια με άλλα δράματα ακόμη πιο φονικά.

Φόβοι και γι’ άλλα Γκρένφελ

Πέντε χρόνια μετά την τραγωδία, 640.000 Βρετανοί εξακολουθούν να ζουν σε κτίρια καλυμμένα με μια επένδυση του ίδιου τύπου με εκείνην του πύργου Γκρένφελ, ένα σκάνδαλο συνώνυμο πολυδάπανων εργασιών για πολλούς ιδιοκτήτες και από το οποίο οι αρχές δυσκολεύονται να εξέλθουν, σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας The Times.

Η κυβέρνηση δήλωσε εξάλλου τον Μάιο πως εξακολουθεί να συμβουλεύει τους κατοίκους ενός κτηρίου στο οποίο έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά να περιμένουν βοήθεια προτού απομακρυνθούν, ερχόμενη σε αντίθεση με τις συστάσεις της δημόσιας έρευνας και προκαλώντας την οργή των επιζώντων της πυρκαγιάς.

Οι αρχές «δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους», εκτιμά ο Άλβες.

«Ο πύργος Γκρένφελ έχει γίνει το σύμβολο των κοινωνικών ανισοτήτων και της αδικίας που υπάρχουν στη χώρα μας», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Justice 4 Grenfell αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα.

«Η πρώτη υποχρέωση κάθε κυβέρνησης είναι να προστατεύει τη ζωή των πολιτών. Από το δικαίωμα στη ζωή μέχρι την υποχρέωση να παρέχει κατάλληλο κατάλυμα, οι υποχρεώσεις αυτές είναι γραμμένες στον νόμο και είναι εκεί που η κυβέρνηση απέτυχε και εξακολουθεί να αποτυγχάνει», πρόσθεσε.

«Μισή δεκαετία αργότερα, πρέπει να μπορούμε να προσφέρουμε κάτι παραπάνω από σκέψεις και προσευχές. Πρέπει να μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις, δικαιοσύνη και τις αλλαγές στις οποίες έχουν δικαίωμα οι κάτοικοι του Γκρένφελ», έγραψε ο δήμαρχος του Λονδίνου σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε προχθές Κυριακή στην εφημερίδα The Guardian.

Μπορεί η δημόσια έρευνα να αποκάλυψε πώς «τα κέρδη προτεραιοποιήθηκαν έναντι της ασφάλειας των ανθρώπων» όμως «κανένας μέχρι στιγμής δεν κατέστη πραγματικά υπόλογος» σύμφωνα με τον ίδιο και «οι απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να αποφευχθεί μια παρόμοια τραγωδία θα πάρουν πολύ καιρό».

Η δημόσια έρευνα, που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και δεν πρόκειται να τελειώσει πριν από το 2023, έδωσε κυρίως την εικόνα αξιωματούχων που ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Guardian, η διαδικασία μπορεί να κοστίσει περισσότερες από 250 εκατ. στερλίνες (291 εκατ. ευρώ).

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στο στόχαστρο οι υπηρεσίες πληροφοριών στη Γερμανία για τον Σαουδάραβα γιατρό που σκόρπισε τον θάνατο στο Μαγδεμβούργο - Τι γνώριζαν
«Μουδιασμένη» παραμένει η Γερμανία μετά την δολοφονική επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο το απόγευμα της Παρασκευής...
Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο οι υπηρεσίες πληροφοριών στη Γερμανία που γνώριζαν για τον Σαουδάραβα γιατρό