Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Ουκρανία: Αγνοείται «εδώ και εβδομάδες» και τρίτος Αμερικανός που πήγε στον πόλεμο

Ουκρανία: Αγνοείται «εδώ και εβδομάδες» και τρίτος Αμερικανός που πήγε στον πόλεμο

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη (16.06.2022) ότι πληροφορίες αναφέρουν πως και τρίτος Αμερικανός πολίτης αγνοείται στην Ουκρανία, σημειώνοντας παράλληλα ότι ακόμη δεν έχουν επικοινωνήσει με τη Ρωσία για την τύχη των άλλων δύο που θεωρείται ότι κρατούνται αιχμάλωτοι. 

Ο Αλεξάντερ Ντρούεκε, 39 ετών, και ο Άντι Τάι Νοκχάι, 27 ετών, που κατάγονται από την πολιτεία Αλαμπάμα, πήγαν εθελοντικά στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας. Αγνοούνται εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα και υπάρχουν φόβοι ότι κρατούνται αιχμάλωτοι, όπως έχουν δηλώσει μέλη των οικογενειών τους και Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί.

Ο αμερικανικός στρατός επεσήμανε ότι οι δύο άνδρες έχουν υπηρετήσει στις τάξεις του στο παρελθόν, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πού βρίσκονται τώρα. Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι “εργάζεται πολύ σκληρά για να μάθει περισσότερα” για τους δύο άνδρες.

«Υπάρχουν αναφορές για έναν ακόμη Αμερικανό η τύχη του οποίου αγνοείται (…) Εξ όσων γνωρίζουμε το άτομο αυτό ταξίδεψε στην Ουκρανία για να πολεμήσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, εξηγώντας ότι και ο τρίτος Αμερικανός θεωρείται αγνοούμενος εδώ και λίγες εβδομάδες.

Τι ζητούν οι ΗΠΑ από την Ρωσία

Οι ΗΠΑ κάλεσαν εξάλλου τη Ρωσία να θεωρήσει οποιονδήποτε Αμερικανό εθελοντή μαχητή που συλλαμβάνεται στην Ουκρανία αιχμάλωτο πολέμου και να του διασφαλίζει την αντίστοιχη αντιμετώπιση.

«Οι Ρώσοι έχουν κάποιες υποχρεώσεις και τα μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, περιλαμβανομένων των εθελοντών που ενδέχεται να κατάγονται από τρίτες χώρες και έχουν ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν αιχμάλωτοι πολέμου βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να «έχουν την αντιμετώπιση και την προστασία που προβλέπει το καθεστώς τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Συμβάσεις της Γενεύης ορίζουν τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου και συγκεκριμένα απαγορεύουν τα βασανιστήρια και διασφαλίζουν την πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα.

Υπό την προεδρία του Τζορτζ Ου. Μπους (2001-2009) οι ΗΠΑ είχαν προκαλέσει αντιδράσεις όταν χαρακτήρισαν τους αιχμαλώτους τους στη διάρκεια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» ως εχθρικούς μαχητές και όχι αιχμαλώτους πολέμου, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο τις Συμβάσεις της Γενεύης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις