Έντονη ανησυχία εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας για κίνδυνο θερμού επεισοδίου για να υπάρξει συμβιβασμός επώδυνος για την Ελλάδα. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εστίασε σε ενδεχόμενη απεμπόληση σε «διάφορα δικαιώματα, εναέριο χώρο, θαλάσσιο χώρο, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, ζητήματα βραχονησίδων».
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι «φοβόμαστε θερμό επεισόδιο για να λυθεί αυτό που προτίθενται να κάνουν και η ελληνική κυβέρνηση και η τουρκική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, δηλαδή να υπάρξει ένας συμβιβασμός που θα είναι επώδυνος, κυρίως, για την Ελλάδα σε κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα, πιστεύω, και σε τμήμα της κυριαρχίας και αυτό δεν πρέπει να μας φεύγει από το νου».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ερωτηθείς «ποιά δικαιώματα θα μπορούσε να απεμπολήσει η Αθήνα» απάντησε «διάφορα δικαιώματα, εναέριος χώρος, θαλάσσιος χώρος, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, ζητήματα βραχονησίδων». Τόνισε, όμως, ότι κάτι τέτοιο «είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί ο ελληνικός λαός δεν θα το ανεχτεί αυτό».
Κουτσούμπας: Σχέδια για τετελεσμένα όπως η εισβολή στην Κύπρο
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι τα «τετελεσμένα γεγονότα έτσι γίνονται» και υπενθύμισε το τι συνέβη στην Κύπρο «όπου εδώ και 50 χρόνια η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Έχει εδραιωθεί η κατοχή, (οι Τούρκοι) έχουν προχωρήσει παραπέρα, βρισκόμαστε όχι μόνο στη ντε φάκτο διχοτόμηση της ανεξάρτητης Κύπρου μέλους του ΟΗΕ, αλλά βρισκόμαστε και σε μια απόπειρα προσάρτησης στην Τουρκία…
…Ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει σήμερα, εκτός από την επίσημη πλέον διχοτόμηση και την καθιέρωση μιας συνομοσπονδίας από δύο συνιστώντα, υποτίθεται κράτη, αλλά με το ένα να «κοιτάζει τη Δύση και το άλλο την Ανατολή»».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Δεν κινδυνολογώ, αλλά για να υπάρξει υποχώρηση και συμβιβασμός θα πρέπει να γίνει κάποιο τέτοιου είδους επεισόδιο» είπε, συμπληρώνοντας ότι «το ΚΚΕ μιλά και προετοιμάζει τον ελληνικό λαό, μιλάμε και προς τις ηγεσίες θα πρέπει να λάβουν πάρα πολύ σοβαρά υπόψη αυτά που λέμε».
Ερντογάν, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ
Στη συνέχεια της συνέντευξής του είπε «για παράδειγμα, να στέλνεις όπλα από τα νησιά, ή να στέλνεις στρατεύματα, είναι βήμα σε αυτό που ζητά η άρχουσα τάξη της Τουρκίας, ο Ερντογάν, για δήθεν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Στην πράξη αυτό κάνουν γιατί το ΝΑΤΟ λέει έτσι, οι ΗΠΑ λένε έτσι γιατί θεωρούν στρατηγικό τους εταίρο για την ΝΑΤΟϊκή συνοχή και την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ την Τουρκία και την έχουν πιο αναβαθμισμένη στις προτεραιότητές τους γιατί δεν την θέλουν στην αγκαλιά της Ρωσίας, γιατί η Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική κάνει συγκεκριμένα πράγματα, η τουρκική αστική τάξη συνολικά είναι πιο ισχυρή και λόγω του μουσουλμανικού στοιχείου και της επίδρασης που μπορεί να έχει σε άλλες χώρες, αυτό φοβούνται οι δικοί μας, υποτίθεται, σύμμαχοι και έτσι φθάνουμε στο σημείο να βλέπουμε δύο, υποτίθεται, σύμμαχες χώρες που ανήκουν στον ίδιο οργανισμό, να εξοπλίζονται και να φθάνουν στα πρόθυρα και θερμών επεισοδίων και παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Σχολιάζοντας την παρέμβαση της Κομισιόν προς την Άγκυρα είπε «έχουμε χορτάσει ως λαός από τέτοιες παραινέσεις και νουθεσίες γενικού περιεχομένου που κανέναν δεν δεσμεύουν για τίποτα και για κανένα ζήτημα».
«Η προσπάθεια και η πίεση που γίνεται και από αυτό που ονομάζεται «διεθνής παράγοντας», δηλαδή ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, μεγάλα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, άλλα όπως η Μ. Βρετανία, είναι να υπάρξει διαπραγμάτευση και συμφωνία γι’ αυτό λένε «βρείτε τα μεταξύ σας». Και βεβαίως προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να πειστεί ο ελληνικός λαός -και εκεί έχουν δυσκολία- το πως θα υποχωρήσουν ακόμα και σε κυριαρχικά δικαιώματα» επισήμανε.
Υποκριτικά χαμόγελα Ακάρ και παρενόχληση ελικοπτέρου Χαρδαλιά
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η τουρκική ηγεσία διαχρονικά εκφράζεται με τρόπο «πότε κρύο-πότε ζέστη», σημειώνοντας ότι μόλις χθες μετά τα «θετικά και τα χαμόγελα» του κ. Ακάρ με τον κ. Παναγιωτόπουλο, «ήλθε η δήλωση (Ερντογάν) και η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Χαρδαλιά».
«Η ελληνοτουρκική κρίση οφείλεται σε μεγάλους ανταγωνισμούς στην περιοχή ανάμεσα σε κράτη και πρώτα απ’ όλα οφείλεται στους ανταγωνισμούς της τουρκικής αστικής τάξης με την ελληνική αστική τάξη έχοντας από πάνω τους το ΝΑΤΟ» είπε, προσθέτοντας «μιλούν για οικονομικούς, εμπορικούς, πολιτικούς, γεωστρατηγικούς και στρατιωτικούς ανταγωνισμούς και από τη μεριά της τουρκικής αστικής τάξης είναι τα ζητήματα της αμφισβήτησης ακόμα και τμήματος της κυριαρχίας της χώρας και οπωσδήποτε έχουν μπει επί τάπητος τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
«Αυτά είναι τα ζητήματα που αφορούν την «Γαλάζια Πατρίδα» και βεβαίως η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας φαίνεται και στο ότι αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα και αμφισβητεί πλέον και τμήμα της επικράτειας της χώρας είτε με κατοικημένα, είτε με ακατοίκητα νησιά, είτε με βραχονησίδες και με βάση τους χάρτες που πλασάρει διεθνώς» πρόσθεσε.
«Και η σημερινή κυβέρνηση και η προηγούμενη τα έδωσαν όλα…»
Όπως ανέφερε «η ελληνική άρχουσα τάξη δεν έχει διεκδικήσεις εδαφικές από την Τουρκία, δεν βάζει ζήτημα για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της Τουρκίας, όμως η Ελλάδα έχει άλλες βλέψεις οικονομικές, εμπορικές, ενώ θέλει κυρίως να είναι κυρίαρχη στο γεωστρατηγικό παιχνίδι, όχι μόνο απλά στα πλαίσια των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο, αλλά στην Αν. Μεσόγειο, στη Β. Αφρική, στη Μαύρη Θάλασσα, στα Βαλκάνια».
Ερωτηθείς «δεν είναι θεμιτό μια χώρα να το επιδιώκει;» απάντησε «όχι όταν γίνεται σε βάρος άλλων λαών».
Όπως εξήγησε «οι χώρες απαρτίζονται από λαούς αλλά και από τις οικονομικές ελίτ, το κεφάλαιο, τα οικονομικά συμφέροντα γιατί αυτοί καθορίζουν για παράδειγμα πως θα προωθηθεί το ζήτημα της Ενέργειας στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στην ευρύτερη περιοχή».
Ερωτηθείς αν «με την έννοια που το θέτει είναι και η Αθήνα μέρος της κρίσης», απάντησε «βεβαίως εξ ού και η διαφωνία μας με την ελληνική κυβέρνηση και τους χειρισμούς της. Και με την επιλογή των διεθνών συμμάχων της πρώτα απ’ όλα των επιθετικών διεθνών οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ, αλλά και μια σειρά επιλογές οι οποίες κάθε άλλο παρά ασφάλεια προσφέρουν στην Ελλάδα. Δεν είναι εγγύηση για την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και την ίδια την κυριαρχία. Το πολύ-πολύ είναι να νίπτουν τας χείρας τους ως Πόντιοι Πιλάτοι».
«Το ίδιο κάνουν και ο κ. Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ, οι εταίροι μας στην ΕΕ, οι ΗΠΑ στις οποίες και η σημερινή κυβέρνηση και η προηγούμενη τα έδωσαν όλα: Από την Κρήτη ως τον Έβρο η χώρα ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο με στρατιωτικές βάσεις ακόμα και για εγκατάσταση πυρηνικών όπλων. Και με πλήγματα για τις περιοχές γύρω από αυτήν».
«Άρα μην λέμε ότι μόνο άμυνα κρατά η ελληνική αστική τάξη, δεν μιλώ για τον ελληνικό λαό για την Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να είμαστε φίλοι με όλους τους λαούς και αυτή είναι η πολιτική του ΚΚΕ και αυτή είναι η συνείδηση και των Ενόπλων Δυνάμεων, των στρατιωτικών, δηλαδή, που υπηρετούν την πατρίδα μας, όπως είναι και ευρύτερα του ελληνικού λαού».
Σημείωσε ότι οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και αναφέρθηκε στην Κοινή Δήλωση ΚΚΕ και ΚΚ Τουρκίας το οποίο διώκεται στη χώρα του, επισημαίνοντας πως σε αυτή την Δήλωση τίθενται τα ζητήματα του «πως μπορεί οι λαοί να ζήσουν ενωμένοι σε γειτονικές χώρες, να έχουν τις αναγκαίες ανταλλαγές, να ζουν όμορφα».