Μία συνταγή για απολαυστικά sandwich με ψωμί τσιαπάτα και μοσχαρίσια μπριζόλα δια χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη.
Υλικά:
– 2 μοσχαρίσιες μπριζόλες 250 γρ. η κάθε μία χωρίς κόκκαλο
– 2 ψωμιά τσιαπάτα
– 120 γρ. μανιτάρια λευκά
– 4 κ.σ. ελαιόλαδο
– 40 γρ. baby ρόκα
– 8 ντοματίνια κόκκινα
– 80 γρ. μπλε τυρί
– 4 κ.σ. μαγιονέζα
– 1 1/2 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν ή απαλή
– 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
– 2 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη
– 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
– 1 κ.σ. βούτυρο
– Αλάτι
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά για σερβίρισμα:
– Ανάμεικτη σαλάτα
– 6 ντοματίνια
– 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Με ένα πινέλο αλείφουμε τις μπριζόλες με το μισό ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το δεντρολίβανο και το μισό θυμάρι ψιλοκομμένα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τις μπριζόλες στο τηγάνι και τις σοτάρουμε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε τις μπριζόλες σε ένα σκεύος, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε στην άκρη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προσθέτουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες και αλάτι και σοτάρουμε για 8 λεπτά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε στο τηγάνι το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει, σε μέτρια φωτιά. Με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβουμε τις τσιαπάτες από το πλάι οριζόντια στη μέση και τις ψήνουμε στο τηγάνι για 1 λεπτό από κάθε πλευρά.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μουστάρδα και τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε. Μόλις ψηθούν οι τσιαπάτες, βγάζουμε από το τηγάνι και αλείφουμε ομοιόμορφα τις εσωτερικές πλευρές με το μείγμα μουστάρδας-μαγιονέζας.
Απλώνουμε στις βάσεις από τα ψωμάκια τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και κρατάμε στην άκρη τα καπάκια των ψωμιών. Προσθέτουμε επάνω από τα ντοματίνια τα φύλλα ρόκας και τις μπριζόλες, αφού τις έχουμε κόψει κατά πλάτος σε πλάγιες, λεπτές λωρίδες.
Προσθέτουμε ισόποσα στα δύο ψωμιά τα μανιτάρια και το μπλε τυρί θρυμματισμένο και σκεπάζουμε με τα καπάκια που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Σερβίρουμε τα σάντουιτς με την ανάμεικτη σαλάτα, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και το βαλσάμικο από πάνω.