Η Ρωσία είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τον Οργανισμό την αποπομπή της! Και επανέλαβε ότι πρόκειται για κράτος «τρομοκράτη» και ζήτησε να ιδρυθεί διεθνές ειδικό δικαστήριο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το κορυφαίο όργανο των Ηνωμένων Εθνών, μέσω βιντεοκλήσης. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε να υπάρξει δράση κατά της Ρωσίας από τα υπόλοιπα μέλη του Σ.Α..
Η Ρωσία δεν πρέπει να επιτραπεί να παραμένει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο συνεχίζει την «τρομοκρατία» εναντίον των ουκρανών αμάχων, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να θεσπίσει την έννοια του κράτους τρομοκράτη ώστε η Ρωσία να χαρακτηριστεί τέτοιο. Ακόμη απαίτησε «να ιδρυθεί (διεθνές ειδικό) δικαστήριο για να ερευνήσει όλα όσα έκαναν τα ρωσικά στρατεύματα εναντίον των Ουκρανών». Αναφέρθηκε σε πολλές ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας συγκλήθηκε μετά το πυραυλικό πλήγμα σε εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ τη Δευτέρα (27.06.2022), με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άμαχοι να σκοτωθούν και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν, κατά το Κίεβο.
Οργισμένη αντίδραση
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, αντέδρασε οργισμένα στην παρέμβαση του ουκρανού προέδρου, τονίζοντας πως προστέθηκε στο πρόγραμμα την τελευταία στιγμή από την αλβανική προεδρία, χωρίς να έχει υπάρξει καμία ενημέρωση ή έγκριση από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά παραβίαση του πρωτοκόλλου και της πρακτικής των εργασιών του.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα έπρεπε να μετατρέπεται σε πλατφόρμα προκειμένου ο πρόεδρος Ζελένσκι να ζητάει κι άλλα όπλα από το NATO», επιχειρηματολόγησε.
«Ήθελαν να σκοτώσουν αμάχους»
Εξάλλου, στο μαγνητοσκοπημένο, καθημερινό, διάγγελμά του που ανέβηκε στο πλατφόρμα Telegram, ο Ζελένσκι μίλησε για «στοχευμένο» πλήγμα στο εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ, «που προφανώς διατάχθηκε», με στόχο «να σκοτώσει όσο περισσότερους (άμαχους) ήταν δυνατό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.811 ρωσικοί πύραυλοι έχουν πλήξει ουκρανικές πόλεις, πέρα από τις βόμβες και τα βλήματα του πυροβολικού.
Η Ρωσία διέψευσε ότι το εμπορικό κέντρο ήταν στόχος των πληγμάτων στην Κρεμεντσούκ, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» έπληξαν εργοστασιακά κτίρια στην πόλη όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα δυτικά όπλα και πυρομαχικά.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, ανέφερε ότι η έκρηξη πυραύλου που χτύπησε τον στόχο του προκάλεσε την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο «εκτός λειτουργίας», κατ’ αυτόν.