Νέα δεδομένα στη στάση της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εκτιμά η κυβέρνηση ότι δημιουργούνται μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και κυρίως μετά την επαφή Μπάιντεν – Ερντογάν.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ, πως πιστεύει ότι στο πεδίο δεν θα υπάρξει κάποια κινητικότητα από την Τουρκία και ότι “δεν θα έχουμε ξανά μία επανάληψη του καλοκαιριού του 2020”.
Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έχει στραμμένο επίμονα το βλέμμα στο εσωτερικό του, λόγω των επικείμενων εκλογών, πέτυχε αυτό που επεδίωκε διακαώς, μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Και ενόσω εκκρεμεί το θέμα της εξέτασης της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 από το Αμερικανικό Κογκρέσο, η εκτίμηση που υπάρχει στην Αθήνα είναι πως το επόμενο διάστημα θα κάνει… προσεκτικές κινήσεις.
Η αποτίμηση της Αθήνας
Μια απομονωμένη Τουρκία είναι μια επικίνδυνη Τουρκία επιμένει η κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός κάνοντας “ταμείο” όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, σημείωσε με έμφαση:
α). Το σαφές μήνυμα, όπως αποτυπώνεται και στο δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου, του Αμερικανού προέδρου στον Ερντογάν να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο αλλά και στη Συρία.
“Η αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο, που προκαλούνται από την Τουρκία, αποτελεί ευθεία παραίνεση προς την Άγκυρα να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου και να αποφύγει την ακραία ρητορική την οποία έχουμε δυστυχώς υποστεί τους τελευταίους μήνες” τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
β). Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις στη διάρκεια αυτής της Συνόδου Κορυφής δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα το οποίο να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος, όπως τόνισε.
γ). Το μήνυμα των Συμμάχων ότι δεν γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε συζήτηση, που ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει το ΝΑΤΟ.
δ). Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο τονίζει την προσήλωση των μελών της Συμμαχίας στις έννοιες της εδαφικής ακεραιότητας και του Διεθνούς Δικαίου.
«Ανοιχτή η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο με την Τουρκία»
“Έχουμε δει πολλές μεταβολές στη ρητορική του προέδρου Ερντογάν. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι πολλά από αυτά τα οποία λέγονται έχουν ως αποδέκτη το εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο” τόνισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα προχωρήσει σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και ότι επιμένει ότι η πόρτα της Ελλάδος είναι ανοιχτή σε έναν διάλογο, με μοναδικό πάντα σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο.
Το «αγκάθι» του Κογκρέσου για την Τουρκία
Όσον αφορά στην καταρχήν στήριξη των Η.Π.Α. στην αναβάθμιση των F-16, η κυβέρνηση στέκεται στην σημείωση και του ίδιου του Τζο Μπάιντεν ότι θα πρέπει να τύχει της έγκρισης και του Αμερικανικού Κογκρέσου.
“Η αγορά οποιουδήποτε οπλικού συστήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία μακρά διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί απλά τη θέληση της εκτελεστικής εξουσίας, απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου. Είναι λοιπόν μια διαδικασία που θα περάσει από πολλά κύματα” δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στην πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ ενημέρωσε διεξοδικά το Κογκρέσο για την τουρκική προκλητικότητα και τις αναθεωρητικές φαντασιώσεις του Ερντογάν για τη “Γαλάζια Πατρίδα”, και βρήκε… ευήκοα ώτα.
Είναι δε χαρακτηριστική η έντονη αντίδραση Ρεπουμπλικάνων βουλευτών, οι οποίοι χαρακτήρισαν «σοκαριστικό» το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό τα δεδομένα για την Τουρκική επιθετικότητα.
Η Αθήνα από την πλευρά της, έχει δρομολογήσει ήδη το αίτημα στις Η.Π.Α. για την απόκτηση 20 υπερσύγχρονων F-35, με πιθανή option την προμήθεια άλλων 20, τα οποία αναμένεται να παραληφθούν μετά το 2028, δίνοντας σαφή αποτρεπτική υπεροχή στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να διεθνοποιεί τις προκλητικές κινήσεις της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διμερώς στους εταίρους, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στις 5 Ιουλίου θα απευθύνει ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.