Τετάρτη, 27 Νοε.
10oC Αθήνα

Φυσικό αέριο: Ασκήσεις ετοιμότητας υπό τον φόβο ο Πούτιν να κλείσει τις στρόφιγγες

Φυσικό αέριο: Ασκήσεις ετοιμότητας υπό τον φόβο ο Πούτιν να κλείσει τις στρόφιγγες

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει την επάρκεια της χώρας με ενέργεια, στην περίπτωση που ο Βλάντιμιρ Πούτιν αποφασίσει να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Συστηματική και έγκαιρη προετοιμασία για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας» ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για το φυσικό αέριο. Πόσο θα επηρεάσει την Ελλάδα ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ποιο είναι το σχέδιο Β της κυβέρνησης.

Ο Κώστας Σκρέκας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μεταξύ των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. με το μικρότερο ρίσκο όσον αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια στην περίπτωση της ολικής αποκοπής από την Ρωσία» εκτίμησε, με δεδομένη την διαθεσιμότητα φορτίων LNG αλλά και την ετοιμότητα να τεθούν σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και εναλλακτικά με diesel, πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Τι εξετάζει η Αθήνα…

Στην περίπτωση που η Μόσχα επιχειρήσει – ως… “αντίποινα” στις κυρώσεις που επέβαλε εναντίον της η Ευρώπη για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – να προχωρήσει σε πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας, τότε η Ελλάδα, μεταξύ των έκτακτων “λύσεων” που επεξεργάζεται, είναι να διακόψει τις εξαγωγές προς άλλες χώρες, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.

Και αν αυτό συμβεί και μέσα στον χειμώνα, τότε συζητείται ακόμη και η εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ωστόσο η εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πρόκειται για ακραίο σενάριο, με ελάχιστες πιθανότητες τα πράγματα να φτάσουν σε αυτό το σημείο.

Φόβος για νέα έκρηξη των τιμών της ενέργειας

Όσο και αν στην κυβέρνηση ξορκίζουν τον φόβο για μία τέτοια κίνηση ολικής διακοπής της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Ρωσία, η ανησυχία είναι έκδηλη.

Αυτό θα σημάνει αυξημένη ζήτηση φορτίων υγροποιημένου αερίου (LNG) από τις ευρωπαϊκές χώρες, και κατά συνέπεια έκρηξη των τιμών προμήθειας τους, κάτι που θα περάσει και στους καταναλωτές. Οι κίνδυνοι για τη λεγόμενη ενεργειακή φτώχεια θα αυξηθούν και θα δοκιμαστούν οι αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να καλύψουν τα υψηλά κόστη.

«Υπάρχει η απειλή έντονη πως αν έχουμε αυτή την πιθανότητα της πλήρους αποκοπής της ροής του φυσικού αερίου, αυτό να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στις ήδη εκρηκτικές τιμές του» παραδέχτηκε ο κ. Σκρέκας, μιλώντας για το θέμα στη Βουλή.

«Σκόπιμη επιλογή του Πούτιν»

Η ανησυχία είναι έντονη σε όλη την Ευρώπη από την απόφαση της Gasprom να κλείσει τις στρόφιγγες από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου και στα δύο τμήματα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, προκειμένου να «πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες επισκευές». Η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μια συνειδητή και σκόπιμη επιλογή του Πούτιν.

Ακόμη πιο έντονος ο φόβος σε Γερμανία και Ιταλία, που μαζί με την Αυστρία, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των αποθεμάτων της Ε.Ε. στα κέντρα αποθήκευσης φυσικού αερίου που διαθέτουν.

Συνολικά η Gazprom μέσα σε πεντέμισι μήνες, μείωσε τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη, σχεδόν κατά ένα τρίτο, σε 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις