Κόσμος

Βόρεια μετακινείται καύσωνας που «πολιορκεί» την Ευρώπη – «Λιώνει» με ακραίες θερμοκρασίες η Ισπανία

Σφοδρό κύμα καύσωνα  εδώ και καιρό πλήττει την Ευρώπη, με την αύξηση των θερμοκρασιών να οφείλεται – σύμφωνα με τους επιστήμονες – στην κλιματική αλλαγή. Το κύμα ακραίας ζέστης αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του σήμερα στην Ισπανία, ενώ χθες «χτυπούσε» 45άρια. 

Την Τετάρτη (13.07.2022) σχεδόν όλη η Ισπανία είχε τεθεί χθες σε κατάσταση συναγερμού λόγω του καύσωνα, με εξαίρεση το αρχιπέλαγος των Κανάριων νήσων. Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στις 17:30 (τοπική ώρα, 18:30 ώρα Ελλάδας) στο Αλμόντε της Ανδαλουσίας, ενώ σε πολλές πόλεις της νότιας Ισπανίας, όπως η Σεβίλλη, η Κόρδοβα και η Μπανταχόθ, ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Ανδαλουσία, Εστρεμαδούρα και Γαλικία βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι αναμένεται να αυξηθούν και άλλο οι θερμοκρασίες. «Η σημερινή αναμένουμε ότι θα είναι η πιο ζεστή ημέρα αυτού του καύσωνα», σημειώνει η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (AEMET), σε ανακοίνωσή της για το κύμα καύσωνα που «χτυπά» την χώρα.

Δείτε φωτογραφίες από τον καύσωνα στην Σεβίλλη:

Spain Seville Heatwave Reuters Spain Seville Heatwave Reuters Spain Seville Heatwave Reuters Spain Seville Heatwave Reuters

Μετά την Ισπανία, κινείται βόρια ο καύσωνας

Στο τέλος της εβδομάδας η θερμοκρασία θα πέσει στη νότια και τη δυτική Ισπανία, ενώ η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας καθώς ο καύσωνας μετακινείται προς τα βόρεια, τη Γαλλία και στη συνέχεια τη Βρετανία.

Η κορύφωση του καύσωνα στη Γαλλία αναμένεται την Κυριακή και τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας. «Η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με έναν καύσωνα που θα γίνει έντονος μεταξύ της Κυριακής και της Τρίτη», σημείωσε η υπηρεσία. «Οι θερμοκρασίες θα μειωθούν σταδιακά από τα δυτικά από την Τρίτη, Τετάρτη». Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο θα είναι οι νοτιοδυτικές και η κοιλάδα Ρον.

Αφόρητη ζέστη και φωτιές 

Λόγω του καύσωνα πολλές πυρκαγιές μαίνονται στη νότια Ισπανία. 

Στην Πορτογαλία ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη στην επαρχία Αβέιρο (βόρεια). Σύμφωνα με την εφημερίδα Correio da Manha, πρόκειται για μια γυναίκα περίπου 50 ετών.

Το κέντρο της χώρας, που φλέγεται ακόμη σήμερα, παραμένει η πλέον πληγείσα περιοχή από τις πυρκαγιές, οι οποίες αναζωπυρώθηκαν την Τρίτη το απόγευμα λόγω της ζέστης και των ισχυρών ανέμων.

«Ζούμε σε μια περιοχή του κόσμου όπου η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώνει συστηματικά τις συνθήκες τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε την Τρίτη ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Η Κλερ Νούλις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη λόγω «του πάρα πολύ ξηρού εδάφους» και των επιπτώσεων από τις θερμοκρασίες στους παγετώνες στις Άλπεις: «Είναι μια πολύ κακή εποχή για τους παγετώνες», υπογράμμισε, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την κατάρρευση στην Ιταλία μεγάλου όγκου του παγετώνα Μαρμολάντα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο ένδεκα ανθρώπων.

Στη Γαλλία δύο πυρκαγιές που τροφοδοτούνται από «την ξηρή βλάστηση», έχουν κάψει από την Τρίτη το απόγευμα 27.000 στρέμματα στην περιοχή του Μπορντό.

Η ένταση του δεύτερου καύσωνα που πλήττει τη χώρα μέσα σε ένα μήνα ενδέχεται να είναι «ισοδύναμη» με τον φονικό καύσωνα του 2003 (με σχεδόν 19.500 νεκρούς στη Γαλλία), εκτίμησε ο Ματιέ Σορέλ, κλιματολόγος στη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία. Ο καύσωνας εκείνος είχε διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Οι ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται στη συνέχεια να επεκταθούν σε άλλες χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης.

Στη Βρετανία η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό για ένα κύμα «ακραίας ζέστης» από την Κυριακή, με θερμοκρασίες που ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η ιστορία ζωής του Πάπα Φραγκίσκου: Αρνήθηκε τη χλιδή, λάτρευε τον Μαραντόνα και είχε σχεδιάσει την κηδεία του
Από τότε που έγινε πάπας το 2013, έβαλε στόχο να κάνει την Εκκλησία πιο ανοιχτή για όλους, δίνοντας ρόλους - κλειδιά σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολλών συντηρητικών
Ο Πάπας Φραγκίσκος
Από τη μια γκάφα στην άλλη: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Στη δεύτερη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγός του που είναι πρώην δημοσιογράφος, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και άλλα 10 άτομα - Οι κατηγορίες του Πενταγώνου και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Πιτ Χέγκσεθ 2
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις στη Μικολάιφ μετά το τέλος της εκεχειρίας
«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου
Συναγερμός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας 1