Κόσμος

Πέθανε ο ιδρυτής της La Repubblica και εμβληματικός δημοσιογράφος Εουτζένιο Σκάλφαρι

Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 98 ετών, ο Ιταλός εμβληματικός δημοσιογράφος και ιδρυτής της εφημερίδας La Repubblica, Εουτζένιο Σκάλφαρι.

Στην μακρά του επαγγελματική πορεία, και πριν τη La Repubblica, ο Σκάλφαρι τo 1955 συνέβαλε στην έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού L’ Espresso.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, με δημοσιογραφική του έρευνα, κατήγγειλε σχέδιο στρατιωτικού, ακροδεξιού πραξικοπήματος στην Ιταλία.

Μετά από ένα χρόνο, το 1968, εξελέγη ανεξάρτητος βουλευτής, στα ψηφοδέλτια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το 1976, ο Εουτζένιο Σκάλφαρι δημιούργησε την εφημερίδα La Repubblica, της οποίας ανέλαβε και διευθυντής. Με άμεσα κείμενα, κριτικό πνεύμα, μοναδικά σκίτσα, η εφημερίδα γίνεται σημείο αναφοράς του ιταλικού προοδευτικού χώρου, και πρώτη σε κυκλοφορία, για σειρά ετών.

Πολλοί σχολιαστές κάνουν λόγο για «πραγματική επανάσταση στον χώρο της ιταλικής και ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας». Στην μοναδική σταδιοδρομία του, ο Σκάλφαρι κατέκρινε ριζικά, τόσο την δράση του Ιταλού πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργόυ, Μπετίνο Κράξι, όσο και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ξεκινώντας από το ασυμβίβαστο της επιχειρηματικής και πολιτικής του δράσης.

Το 1996 παραιτήθηκε από την διεύθυνση της εφημερίδας που είχε δημιουργήσει και επιβάλει στην ιταλική πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα, αλλά συνέχισε να εργάζεται και να αρθρογραφεί μέχρι πρόσφατα, εξασφαλίζοντας, μεταξύ των άλλων, και δυο αποκλειστικές, αναλυτικές συνεντεύξεις με τον πάπα Φραγκίσκο.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τα 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Μία εβδομάδα εθνικού πένθους κηρύχτηκε στη χώρα
Στη Μιανμάρ θα σταματήσει αύριο κάθε δραστηριότητα για ένα λεπτό στις 12:51 και δύο δευτερόλεπτα τοπική ώρα (08:21 το πρωί ώρα Ελλάδας), τη στιγμή που γινόταν ο σεισμός των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Προσωπικό διάσωσης μπροστά από τα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε από τον σεισμό στην πόλη Μανταλέι της Μιανμάρ
Ο Τραμπ κόβει την ιστορική μανόλια που φυτεύτηκε στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Άντριου Τζάκσον πριν από 200 χρόνια
«Όλα πρέπει να τελειώσουν, και αυτό το δέντρο είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια, στην είσοδο του Λευκού Οίκου και πρέπει τώρα να αφαιρεθεί», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ
Η ιστορική μανόλια του Άντριου Τζάκσον που ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1829 έως το 1837