Τρίτη, 26 Νοε.
10oC Αθήνα

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για την πύρινη κόλαση στις Μέλαμπες

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για την πύρινη κόλαση στις Μέλαμπες

Με τη φωτιά στο Ρέθυμνο να έχει αφήσει πίσω της εικόνες καμένης γης 15.000  στρεμμάτων, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping (κωδικός ενεργοποίησης EMSR593) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της υπηρεσίας Copernicus είναι η άμεση διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων για τη χαρτογράφηση της περιοχής Μέλαμπες Ρεθύμνου που επλήγη από τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Οι δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης αποκάλυψαν το μέγεθος της καταστροφής

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Μέλαμπες της Π.Ε. Ρεθύμνου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Σημειώνεται ότι δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Ρέθυμνο.

Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, σύμφωνα με το meteo, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα).

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις