Κόσμος

Οι φετινές πυρκαγιές στην ΕΕ έχουν ήδη καταστρέψει περισσότερη έκταση σε σχέση με το 2021

Οι πυρκαγιές πλήττουν από άκρη σε άκρη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες με τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS) να είναι δραματικά. Το EFFIS επιβεβαιώνει πως οι φωτιές έχουν ήδη καταστρέψει περισσότερη έκταση, σε σχέση τις εκτάσεις που επλήγησαν καθ’ όλη την διάρκεια του 2021.

Στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν συνολικά 5.178.810 στρέμματα από την αρχή της έτους (στοιχεία της 16ης Ιουλίου), δηλαδή περισσότερα από 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Στο σύνολο του 2021, που σημαδεύτηκε από πολλές πυρκαγιές στην Ιταλία και την Ελλάδα, 4.703.590 στρέμματα (4.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα) κάηκαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του EFFIS.

Αν αυτό συνεχιστεί, το 2022 μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει το 2017, την καταστροφικότερη χρονιά στην Ενωση από την δημιουργία του EFFIS το 2000, όταν έγιναν στάχτη 9.880.870 στρέμματα, σχεδόν 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση που αντιστοιχεί στην επιφάνεια του Λιβάνου.

«Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι είχαμε προβλέψει, ακόμη και αν περιμέναμε ανωμαλίες στις θερμοκρασίες χάρη στις μακροπρόθεσμες μετεωρολογικές προβλέψεις», εξηγεί ο Χεσούς Σαν Μιγκέλ, συντονιστής του EFFIS , τονίζοντας ότι «το κύμα καύσωνα είναι καθοριστικό στην διαμόρφωση της κατάστασης και σαφώς συνδέεται με την κλιματική αλλαγή».

Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία ακόμα και Βρετανία επλήγησαν από τις φωτιές

Περί τα 400.000 στρέμματα έχουν καεί από την αρχή του έτους στην Γαλλία, έναντι 300.000 καθ’ όλο το 2021, περισσότερα από 1.900.000 στρέμματα στην Ισπανία, έναντι 8.500.000 ολόκληρο το 2021, και περισσότερα από 460.000 στρέμματα στην Πορτογαλία, έναντι 250.000 ολόκληρο το 2021.

Ακόμη και σε μία χώρα όπου οι δασικές πυρκαγιές είναι σπάνιες, όπως η Βρετανία, όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 40°C αυτήν την εβδομάδα, η καμένη επιφάνεια έφθασε τα 200.000 στρέμματα φέτος, έναντι 60.000 στρεμμάτων το 2021 συνολικά, σύμφωνα με το EFFIS.

«Γνωρίζαμε ότι θα ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι και περιμένουμε ότι θα συνεχισθεί, δεν βρισκόμαστε παρά στο μέσο της εποχής των πυρκαγιών», λέει ο Χεσούς Σαν Μιγκέλ. «Άλλοτε η εποχή αυτή επικεντρωνόταν από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, τώρα έχουμε μακρύτερες εποχές και δριμύτερες πυρκαγιές».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διαδήλωση υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου έκαναν Τούρκοι μετανάστες στο Βερολίνο
Στη Γερμανία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια άτομα τουρκικής καταγωγής, πολλοί εκ των οποίων είναι απόγονοι των μεταναστών που έφτασαν στη χώρα για να εργαστούν τις δεκαετίες του '60 και του '70
Διαδήλωση Τούρκων μεταναστών στο Βερολίνο υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
Θερμή υποδοχή του Έντι Ράμα στην Αθήνα - Τραγούδια, χοροί και μία «θάλασσα» από αλβανικές σημαίες
Στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μεγάλος αντίπαλος του Έντι Ράμα θα είναι ο Σαλί Μπερίσα, Πρόεδρος της Αλβανίας από το 1992 έως το 1997 και Πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2013
Κατάμεστος ο χώρος στον «Ελληνικό Κόσμο» στην Πειραιώς από Αλβανούς πολίτες που πήγαν να παρακολουθήσουν την προεκλογική ομιλία του Έντι Ράμα την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025