Κυριακή, 24 Νοε.
8oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η διασπορά των παραλλαγών της Όμικρον φέρνει αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

Κορονοϊός: Η διασπορά των παραλλαγών της Όμικρον φέρνει αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

Μπορεί τα στοιχεία για την υποπαραλλαγή Όμικρον 4 και 5 να είναι καθησυχαστικά, καθώς δεν προκαλούν βαριά νόσηση, το γεγονός όμως ότι τα κρούσματα αυξάνονται στις μεγαλύτερες ηλικίες προκαλεί προβληματισμό.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 εβδομάδων, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην ΕΕ/ΕΟΧ ενώ σε 23 από τις 27 χώρες παρατηρείται και σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση, προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης σοβαρότητας της νόσου Covid-19 από τα στελέχη Όμικρον 4 και 5, σε σύγκριση με τις προηγούμενες Όμικρον 1 και 2. Εντούτοις, η αυξημένη διασπορά σε μεγαλύτερες ηλικίες, οδηγεί σε σοβαρή νόσο κι αυτό το σημείο είναι που προβληματίζει τους επιστήμονες.

«Οι λοιμώξεις αυξάνονται και πάλι σε ολόκληρη την ΕΕ και με αυτή την αύξηση παρατηρούμε επίσης αύξηση σε σοβαρά κρούσματα, εισαγωγές στα νοσοκομεία, πληρότητα ΜΕΘ και θνησιμότητα. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να το αντιμετωπίσουμε και να εντείνουμε τη δράση για να αυξήσουμε την προστασία εν όψει και άλλων κυμάτων του φθινοπώρου και του χειμώνα», δηλώνει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Σε 12 χώρες εντοπίστηκε από τις 10 Ιουλίου και μέχρι σήμερα, αυξητική τάση και στις εισαγωγές, τόσο σε απλές κλίνες Covid-19, όσο και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Αυξητική τάση σημειώνεται στα μαθηματικά μοντέλα και στα ποσοστά της θνησιμότητας, αν και τα ποσοστά θανάτων στην ΕΕ/ΕΟΧ παρέμειναν σταθερά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

«Σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, στόχος των εκστρατειών εμβολιασμού πρέπει να είναι η μείωση των νοσηλειών, της σοβαρής ασθένειας και των θανάτων και η προστασία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης», αναφέρουν οι επιστήμονες του ευρωπαϊκού οργανισμού.

Μεγάλα τα οφέλη της 4ης δόσης στη μείωση των νοσηλειών και θανάτων

Το ECDC επισημαίνει ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και ιδιαίτερα αυτά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού εντοπίζονται και τα πιο ξεκάθαρα οφέλη από τη χορήγηση της δεύτερης ενισχυτικής (τέταρτη) δόσης του εμβολίου.

«Τα κράτη θα πρέπει να δρομολογήσουν ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα για τη δεύτερη αναμνηστική δόση, όχι μόνο για τον πληθυσμό ηλικίας 80 ετών και άνω, αλλά και για ενηλίκους μεταξύ 60 και 79 ετών, αλλά και για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας, για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και τη διασφάλιση των αντοχών του συστήματος Υγείας», αναφέρει η έκθεση του ECDC.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε χώρες, όπου το κύμα των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5 ξεκινά ή δεν έχει ακόμη κορυφωθεί να υπάρξουν αντίστοιχες εκστρατείες εμβολιασμού. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρώσουν το βασικό εμβολιασμό τους και την πρώτη αναμνηστική δόση (τρίτη δόση), όποιοι δεν το έχουν κάνει ήδη.

«Ο εμβολιασμός παραμένει η ισχυρότερη προστασία μας από νοσηλεία, σοβαρή νόσο και θάνατο. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά την έκκλησή μου σε όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη όλες τις συνιστώμενες δόσεις να τις λάβουν επειγόντως, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων αναμνηστικών για όλους και των δεύτερων αναμνηστικών για τα άτομα άνω των 60 ετών καθώς και για όσους είναι ευάλωτοι», λέει η ευρωπαία επίτροπος κ. Κυριακίδου.

Ολοκληρωμένη επιτήρηση αναπνευστικών ιών

Σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, πολλές χώρες επανεξετάζουν την προσέγγισή τους στην επιτήρηση της COVID, καθώς θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια πιο βιώσιμη και ολοκληρωμένη επιτήρηση των αναπνευστικών ιών.

Επίσης, θα πρέπει να σχεδιάσουν -λέει το ECDC- μια πιθανή αναβάθμιση των ελέγχων για ιούς γρίπης και SARS-CoV-2, ως απάντηση στην εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής ανησυχίας του κορονοϊού ή της γρίπης.

«Υποβάλαμε ενημερωμένες συστάσεις τόσο για τον εμβολιασμό όσο και για την ενίσχυση της ολοκληρωμένης επιτήρησης των αναπνευστικών ασθενειών», λέει η κα. Κυριακίδου και τονίζει πως οι δράσεις αυτές «είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχή παρακολούθηση της COVID-19 καθώς και για τυχόν μελλοντικές πανδημίες».

Η διευθυντήρια του ECDC Andrea Ammon τονίζει: «Γνωρίζω ότι θα απαιτηθεί σημαντική προσπάθεια από τις αρχές δημόσιας υγείας και την κοινωνία γενικότερα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Αλλά τώρα, στην αρχή ενός νέου κύματος, είναι η ώρα να κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια για να βάλουμε κάθε κομμάτι στη θέση του. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν ισχυρά, ολοκληρωμένα συστήματα επιτήρησης που να είναι βιώσιμα και ανθεκτικά σε περίπτωση που έρθει μια νέα πανδημία και η διαθεσιμότητα αρκετών ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων σημαίνει ότι κάθε μεμονωμένη μόλυνση COVID-19 που αποτρέπεται είναι δυνητικά η σωτηρία μιας ζωής».

Γιάννα Σουλάκη \ Iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις