Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

Bloomberg: Η Ρωσία στέλνει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία για τον πυρηνικό σταθμό

Bloomberg: Η Ρωσία στέλνει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία για τον πυρηνικό σταθμό
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Σε μία αποκάλυψη “βόμβα” προχώρησε το Bloomberg, που υποστηρίζει πως ρωσική κρατική εταιρεία μεταφέρει χρήματα σε θυγατρική που κατασκευάζει πυρηνικό σταθμό 20 δισ. δολ. στις ακτές της Μεσογείου της Τουρκίας -αμβλύνοντας τις ανησυχίες ότι το έργο θα μπορούσε να καθυστερήσει λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Rosatom Corp. έστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισ. δολ. στην εταιρεία κατασκευής με έδρα την Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Akkuyu Nuclear JSC, με άλλες δύο παρόμοιες μεταφορές δολαρίων να προγραμματίζονται για αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη, σύμφωνα με ανώτερους τούρκους αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος.

Η Rosatom, σε ανακοίνωσή της, διευκρίνισε ότι -αν και το εργοτάξιο είναι το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως- «οι τρέχουσες συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερες» από τα νούμερα που έδωσαν οι τούρκοι αξιωματούχοι.

Οι χρηματοδοτικές ρυθμίσεις για το έργο είναι ιδιωτικές, σύμφωνα με τη Rosatom, η οποία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κρίσιμος σταθμός για την Τουρκία

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία, εάν θέλει να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες και αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μόλις τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο παρά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, τη Sberbank PJSC, η οποία είναι στον κατάλογο των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από τη Sovcombank, η οποία επίσης βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων.

Η Rosatom, η μοναδική ιδιοκτήτρια του τουρκικού έργου και η θυγατρική της που κατασκευάζει το εργοστάσιο, δεν έχουν υποβληθεί σε κυρώσεις. Εκπρόσωπος της Akkuyu Nuclear JSC δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα, όπως και το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας.

Η χρηματοδότηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμηθειών για το έργο τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσαν οι τούρκοι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Χειρονομία καλής θέλησης;

Οι εργασίες για τον πρώτο αντιδραστήρα, γνωστό ως Akkuyu 1, ξεκίνησαν το 2018, με τους μηχανικούς να ξεκινούν στο Akkuyu 2 δύο χρόνια αργότερα. Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το 2026.

Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε τις μεταφορές ως χειρονομία καλής θέλησης του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ρόλο του Ταγίπ Ερντογάν σε μια συμφωνία – ορόσημο που αναμένεται να ξεκλειδώσει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να αμβλύνει τις ανησυχίες για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Μάλιστα, οι δύο ηγέτες πρόκειται να έχουν συνομιλίες στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.

Τον Μάρτιο, η Rosatom είχε ανακοινώσει πως έχει το δικαίωμα να πουλήσει έως και το 49% στο Akkuyu σε επενδυτές, διευκρινίζοντας πάντως ότι διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους και εργαλεία για την επιτυχή παράδοση του έργου, ακόμη και αν χρηματοδοτεί μόνη της την κατασκευή. «Η παραγωγή και η παράδοση εξοπλισμού» για το εργοστάσιο είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, ανέφερε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις