Τετάρτη, 27 Νοε.
10oC Αθήνα

Καλπάζουν φυσικό αέριο και ρεύμα – Βουτιά για το πετρέλαιο – Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Καλπάζουν φυσικό αέριο και ρεύμα – Βουτιά για το πετρέλαιο – Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Ποδαρικό με το αριστερό έκανε η χονδρική τιμή του ρεύματος, αφού για τις δύο πρώτες ημέρες του μήνα, διατηρείται πάνω από τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τιμή του φυσικού αερίου που είναι στα επίπεδα των 200 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στο αντίποδα τα καλά νέα έρχονται από την τιμή του μαύρου χρυσού που υποχωρεί πλέον στα επίπεδα των 100 δολαρίων των βαρέλι, καταγράφοντας σημαντική πτώση σχεδόν 4%. Τόσο η τιμή του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργούν νέες συνθήκες και στην πλατεία Συντάγματος ετοιμάζονται για συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα προβλέπεται αύξηση δαπανών κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, με στόχο την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η αύξηση των κονδυλίων και η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, είναι αναπόφευκτη, αφού η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι για ρεύμα στα 225 ευρώ και για φυσικό αέριο στα 100 ευρώ.

Η επιπλέον επιβάρυνση ανεβαίνει πάνω από τα 1,2 δισ. ευρώ, καθώς το ράλι συνεχίζεται και ο προϋπολογισμός θα πρέπει να βάζει περισσότερα για να το αναχαιτίσει. Το αποτύπωμα αυτής της εξέλιξης θα φανεί στο πρωτογενές έλλειμμα, που κινείται αυξητικά και μπορεί να διαμορφωθεί ακόμα και στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ από 2% που είναι η πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Στα θετικά θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα αυξημένα έσοδα. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ο τουρισμός μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω. Οι εκτιμήσεις για έσοδα στο 80% αυτών του 2019 φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί και όλα δείχνουν ότι θα κινηθούμε στην περιοχή των 17 – 19 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. που ήταν το 2019.

Δεν είναι μόνο ο τουρισμός που μπορεί να γεμίζει τα κρατικά ταμεία. Οι εισπράξεις από τους φόρους θα πρέπει, να μην πέσουν σε ταχύτητα καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους εισρέει στα κρατικά ταμεία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επειδή όμως φέτος η εισπραξιμότητα των φόρων είναι το κλειδί για τα ενεργειακά αντίμετρα, κάθε μήνας από ‘δω και πέρα είναι κρίσιμος για το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών καίγονται στη φωτιά των ανατιμήσεων και του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος τον Ιούλιο δεν αναμένεται σημειώσει κάποια ουσιαστική αποκλιμάκωση διατηρώντας έτσι την δυναμική του κοντά στην περιοχή του 12%.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα ανέβει φέτος στο 5,6%, ενώ ήδη ο μέσος όρος είναι αρκετά υψηλότερος, εξέλιξη που προοιωνίζεται την αναθεώρησή του.

Κρας τεστ για τον προϋπολογισμό αποτελούν τα έσοδα από φόρους που μπήκαν στα κρατικά ταμεία τον Ιούλιο με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι έχουν κινηθεί πάνω από το στόχο 4,85 δισ. ευρώ. Σε συνδυασμό με τα 4,3 δισ. ευρώ που θέλει να εισπράξει για τον Αύγουστο το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δημιουργηθούν τα περιθώρια για νέες επιδοτήσεις από το φθινόπωρο, καθώς ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς.

Τέλος, να σημειωθεί ότι καθοριστικός μήνας θα είναι ο Σεπτέμβριος, με τους προβολείς να πέφτουν πάνω στο πρώτο δεκαήμερο που θα δώσει στίγμα για τις αντοχές των νοικοκυριών μετά τις διακοπές και θα φανούν οι δυνατότητες για τη συγκέντρωση εσόδων 5,5 δισ. ευρώ, που είναι στη λίστα με τις υψηλότερες συγκομιδές για τη φετινή χρονιά.

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τα έσοδα κινούνται από 4,5 δισ. ευρώ έως 4,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο ο πήχης της φορολογικής σοδειάς ψηλώνει στα 5,4 δισ. ευρώ και στο Γενικό Λογιστήριο δεν κρύβουν την αγωνία τους για την έκβαση των εσόδων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις