Η Σουηδία τηρεί τη συμφωνία που έκανε με την Τουρκία για να υποβάλλει επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και προχωρά στην έκδοση ενός άνδρα στην Τουρκία, ο οποίος καταζητείται για απάτη.
Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση από τότε που η Σουηδία συμφώνησε με την Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς η Άγκυρα είχε απαιτήσει την έκδοση ορισμένων ατόμων για να αποσύρει το βέτο της.
Ο άνδρας, περίπου 30 ετών, θα αποτελέσει την πρώτη γνωστή περίπτωση έκδοσης στην Τουρκία από τότε που επιτεύχθηκε η συμφωνία. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να πει αν ο άνδρας συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο με τα άτομα που η Τουρκία ζήτησε από τη Σουηδία να εκδώσει, ή να σχολιάσει περαιτέρω για το θέμα.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας, Μόργκαν Γιόχανσον, δήλωσε σε γραπτό του μήνυμα στο Reuters ότι «αυτό είναι ένα κανονικό ζήτημα ρουτίνας. Το εν λόγω άτομο είναι Τούρκος πολίτης και καταδικάστηκε για αδικήματα απάτης στην Τουρκία το 2013 και το 2016».
«Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε το θέμα ως είθισται και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην έκδοση», είπε ο υπουργός.
Το σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT, που ήταν το πρώτο που έκανε γνωστή την έκδοση, ανέφερε ότι ο άνδρας έχει καταδικαστεί στην Τουρκία σε 14 χρόνια κάθειρξης για πολλές υποθέσεις απάτης με τραπεζικές κάρτες.
Ο άνδρας, ο οποίος κρατείται στη Σουηδία από πέρυσι, υποστηρίζει ότι έχει καταδικαστεί άδικα επειδή ασπάστηκε τον χριστιανισμό, αρνήθηκε να κάνει στρατιωτική θητεία και έχει κουρδικές ρίζες, μετέδωσε το SVT.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ήρε τον Ιούνιο το βέτο της στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία έπειτα από εβδομάδες τεταμένων διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια των οποίων η Άγκυρα κατηγόρησε τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο, σύμφωνα με την Τουρκία, σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που έχει κηρυχθεί εκτός νόμου στην Τουρκία.
Ως μέρος της συμφωνίας, η Τουρκία υπέβαλε έναν κατάλογο ατόμων που επιθυμεί η Στοκχόλμη να εκδώσει, αλλά έκτοτε η Άγκυρα έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για την έλλειψη προόδου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ